Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kisssssengen

Problem po spowiedzi- pytanie do wierzących

Polecane posty

Gość VIVA CRISTO REY
Ruda Zardzewiała ile lat jestescie ze soba razem

Gość VIVA CRISTO REY
Cudzołóstwo zabija na różne sposoby. I mamy jeszcze czelność skarżyć się na Boga, atakować Go i zrzucać na Niego winę, gdy rzeczy nie mają się tak, jakbyśmy tego chcieli, gdy mamy problemy, gdy nas nawiedzają choroby. To my fundujemy sobie nieszczęście i ściągamy je na siebie naszymi grzechami. Za grzechem stoi zawsze przeciwnik, szatan. Otwieramy mu drzwi, gdy ciężko grzeszymy. A gdy spotyka nas jakieś nieszczęście, wtedy Boga obarczamy odpowiedzialnością za to.

@problem z zebami to nie katolicyzm jest dziwny tylko ty. Takie sa zasady KK, nie podoba sie to nie nazywaj sie katoliczka i nie chrzcij dzieciaka. A jak chcesz byc katoliczką to nie bzykaj sie pzred slubem Hipokryci :o

Gość VIVA CRISTO REY
Zauważcie, jak grzeszymy bezwiednie, bo zagłuszyliśmy nasze sumienia. A nasze życie zmienia się coraz bardziej w piekło, pełne problemów każdego rodzaju, z chorobami i innym złem, które nas nawiedza. Wszystko to jest działaniem demonów wśród nas, w kulturze śmierci. Jednak tylko my sami ponosimy winę, bo otworzyliśmy diabłu na oścież bramę naszymi grzechami, za które nie żałowaliśmy i z których się nie wyspowiadaliśmy. W ten sposób dajemy mu swobodę i pozwolenie na to, aby postępował z nami, jak mu pasuje. Nie jest jednak tak, że grzeszymy jedynie z powodu aborcji, chociaż jest najcięższym grzechem. W wielu dziedzinach jesteśmy z własnej winy nieświadomi grzechu i zupełnie obojętni. I mamy jeszcze czelność obwiniać Boga za zło, gdy spotyka nas choroba, cierpienie i krzywda. Kochający Bóg daje nam jednak w Swoim nieskończonym miłosierdziu sakrament pokuty i mamy możliwość żalu, zmycia naszych grzechów dzięki spowiedzi, a przez to zerwania pęt szatana, położenia kresu raz na zawsze jego wpływowi na nasze życie. Możemy obmyć duszę. Jednakże ja tego nie czyniłam.

Gość sara3535
A ja uwazam ze to ksieza wymyslili spowiedz azeby miec kontrole nad wiernymi. Azeby porozmawiac z Panem Bogiem nie potrzeba mi posrednikow w osobie ksiedza. Ksieza nie sa autorytetem bo go dawno stracili. Nie daja przykladu swoim skromnym i bogobojnym zyciem, a do tego jak zrzuca sutanne to jak sie czuc mozecie gdy spotykacie go jako kierowce tax a mialam taka przyjemnosc. Taki z tad wniosek dla autorki wpisu , azebys porozmawiala z Panem Bogiem on cie zrozumie bo jest miloscia a Ty przeciez kochasz swojego chlopaka i Bog to rozumie. A gdzie ksieza spowiadaja sie z kochanek i dzieci na boku ? Oczywiscie jesli w ogole sie spowiadaja to u ksiedza kumpla i tak po znajomosci sobie grzechy odpuszczaja. Gdybys z ksiedzem grzeszyla to mialabys grzechy odpuszczone na zapas.

Gość VIVA CRISTO REY
Nie cudzołóż Teraz, przy szóstym przykazaniu: Nie cudzołóż, powiedziałam sobie: „No wreszcie przynajmniej przy tym przykazaniu nie mogą mi zarzucić jego naruszenia. Nie będą mogli wypomnieć mi jakiegoś kochanka, ponieważ przez całe życie wierna byłam jednemu mężczyźnie, to jest mojemu mężowi. Tylko jego kochałam. Od ślubu nikogo innego już nie pocałowałam. Pan jednak ukazał mi w jednym momencie, że za każdym razem, gdy odsłaniałam dekolt, gdy odkrywałam brzuch, nosiłam wąskie, przylegające do nóg spodnie i pokazywałam ciało w seksownym bikini, sprawiałam, że obcy mężczyźni gapili się na mnie, mieli sprośne fantazje i przez to nakłaniałam ich do grzechu. Moje ubrania eksponowały moje ciało. Sądziłam, że mężczyźni jedynie mi się przyglądali, a Pan pokazał mi, że doprowadziłam ich do grzechu. Spojrzenia nie wyrażały jedynie podziwu, lecz były prowokujące. Pokazując moje ciało byłam winna grzechu cudzołóstwa. Mężczyźni ci zgrzeszyli z mojego powodu. Nigdy nie zgrzeszyłam w ten sposób, żeby współżyć z innym mężczyzną, ale w duchu byłam jak prostytutka.

