Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kisssssengen

Problem po spowiedzi- pytanie do wierzących

Polecane posty

Gość dziewczyno, właśnie nie na
no ale tutaj nikt madrze ci nie moze odpowiedzieć. Nie ma spowiedzi przez internet. A i twoje sumienie nie zamierza nikt zaglądać. Według mnie, bo o tym kiedyś była mowa z księdzem, nie tylko ty decydujesz, w koncu twój chłopak może mieć inne wyobrażenia i wymagania, prawda? Może nie akceptować twojego postanowienia. No i wspólne mieszkanie, to jak na bombie, nie wiadomo kiedy wybuchnie, w koncu jesteście tylko ludźmi, a organizm się domaga. :) Więc trzeba poszukać księdza i umówic się na rozmowę czy spowiedź po świętach, już w lepszym okresie. Z księdzem, którego się nie boisz, który nie działa też negatywnie na ciebie. Takie jest moje zdanie. I zapaniętaj, nikt ciebie nie moze potepić. Raczej tylko powie "idź i nie grzesz więcej".

Gość .inga87.
Ja słuchałam kiedyś takiego wykładu księdza katolickiego na mp3, mówił on w nim że para nie powinna razem mieszkać nawet jeśli nie współżyje bo daje zły przykład innym katolikom. Rzeczona para może akurat wytrwać w swoim postanowieniu ale co się stanie z inną parą która weźmie z nich przykład i razem zamieszka ? Ano na przykład może nie wytrwać, może się oddać rozpuście i począć dziecko które potem abortuje ;] I kto będzie winny ! Ano para która daje zły przykład xD Taka jest retoryka KK. Śmiać się czy płakać ;] ? Chyba tylko współczuć katolikom niedorzecznej religii ;]

Gość ingo, ale przeciez ciebie
NIKT NIE ZMUSZA, prawda? Więc jak nie pasuje, to daj sobie spokój, omijaj ten temat i koniec, po co masz się na noc zdenerwować? Ja się zastanawiam po co są ludzie nie wierzący w Boga? I żyjący z dala od kościoła? Ale nie wyśmiewam ciebie żeś głupia czy nieżyciowa. Bo to twój wybór.

Gość .inga87.
Jestem wierząca tyle że nie jestem Katoliczką ( ani chrześcijanką ), pisałam o tym w tym wątku. Nie denerwuje się chciałabym tylko uświadomić dyskutantom kilka spraw, mam nadzieję że moje wypowiedzi zmuszą kogoś do refleksji.

ale przecież skoro nie jesteś katoliczką, nie jesteś chrześcijanką, to co ciebie obchodzi, w Kogo wierzy katolik? Masz za cel życiowy uświadamiać innym, że się mylą? A może to ty się mylisz? W co wierzysz? w siebie? Dziwi mnie, że pouczasz, ale ukrywasz swoją ideologię. Wstydzisz sie?

widzę, że jesteś osobą wierzącą. w moc przedmiotów czy kosmosu? Bo dużo krytykujesz, tylko do swojej "wiary" się nie przyznajesz.

Gość .inga87.
Nikogo nie pouczam tylko wytykam różne niedociągnięcia i nieścisłości w waszej wierze i w praktykowaniu tej wiary. To nie są tematy o mnie, ani też nikt ciekawy nie spytał się w co wierzę i dlaczego akurat w to, dlatego o tym nie wspomniałam. Staram się tępić na tym forum hipokryzję, akurat w tym temacie nie ma jej za wiele bo dziewczyny naprawdę się przejmują przykazaniami swojej wiary, ale w innych tematach wygląda to tak : nadchodzą święta, muszę do spowiedzi, uprawiam seks/ mam wkładkę wewnątrz maciczną- co powiedzieć księdzu żeby dostać rozgrzeszenie ? Czyli zero refleksji nad zasadami swojego kościoła, wyznaję co innego a myślę i robię co innego. Zauważyłam że większość katolików których znam jest właśnie takich, nie zgadzają się z fundamentalnymi założeniami swojej wiary a mimo to są katolikami bo taka tradycja, bo co by powiedziała sąsiadka spod dziewiątki, bo przecież ich przyszłe dzieci nie będą miały życia w szkole jako innowiercy itp. Ich decyzja do pozostania w wierze mimo niezgadzania się z nią wpływa na całe społeczeństwo. Potem kler ma zielone światło żeby mieszać się do polityki tego państwa. Bo w końcu mamy 90% katolików czyż nie ? Chce żyć w państwie świeckim, takim w którym mogę decydować o moim ciele, o związkach które zawieram lub nie, dlatego w moim interesie jest żeby ludzie którzy i tak się nie zgadzają z tą wiarą odeszli od niej raz na zawsze. Kiedy państwo polskie wprowadzi w końcu świeckie prawo nie oglądając się na kler wtedy wszyscy: ateiści, katolicy i innowiercy będziemy żyć w zgodzie i pokoju ;] Amen ;]

Gość .inga87.
Skoro już zapytałaś: cenie sobie Buddyzm i Hunę, ale to nie temat o mojej wierze.

