Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawie absolwentka uj..

Szukam pracy od 3 miesiecy i NIC

Polecane posty

Gość polskie realia
Ja szukam pracy od nowego roku. Urząd pracy nic nie proponuje. Skończyłam studia, odbyłam roczny staż i co? Siedzę w domu. Faktycznie, w urzędach, biurach, mówią mi, że nie mam odpowiedniego doświadczenia i stażu pracy! Jak mam go zdobyć skoro nigdzie nie chcą mnie przyjąć? :( Po pewnym czasie też zaczęłam zanosić cv do sklepów i ciągle słyszę to samo: za wysokie wykształcenie! Chyba mówią to na odczepnego :( Moja znajoma po polonistyce pracuje na kasie w Biedronce, a inna (szkolny matoł, które zdawał ledwo z klasy do klasy) pracuje w biurze, na samodzielnym stanowisku i świetnie zarabia, bo ją znajomi wepchnęli. Naprawdę tracę nadzieję, że znajdę cokolwiek. Nie mam kasy na wyjazd, nie wiem już co robić :o

ja szukam pracy od pol roku, mieszkam pod Poznaniem, skonczylam 2 lata temu zdrowie publiczne. W Poznaiu nie ma problemu z praca telemarketera...mozesz byc nawet emerytka i cie przyjma, problem w tym ze na zlecenie i tylo za prowizje.. tak pracowalam w dwoch firmach... i juz nigdy nie chce... wyciagniesz ledwie ponad tysiac a praca jest tak stresujaca i wyniszczajaca psyche, ze naprawde nie warto... Oczywiscie sa milosnicy tej pracy, ktorzy zarabiaja po 4 tysie, ale to rzadkosc. Tez skladam cv gdzie sie da, odpowiadam na oferty i wysylam podania o prace tam gdzie mogli by kogos szukac. Juz dawno pogodzilam sie z losem ze w swoimzawodzie to ja pracy nie znajde raczej.. chyba ze cos ruszy za pare lat.. chyba nikt z was tutaj nawet niewie co to za studia.. zdrowie publiczne? no wlasnie wiekszosc pracodawcow tez nie wie.. i tak popadam w coraz wieksza depresje, ze jestem do dupy i zaprzeproszeniem... na h.u.j mi byly te studia... czemu ja durna nieskonczylam zawodowki.. zachcialo sie magistra... k.u.r.w.a nie w tym kraju, wiejcie z tad ludki jak macie mozliwosc i nie wracajcie

Gość a ja wlaśnie
Ja szukałam prawie 4 miesiące. Jest to masakra w tej chwili.... Powiem ci, że wg mnie powinnaś jak najbardziej wpisać nawet prace wakacyjne! Przynajmniej przyszły pracodawca wie, że się "żadnej pracy nie boisz". Bo ja spotkałam się z pytaniami czy jak np. będę musiała przynosić szefowi kawę czy mi to nie będzie przeszkadzać.... I jeszcze moja rada taka: czasem sobie "odejmowałam" w wykształceniu. Np jak w zeszłym roku pracowałam przy wykładaniu towaru powiedziałam o moim doświadczeniu jako hostessa i w sprzątaniu (!!!) ale ani słowem nie wspomniałam o pracy w banku....:/

ja też szukam i nic, też od trzech mc i też kilka rozmów wszystko to um zlecenie albo własna działalność gosp na stanowisku np agent nieruchomości jak nie sprzedam nie zarobie a zus trzeba płacić! słabo jest z naszym rynkiem pracy i to w każdym województwie z innych powodów u mnie np za dużo studenciaków w mieście którzy zrobią wszystko za 4pln/h żeby tylko na browar lub kosmetyki zarobić i jak tu się człowieku utrzymać, stancja życie szama dziecko ..... masakra a ceny idą w górę jak szalone co tu dużo gadać ludzie mają jeszcze gorzej i nikt nic z tym nie robi :/

Gość no, można się pocieszyc
wracając po 11 godzinach pracy, że jednak dobrze mieć tę pracę..

Gość Ja przyjęłabym już cokolwiek
To, że mam mgr to nieważne, mogę pracować w sklepie, robić byle co, dla mnie to nie żadna ujma na honorze, chciałabym po prostu mieć jakiś grosz, a nie żyć na garnuszku rodziców :( A pracy nie ma. I jak to niby jest, że bezrobocie maleje? Moim zdaniem z roku na rok jest coraz gorzej 😭

Gość czy naprawdę jest tak źle?
Syty głodnego nie zrozumie - ja mam pracę, ale często widzę ogłoszenia "przyjmę kucharza", "zatrudnię ekspedientkę", "zatrudnię ochroniarza". Być może problem jest z pracą w zawodzie wyuczonym, ale żeby tak w ogóle?