Gość .Inga87.
Via Crisro Rey rozumiem że odpowiedziałeś mi na pytanie które kierowałam do Kisssssengen ? Adresat pytania był nieprzypadkowy i nadal czekam na odpowiedz od autorki. Jeśli zaś chodzi o to co napisałeś: nie we wszystkich wyznaniach wymagane jest od wiernych dziewictwo do dnia ślubu, np. w Buddyzmie nigdy o czymś takim nie słyszałam.

Ja wierze w Boga! A do Księzy zraziłam się przez mojego proboszcza! Który sam ma syna z gosposią, a mi mówi, ze moje dziecko jest potępione. I moze jestem w błedzie, ale Bóg jest miłosierdziem!!! A w tym co mówią księza nie ma za gorsz miłosierdzia, wg. nich Bóg jest sadystą! Może i mnie zakrzyczycie.... ale nie spotkałam dotąd księdza z powołaniem...

Gość .Inga87.
Ruda Zardzewiała ale dlaczego chcesz w ogóle ochrzcić swoje dziecko ?

sara3535 Uwazam dokładnei tak samo!!!! Skoro ja mieszkam z jednym facetm - to nie dostane rozgrzeszenia. Ale koles który co dyskoteke bzyka inną - dostanie, bo z nią nie mieszka!!!

Gość VIVA CRISTO REY
jak mogli wymyśli spowiedź jak to pisze w bibli Jedynie przez kapłana możemy na przykład otrzymać sakrament pokuty i pojednania. Jedynie przez kapłana otrzymujemy przebaczenie naszych win. Wiecie, czym jest konfesjonał? To wanna, kąpiel dla duszy. Nie kąpiel z mydłem i wodą, a z Krwią Chrystusa. Gdy dusza jakiegoś człowieka stała się wskutek grzechu brudna i czarna, może on ją umyć Krwią Chrystusa podczas spowiedzi. Ponadto zrywane są pęta, którymi szatan związał nas ze sobą. Jest zatem logiczne, że diabeł najbardziej nienawidzi kapłanów i chce ich doprowadzić do upadku. Nawet ci kapłani, którzy sami są wielkimi grzesznikami, mają moc odpuszczania grzechów jak i ważnego szafowania każdym sakramentem. Pan ukazał mi, jak to się dzieje. A dzieje się to w Ranie Jego Serca. Są rzeczy, które przekraczają ludzkie pojęcie, ale to duchowa rzeczywistość. Przez tę Ranę Pana dusza wznosi się do Boskiego wymiaru, wznosi się do Miłosierdzia Bożego, do bram Bożego Miłosierdzia; dusza wznosi się i oczyszczana jest w Sercu Wiecznego Arcykapłana, Jezus z Krzyża oczyszcza ją Najświętszą Krwią w Swoim wiecznym teraz.

Gość ja mialam to samo ale
kiedys tez nie uwazalam spowiedzi, przyjmowalam nawet swietokradzka komunie :o ale odkąd poznałam księdza z powołania, ktory mnie nie potępił, a wyjaśniil to i owo, otworzyl oczy, jest zupelnie inaczej... będac u Niego u spowiedzi po wielu latach zycia w grzechu plakalam jak dziecko, a potem czulam sie jak nowonarodzona, lekka i spokojniej śpie od tamtej pory