Gość ingo, skoro wierzyc w budde
to sie nim zajmij. A huna to nie religia, to takie sobie wróżenie z powietrza. Nie masz prawa nikogo pouczać i wytykać błędów. A skoro chcesz wytykać błędy, to marsz na ul. Wiejską w Warszawie, tam siedzą ustawodawcy, czego szukasz na forum. A w ogóle zacznij poprawiać świat od naprawienia siebie. Nie pluj jadem i nie oczerniaj nikogo. To dopiero wtedy będziesz uczciwa. Piszesz: "Chce żyć w państwie świeckim, takim w którym mogę decydować o moim ciele, o związkach które zawieram lub nie, dlatego w moim interesie jest żeby ludzie którzy i tak się nie zgadzają z tą wiarą odeszli od niej raz na zawsze. Kiedy państwo polskie wprowadzi w końcu świeckie prawo nie oglądając się na kler wtedy wszyscy: ateiści, katolicy i innowiercy będziemy żyć w zgodzie i pokoju ;] Amen ;]" A ktoż ci zabrania zyć z kim chcesz i jak chcesz? Możesz dawać d... jednemu, drugiemu, możesz też i psu, skoro taką masz ochotę, kto ci zabrania? Możesz robić ze swoim ciałem co chcesz. Ale nie wolno ci mordować. Państwo nasze jest świeckie, i dlatego mamy tyle zła. Dlatego ty jeszcze masz prawo pisania. Bo państwo jest niestety świeckie. Wiesz, mnie raczej nie zależy żeby byle obibok zakładał sobie kościół i szukał wyznawców, na pustynię niech spada. Niech sobie u nas naiwnych nie szuka. I ty ze swoim buddą też możesz spadać.

z racji tego, że szef na Watynie zabrania jawnego ruchanka, a nawet całkowicie zabrania, coś się kiecunom należy w zamian. Więc niech chociaż sobie nadobne uszka nacieszą opowieściami, o szrpaniu majtek, ruchaniu na całego, w piczku, w żopu, i w paszczu, oczywiście przed ślubem, czyli kościelnym pozwoleniu na prywatne ruchanie. A taki kiecun, sobie lewą rączką dobrze zrobi, pod sutanną, rączką i wazeliną kosmetyczną. Sprawdzune und wypraktykowane. Amen. Za pokutę, nakuzuje moczenie fiuta w wodzie święconej.

Gość wytłumaczcie mi jedną
rzecz, bo na forum ciągle pojawiają się argumenty: księża mają dzieci, księża chodzą na dziwki itd. Skąd wy to wiecie? Bierzecie udział w ich życiu erotycznym? Do waszego lokalu chodzą na dziwki? księdza widuję w kościele na mszy i to wszystko. Nie mam pojęcia co robi ani gdzie chodzi. Nie wiem, jakim jeździ samochodem, bo nie przesiaduję pod probostwem, aby to zauważyć. Większość z was nie chodzi nawet do kościoła, to skąd wiecie, jak ten ksiądz w ogóle wygląda? A tu im większy ateista tym bardziej zorientowany w życiu księży z jego parafii. :D

Gość zal za grzechy to nie wszystko
jeszcze trzeba miec mocne postanowienie poprawy. A skoro autorka takowego nie ma to sie nie dziwie, ze rozgrzeszenia nie dostala. moze isc probowac do innego ksiedza, pewnie sie uda. Ale po co? Dla kogo sie spowiadac powinno. Przeciez dla siebie chyba? Jak sie nie zaluje i nie chce poprawic to po co sie spowiadac?

Gość japierdollę
a jaki to niby w zasadzie sens jest w tym zakazie seksu przed slubem? spowiedz wiadomo - chca miec kontrole i wiedziec co sie w parafii dzieje. ale jaki mieli cel w tym zakazywaniu wspolczycia przedmalzenskiego?

Gość japierdollę
ale mieszkanie ze soba absolutnie nie jest grzechem.. a jak wynajmuje mieszkanie z kolezanka albo kolega, to to tez jest kurwa grzech bo nie mam z nimi slubu? bez sens.. grzechem jest tylko ten seks przedmalzenski.

Gość lalaOOlala
pojebało was z tą wiarą, czy po prostu jaja se robicie?

jak to jaki jest sens zakazu seksu przed ślubem. A koscielne pozwolenie na prywatne pierdolenie, to co? Trzeba wykupić, koncesję, a nie z tym stojącym kutasem pchać się na babę, bez pozwolenia.

Gość biedronka ale
ty jesteś pierdolnięta. Szok!

porządek musi być, dla niewierzących, państwowe pozwolenie, ślub cywilny, dla katolików , kościelne pozwolenie, ślub kościelny, w cenie co łaska, ale dają po tysiąc zł.