Gość Ja przyjęłabym już cokolwiek
Ja mieszkam we wschodniej Polsce i tutaj nie ma pracy w ogóle, niezależnie czy po studiach czy ze średnim wykształceniem. Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej w sklepie i na jedno miejsce facet pokazał mi z 20 cv :( A jakie miał wymagania :o

Czesto np. na stanowisko kasjera szukaja kogos z DOSWIADCZENIEM (ja nigdy nie pracowalam jeszcze w supermarkecie..), poza tym czesto chca kogos kto juz umie oblugiwac kase fiskalna, ja niestety nie mialam okazji tej umiejetnosci posiasc :O Licze, ze uda mi sie na telemarkera - by cokolwiek zarobic - choc nie bardzo pociaga mnie -za przeproszeniem - wciskanie ludziom czegos przez telefon; wszyscy wiemy co ludzie mysla o takich nagabywaczach i jak sie ich zbywa:O I powiem tak - serio zaczynalam od powaznych ofert - do biura, do urzedu - i spadlam na te do sklepu, do solarium, a i tak nie moge nic dostac.... Marzylam o 1500 zl (ale ja naiwna bylam!!), a teraz aplikuje na ofert 4-5zl/h...... Zadzwonilam wlasnie o ulotki - gosc powiedzial ze chca licealistow a nie osoby dorosle :D

Gość no ja powiem wam takk
Poza tym do czego to dochodzi zeby do takich prac .."gorszych",tzn dorywczych i bez kwalifikacji... jak solarium, supermarket, recepcja, ulotki, telemarker - co kazdy debil moze robic --- byly kolejki,rozmowy kwalifikacyjne i cuda wianki.. Widzialam ogloszenia typu ze chca sprzataczki do hotelu z 2 jezykami obcymi... A smieszne,ze nasz prezydent - czy jakikolwiek polityk - po ang.nie umie!! Jest ciezko, jest coraz gorzej..Jedyne wyjscie to wlasna firma(ale trza meic pomysl i kase na start) albo zagranica, nie oklamujmy sie. I dodam: ja wiem co to jest zdrowie publiczne, sama to skonczylam - rok temu - i oczywiscie nawet nie szukam pracy w zawodzie i zaluje ze wybralam to dziwactwo. :classic_cool: I zla jestem, bo dostalam sie tez na pielegniarstwo wtedy,ale mialam ambicje ze glupia pielegn.nie bede ,no i teraz..? :O :O

"przyjmę kucharza", trza miec szkole gastronomiczna skonczona "zatrudnię ochroniarza".-trza miec licencje ochroniarska "zatrudnię ekspedientkę" - trza miec ksiazeczka sanepd.za 200 zł + umiec oblsugiwac kase + najlepiej doswiadczenie w handlu albo zawodowe handlowa 👋

i to zdanie: ""Moja znajoma po polonistyce pracuje na kasie w Biedronce, a inna (szkolny matoł, które zdawał ledwo z klasy do klasy) pracuje w biurze, na samodzielnym stanowisku i świetnie zarabia, bo ją znajomi wepchnęli."" super okresla polskie realia!! :D i tak, wlasnie 20 cv na sprzedawce :O

Gość czy naprawdę jest tak źle?
Obsługa kasy fiskalnej jest całkiem prosta: przeciętnie inteligentny maturzysta nauczy się w jeden dzień (wiem bo pracowałam na kasie na studiach). Książeczka sanepidowska niestety kosztuje, ale chyba warto ją zrobić, jeśli w alternatywie jest wieloletnie bezrobocie. Zresztą chyba to jest tak, że koszt tej książeczki pokrywa potem już pracodawca. Kiedyś McDonald reklamował się, że wyrabia książeczki każdemu kto zechce u nich pracować. Życzę powodzenia. Mi się udało po niecałych 2 miesiącach - może dlatego że miałam trochę szczęścia (znajomości nie miałam).

jak mam wytlumaczyc pracodawcy ze daunem nie jestem i naucze sie kasy w jeden dzien, i bede umiala skasowac towary, zamiesc sklep i rozlozyc batoniki na polce, mimo ze nie skonczylam zawodowy handlowej i nie mam 5 lat dosw.w handlu?

