Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mnmmnmnm88

jest ktoś z krakowa? pytanie mam

Polecane posty

Gość mnmmnmnm88

wybieram się tam na majowy weekend z narzeczonym jupi :) co warto zobaczyć poza znanymi zabytkami typu wawel, sukiennice itp? macie jakies ciekawe propozycje? cos w stylu ogórd botaniczny, jakieś ciekawe muzeum...

Gość hoohoo
może ZOO? to krakowskie jest ładnie położone i można tam spokojnie pospacerować i poogladac zwierzeta

Gość zxc zjnjgzhn
oo, podoba mi się ten pomysł:) proszę o więcej. na razie zainteresowało mnie muzeum lotnictwa, był ktoś?

Cmentarz żydowski może? Warto odwiedzić macewę cadyka, który spełnia życzenia ;) zostawić mu kartkę ze swoimi prośbami i położyć na niej kamyk - teraz jest tam ślicznie, bluszcze oplatające macewy się zazieleniły... w ogóle polecam Kazimierz - dzielnicę żydowską. Malownicze miejsce, urocze kawiarnie, lepsze niż te przy rynku :)

Gość hydrargyrum
1go maja wszystkie oddziały muzeum narodowego są nieczynne a 2 i 3go czynne bardzo krotko, nie wiem jak z ogrodem botanicznym i zoo ale cos czuje ze oferta pozwiedzania bedzie mocno ograniczona:o jakby wszystko pozamykali to można isc na kopiec pilsudskiego;)

Gość mnmmnmnm88
a gdzie jest ta macewa cedyka? super pomysł, kazimierz też mamy w planach. co do godzin otwarcia muzeów itd to uwazam, ze to straszny bład zamykac w te dni, bo przeciez wtedy tylu turystów przyjeżdza i są pozbawieni tych atrakcji:(

Gość k4t4rink4
Tak. Muzeum lotnictwa znajduje się niedaleko AWF-u, byłam tam 2 razy podczas pikniku lotniczego i było świetnie. Oprócz zwiedzania rynku, Wawelu polecam odwiedzić również Kazimierz. O ile dobrze się orientuje można sobie zafundować taką wycieczkę meleksem właśnie po rynku i Kazimierzu, do niedawna jeździł po starym mieście taki wycieczkowy czerwony autobus a'la double-decker. Koniecznie pójdźcie do jakiegoś pubu lub klubu na imprezę. Polecam też spacer w parku Jordana koło AGH. No i kopiec kościuszki też jest fajnym miejscem:)

Gość ooooooooj
no własnie - a propos imprez:) gdzie się wybrać na fajną imprezę :) ? zaintrygowala mnie ta macewa:)

Wiesz, co? tak to Ci nie umiem wytłumaczyć... ale przejdziesz się kawałek główną alejką i będzie - poznasz, bo mimo, że napisy w jidysz, to jest jedną z tych najbardziej okazałych... a przed nią pewnie będą leżały jakieś kartki z życzeniami - większość też zapisana w jidysz, ale myślę, że cadyk nasze polskie życzenia też spełnia ;)

Na Kazimierzu polecam zajrzeć do Absyntu - świetna klimatyczna kawiarnia na ulicy Miodowej, znajdziecie z palcem w... oku :P Ewentualnie Mleczarnia, Eszeweria, Alchemia ;) świetnie miejsca. Ja bym jeszcze na Rakowicki poszła na waszym miejscu - wprawdzie żaden zmarły życzeń tam nie spełnia, ale warto zajrzeć, pięknie jest :)

Na ulicy józefa - nadal Kazimierz - jest czajownia :D genialne miejsce z genialną herbatą ;) w ogóle ta ulica jest świetna - szczególnie jak się spaceruje tamtędy po zmroku i jest mniej ludzi

Polecam na obiad 3 papryczki albo Corleone oba na Poselskiej obok siebie przez sciane nr to 17 i 19 Krakowskie Zoo w lasku Wolskim rzut beretem Przegorzaly i Palac u Ziada z cudnym tarasem widokowym na Tatry ;) Kopiec Kosciuszki Kopiec Wandy Kopiec Kraka wedrowka po Zydowskim kazimierzu i kawka w Alchemii :) Spacer po Bulwarach Wislanych zobacz sobie pomnik Dżoka Muzeum Czartoryskich Muzeum narodowe a w nim m.in Pochodnie Nerona i Hold pruski

Albo Aqua park :) super sprawa Spacer po krakowskich Plantach tez super Jesli widzialas film Vinci moze wedrowka sladami bohaterow?? Smocza 9 przy niej pomnik Dzoka ) spacer Rynkiem ulicami Sw jana obok muzeum Czartoryskich, szachownice nad Wisla Ul Szeroka w dzielnicy kazimierz i takie knajpki jak w filmie widac Babelstein i Austeria :) Okoloce malego Rynku Kosciolek sw Wojciecha na Rynku najstarszy w Krakowie ( ten malutki bialy ) Oczysiwscie Kosciol Mariacki olatarz Wita Stwosza :)