Gość potepiona i wygnana
W tytule postu jasno i wyraźnie: "pytanie do osób wierzących". Niech to zostanie uszanowane. A tak po za tym, wiara jest dobrowolna. Nikt nas do tego nie zmusza. Nie przeszkadzają mi grzeszący księża, czy posiadający dzieci itp. Bo to jest ICH sumienie. Ja mam swoje sumienie, i ja dąże do tego, żeby je udoskonalać. Ale żeby rozwijać się, nie można stale patrzeć i porównywać się do innych, którzy są na niższym poziomie rozwoju w jakiejś kwestii, bo wtedy nigdy nie zrobimy postępu. Dla mnie to jest przede wszystkim ksiądz, nie obchodzi mnie to co on robi po mszy. Nie ja jestem od oceniania. Bo on nie daje mi rozgrzeszenia jako prywatna osoba, ale jako pewnego rodzaju przedstawiciel.

Gość .Inga87.
Wiara katolicka jest oczywiście dobrowolna ale trudno z niej zrezygnować kiedy od dziecka jest się wciągniętym w tryby tej machiny. Przedszkole z religią, zerówka z religią, szkołą z religią, potem szybko komunia kiedy dziecko jeszcze na dobrą sprawę niewiele z tego wszystkiego rozumie i czeka przede wszystkim na nowy rowerek lub zegarek ;] To że tyle jest letnich katolików w społeczeństwie sprawia że osoby które mają inną niż katolicka moralność nie mają życia w tym państwie. Bo skoro jest 90% katolików to kler uważa że ma prawo się rządzić i bojkotować wszystko co niezgodne z przykazaniami KK. I tak: nie można legalnie podwiązać sobie jajowodów, zawrzeć związku partnerskiego hetero lub homoseksualnego, dokonać aborcji, a biskupi i ich poplecznicy w rządzie z chęcią zdelegalizowali by in vitro i Escapelle. Są nawet pomysły żeby farmaceuci tak jak lekarze mogli zasłaniać się klauzurą sumienia i nie sprzedawać środków antykoncepcyjnych jeśli tego nie chcą.

Gość to wyjedz gdzie jezd
budynizm i huna jak ci nie pasuje katolicyzm

Gość .Inga87.
Szanowny gościu który nawet nie raczyłeś wymyślić sobie nicka: powiedz w którym kogoś oczerniam ? No w którym ? Zacytuj mi ? To raczej Ty bezinteresownie plujesz jadem mówiąc żebym się ruchała z psem lub zwyczajnie puszczała, lub żebym sobie spadała z tym swoim Buddą. Brawo katoliku, pokazujesz właśnie wasze znane na całym świecie miłosierdzie i miłość bliźniego ;]

Gość .Inga87.
* w którym miejscu

Gość .Inga87.
Polska przynajmniej jak wynika z założenia i z konstytucji jest państwem demokratycznym i pluralistycznym, więc powinna tworzyć sprzyjające warunki życia dla wszystkich swoich obywateli, niezależnie od rasy, światopoglądu czy wyznawanej religii.

miłosierdzie i miłość bliźniego nie sa zarezerwowane tylko dla katolików - okazywanie ich nie jest zabronione żadnemu innemu wyznaniu :D a co do demokracji i pluralizmu - nie jestem katoliczką i nie czuje siez tego powodu dyskryminowana - a nawet wręcz przeciwnie :D Skoro jednak ta demokracja ma apewniać wszystki owne sznse - to czemu cię oburza ,ze ludzie dokonują - mniej lub bardziej świadomie - takich a nie innych wyborów ?:D wolno im :D

miłosierdzie i miłość bliźniego nie sa zarezerwowane tylko dla katolików - okazywanie ich nie jest zabronione żadnemu innemu wyznaniu :D a co do demokracji i pluralizmu - nie jestem katoliczką i nie czuje siez tego powodu dyskryminowana - a nawet wręcz przeciwnie :D Skoro jednak ta demokracja ma apewniać wszystki owne sznse - to czemu cię oburza ,ze ludzie dokonują - mniej lub bardziej świadomie - takich a nie innych wyborów ?:D wolno im :D

Gość .Inga87.
LICENCJA:) czy widzisz w wypowiedziach skierowanych do mnie przez "ingo, skoro wierzyc w budde" na tej stronie miłość i miłosierdzie ? Bo ja nie ;] Kolejny przykład katolika nie stosującego się do własnym zasad ;] A czy ja kogokolwiek tutaj od początku dyskusji obraziłam ? Mnie nic nie boli, niech sobie ludzie wierzą w co chcą, chcą mieć wyrzuty sumienia i wieczne poczucie winny za coś tak pięknego jak seks z ukochaną osobą ? Proszę bardzo. Tylko jeśli są ludzie którzy nie czują z tego powodu wyrzutów sumienia, to może jednak ten kościół z takimi a nie innymi zasadami nie jest dla nich ? Tylko tyle, namawiam do refleksji.

Ingo - ale jak chcesz okazywać miłośc bliźniemu - tylko wtedy kiedy i on ci ja okazuje ?:) czy nie o takim okazywaniu milości mówił Jezus - zę jesli tak sie zachowujemy - czy nie jesteśmy podobni do celników czy pogan - bo oni w ten sposób pojmują milość - coś za coś ?:D a czy seks z ukochanym jest grzechem czy nie - to już zależy w ajkich ramach się odbywa . Możemy sie zrzymać na takie myślenie--- ale nie ja tak postanowiłam :D