Gość wakacyjnie:)
Idź do innego księdza. Prawda jest taka, że większość z księży ma "gosposie" z, którymi mieszka dla tego uważam, że ksiądz który nie dał ci rozgrzeszenia jest cyniczny. Nie koniecznie on ale " koledzy po fachu" mają być może gorsze grzechy od ciebie. Ja chodzę do spowiedzi i też dziś byłam, ksiądz nie zwrócił nawet uwagi na moje słowa, że sypiam z chłopakiem. Ksiądz nie zna twojej sytuacji więc nie powinien też osądzać cię za to, ze mieszkasz z chłopakiem. Może planujecie ślub, może razem studiujecie? Każda opcja jest możliwa. Ty żałujesz, ale wiesz, że ten stan się nie zmieni tak samo jak ja nie przestane sypiać z chłopakiem:). Myślę, ze się nie martw idź do innego księdza nie zniechęcaj się, bo tak naprawdę Bóg już dawno ci wybaczył. Istnieje spowiedź powszechna, spowiedź za pośrednictwem księdza ma pomóc nam bardziej psychicznie, że powiedzieliśmy komuś na głos nasze grzechy.

Gość Kisssssengen
Jak to dlaczego wprowadził ten zakaz? Znasz 10 przykazań? Nie może być zezwolenia na grzech nieczystości. Miłość jak najbardziej TAK. Kontakt fizyczny przed ślubem-NIE. Jak najbardziej to rozumiem i szanuję, dlatego chcę wprowadzić zmiany do swojego życia. Pójdę do spowiedzi po świętach i tyle. Mam nadzieję,że wtedy dostanę rozgrzeszenie.

Gość Pytanie do autorki
i jej podobnych: po co chcecie spowiedzi? żeby zaraz powiedzieć księdzu że macie w dupie nakazy Kościoła? Nie uważacie że to czysta kpina?

Gość .Inga87.
Trudno podjąć świadomą i autonomiczną decyzję kiedy od dziecka przekazywana jest tylko jedna wiara i jedna wizja świata, chyba że zamierzasz nauczać dziecko jak widziany jest świat również z perspektyw innych wiar i nauki. Zresztą słabo rozumiem, skoro nie masz ślubu to KK i jego sakramenty są chyba mało istotne dla Ciebie ?

Gość VIVA CRISTO REY
mogę cie jedynie pocieszyć ze proboszcz lub iny ksiądz będzie o wiele więcej i bardziej cierpiał za ten sam grzech który ty go popełniłaś bóg jest miłosierny ale i sprawiedliwy równo karze

Gość VIVA CRISTO REY
Skoro tak piszesz, czy mojemu dziecku nalezy się chrzest? oczywiście ze tak możesz iść z tym do biskupa

Gość Kisssssengen
'po co chcecie spowiedzi? żeby zaraz powiedzieć księdzu że macie w dupie nakazy Kościoła? Nie uważacie że to czysta kpina? '- nie mam w dupie nakazów Kościoła, więc mów za siebie. Gdybym je miała to nie zakładałabym tego tematu i nie szłabym do spowiedzi.

Gość .Inga87.
Kisssssengen oczywiście że znam całą tą katolicką papkę, w końcu wychowałam się w Polsce więc trudno by było mi się uchować ;] Chciałabym tym pytaniem tylko sprawdzić Twój stosunek i podejście do swojej wiary. Chciałam wiedzieć czy w ogóle dostrzegasz sens tego zakazu. Widzę że dostrzegasz i chcesz się zmienić żeby być ok wg KK. Ok. szanuję to, przynajmniej starasz się nie być hipokrytką. Jesteś w KK i chcesz żyć tak jak KK nakazuje.

o czym wy wogóle pierdolicie ? Laska zostawia faceta bo kurwa nie chce się bzykac przed ślubem, a potem będzie jęczec że ma za małego. A ty autorko to co w bierki grasz z facetem w nocy ?