Gość Ja się przekonałam, że bez
znajomości trudno w tych czasach cokolwiek zdziałać. Ktoś może być bezmózgowcem, nie mieć wykształcenia ani nawet kultury osobistej, ale jeśli ma znajomości to każda praca stoi przed nim otworem. Wtedy i etat się znajdzie :( Miałam taką autentyczną sytuację, że składałam papiery do pracy w urzędzie. Poprosiłam panią w kadrach żeby sprawdziła czy aby na pewno mam komplet wymaganych dokumentów, a ona mi na to: ,,a, to nieważne i tak już wiadomo, że przyjmą siostrzenicę...(kogoś tam wysoko postawionego)" :o Często takie nabory czy konkursy na różne stanowiska są tylko picem na wodę ;(

Gość a ja wlaśnie
Jak chodziłam na te rozmowy... Na stanowisko sekretarki po 300, 500 CV było. Na recepcję 700... Z jednej strony chciałabym jakąś inną /lepszą/ pracą niż tą, którą dostałam. Ale z drugiej dziękuję Bogu, że ją dostałam i mam zamiar się jej trzymać rękami i nogami... Nooo bo jak sobie znowu pomyślę to tym koszmarze poszukiwań.... Takie są wymagania, że masakra... Normalna, bystra, wykształcona osoba raczej sobie poradzi z pracą w biurze. Ale że jest tylu chętnych to robią masę róznych testów i masa zastrzeżeń jest.... Ale z moich doświadczeń wynika, że lepiej wziąć prace nawet poniżej kwalifikacji niż siedzieć w domu...

Gość W tych czasach nie ma co
wybrzydzać :o Pewnie, że trzeba brać pracę poniżej oczekiwań. Nie każdy ma tyle szczęścia co córeczka Tuska, której tatuś nie chce żeby pracowała, bo one jej da pieniądze 😭 Co za kraj :(:(:(

Gość czemu nie mam bogatych
rodzicow!!!!!!!!!!!!!!! :O

Gość animenime
ja tez mam ten problem.. jestem bezrobotna od lipca zeszlego roku..wysylam cv i nic,,zadnego telefonu .tez sie zastanawiam jak to jest?niestety nie mam takich znajomosci zeby sobie od tak zalatwic robote..nie mam wymagan niewiadomo jakich..1500 w wawie to chyba nie za duzo..chcialabym juz miec prace..miec swoja kase byc niezalezna..

Gość ródzielecc
I jak tu nie wpaść w depresję? :( Niektórzy ludzie wręcz się poniżają żeby dostać jakąkolwiek pracę, a później taki pracodawca pomiata człowiekiem na prawo i lewo za tysiąc złotych, bo wie, że na jego miejsce od razu znajdzie 20 chętnych :o A ja nie chcę wyjeżdżać zagranicę żeby móc godnie żyć!

Gość zrobmy strajk
napiszmy do premiera

Gość pracy chleba igrzysk
:(

Gość spoko loko
I jak tam poszukiwania, udało się?

Ja szukalam pracy rowno 9 miesiecy. Pozniej znalazlam, na czarno... Firma upadla. Znalazlam prace - po mies. okresie probnym nie przedluzyli mi umowy - twierdzac, ze firma ma kryzys. To samo stalo sie teraz... po 3 mies. w dobrej firmie... mimo, ze do pracy mi sie to nie przydawalo za bardzo- zdalam 6 jakis absurdalnych egzaminow - powyzej sredniej. Dotyczyly one charakterystyki produktow, ktore firma produkowala... I co.... Ijuz nie mam sil na to miasto :( TEz jestem zalamana...

Zapraszam zatem na moj topic: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4838450 Lodz vs Wroclaw.... Kazdego poranka budzi mnie coraz mocniejszy lek, czy dam rade :( Ale jak pisalam... nie mam juz sil na Lodz. W ogole nie mam sil... :( Musze chyba wyjechac i odpoczac od tego wszystkiego. Szkoda, ze nie moge nie placic calej sumy za wynajete mieszkanie i wrocic tu po 2, 3 mies. z wieksza sila i determinacja....

Gość spoko loko
Ja dopiero będę zaczynać szukać, ale już się boję. Nie mam pewności siebie i nie jestem przebojowa, wybitnych osiągnieć i dośwaidczenia tez nie posiadam:O Zresztą w moim mieście nie ma pracy dla młodych, chyba że dla studentów to tak, ale dla absolwentów to nie:) i dlatego wszyscy stąd uciekają:O

Gość pączek bez nóżek i rączek
jestem po technikum ekonomicznym, obecnie pracuję w domu pisząc różne teksty i artykuły. w sqwoim zawodzie nic nie mogłam znaleźć:o teraz chciałam iść na studia na kierunek ekonomia, ale zastanawiam się, czy to dobry pomysł...

Gość wertq
nie szukajcie w polsce wyjezdzajcie za granice jak znacie jezyk zawsze jakos prace znajdziecie w polsce nic sie nie zmieni chyba ze na gorsze pozdrawiam z uk :)