Gość VIVA CRISTO REY
bóg stworzył te zasady nie po to by ograniczały nas ale żebyśmy byli szczęśliwi i chce nas uchronić od piekła Bóg, Nieskończona Sprawiedliwość płaci każdemu w miarę jego zasług, toteż i w piekle cierpi się stosownie do otrzymanych na ziemi darów. Kto więc na ziemi miał los szczególnego umiłowania przez Boga wraz z drogocennymi darami łaski i miłości, kto miał szczęście otrzymać wzniosłe posłannictwo Kapłana Bożego z godnością i władzą jakich nie posiada żaden anioł nawet najwznioślejszy... ten, gdy się potępi zostanie otoczony tak przerażającyn ogniem, że tego nigdy żaden język ludzki nie będzie zdolny wyrazić.Wierni nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństwa w które przez to wpadają ponieważ między przyjęciem pigułki (grzech już ciężki), a spędzeniem płodu (grzech jeszcze cięższy) dystans jest krótki. Spędzenie płodu jest morderstwem i w konsekwencji bardzo ciężkim grzechem. W naszych czasach przyjąć się nie chce za prawdę tego, co było przedmiotem wiary przez tysiące wieków przedtem. Więc, jeśli Bóg bezpośrednio nie karze onanizmu, jak ukarał grzech Onana, nasz Bóg uważa używanie środków antykoncepcyjnych za tak samo ciężki grzech jak to co się stało. Wyobraźcie sobie grzech jak to co się stało. Wyobraźcie więc sobie co myśleć może o spędzeniu płodu? Ponieważ wszystkie te występki sprzeczne są z Planem Zbawienia pomyślanym przez Boga.

Gość VIVA CRISTO REY
Bóg nasz nie jest Bogiem, który przypomina kukłę z cukru. On utworzył prawa i te prawa są wieczne. Trzeba je przestrzegać, a wierni nie powinni słuchać tych kapłanów, którzy są zwolennikami zmian, bo to nie duchowieństwo ustala prawa tylko Pan, a Jego prawa pozostaną wieczne. Nie na próżno Pan nasz powiedział w Ewangelii, że lepiej jest być jednookim w Królestwie Bożym niż z dwoma oczami w piekle. zrozumiesz jak przeczytasz wypowiedzi demonów http://taw1.republika.pl/ozz.html

Gość heniuk76
Czemu wy mówicie o czystości? A czy seks w małżeństiwie to cóś brudnego?

Gość sara3535
A co z niedopasowaniem seksualnym ? Zyjemy na ziemi a nie w niebie a tam dostaniemy sie po smierci. Tak duzo jest teraz uniewaznien slubow koscielnych i jak patrzylam na powody uniewaznienia to stwierdzilam ze sa blache. Ludzie zenia sie z roznych powodow,homoseksualisci dla kamuflazu,fizycznie tez jestesmy roznie zbudowani i nie zawsze jedno z drugim pasuje a po slubie to juz za pozno na poprawki. Zycie codzienne nie jest latwe i musimy dopasowac sie nie tylko w lozku ale i w zyciu codziennym. Boga napewno cieszy zwiazek kochajacych sie ludzi niz malzenskie piekielko nawiedzonych. Proponuje mniej hipokryzji i zaklamania a wiecej szczerosci, milosci i zaufania Bogu nie ksiedzu. Tak malo mamy ksiezy naprawde z powolania i jak im ufac? Azeby sie spowiadac to trzeba miec zaufanie do danego ksiedza a jesli nie daje on przykladu jak i powinien to jakim cudem mu zaufac. Ksieza sa administracja koscielna, a kosciol to my wszyscy wierni ktorzy go tworzymy. wnioski same sobie wyciagnijcie jesli stac Was na myslenie i ruszenie mozgownica.

Gość Kisssssengen costam
więc mi wyjaśnij, po co posżłaś do spowiedzi, skoro nie zamierzasz nic zmieniać? owszem, powiedziałaś że żałujesz. A postanowienie poprawy? Zmieniłaś mieszkanie? Przestałaś sypiać z chłopakiem? Przecież jeśli nadal razem mieszkacie, to jasne jest, że nadal chcecie współżyć. A parafialny ksiądz nie ustanawia przykazań, one są od wieków. tylko tyle, że mądry ksiądz nie daje rozgrzeszenia tylko dlatego, że ktoś w ogóle raczył przystąpić do spowiedzi. Bo zła spowiedź obciąża sumienie księdza. A poza tym z takimi poważny sprawami nie chodzi się do spowiedzi kilka dni przed świętami, pewnie jeszcze w Niedzielę Palmową podczas mszy św., jak jest kilkanaście czy kilkadziesiąt osób osób do konfesjonału, a księża są zwyczajnie zmęczeni. Trzeba się umówić na spowiedź generalną w innym, lepszym terminie, trzeba również wysluchać co ksiądz chce ci przekazać. Bo inaczej taka spowiedź " z marszu', nie przemyślana, nie ma sensu.