Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Dzień dobry :) Witam się sierpniowo...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry wszystkim,może sierpień będzie lepszym (pogodowo) miesiącem,u mnie jak na razie nie pada,pierwszy raz od kilku dni,oby tak dalej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wy się o kacię zamartwiacie
a ona już przepisami serwuje po topikach,chyba już was nie lubi:( bo nawet tu nie zajrzy i dobrze wam tak za tą waszą nadopiekuńczość macie zapłatę hi hi hi:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o bardzo przepraszam zlosliwa pomaranczo tak sie sklada ze jestem w pracy i chwilke mialam to napisalam a teraz mam druga wolna chwile i wlasnie pisze dziewczyny do malza wrocilam 3majcie kciuki bo co dalej bedzie nie wiem na razie niby ok ale czas pokaze co sie okaze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie jestem złą pomarańczą
Oj Kacia :( Czekałam aż się odezwiesz, miałam nadzieję, że jakoś staniesz na nogi, a Ty wracasz do męża... Życzę Ci jak najlepiej, więc proszę - nie daj mu już się traktować tak, jak wcześniej opisywałaś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kącia//:) Miło Cię widzieć. Życzę Ci z całego serca aby było już tylko coraz lepiej, a przynajmniej jak najdłużej 👄 Co do grzybków to u nas podobnie. Mąż kręci noskiem, że nie ma a wokoło ludzie z koszami pełnymi wracają do domu, chyba raczej miejsc nie zna ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia63
Dziewczyny, jak robicie przecier pomidorowy,bo ja mam taka maszynke podobna jak do miesa gdzie odchodza pestki i skórki i to potem gotuje do odpowiedniej gestosci.Czy Wy doprawiacie przyprawami bo ja niczym nie doprawiam.Zrobila sie piekna pogoda,slonce, parno a zapowiadali deszcze.Umnie grzybow brak,wczoraj mlodzi poszli do lasu i przyniesli 1 grzybka w dodatku robaczywego.Wszystkim zycze przyjemnego tygodnia i aby byla ladna pogoda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kaciaa- super,że jesteś:d bardzo się cieszę! -babcia 63 - mam do przecieru taki przecierak specjalny,przecieru jako takiego nie robię,raczej taki trochę gęstszy sok, i doprawiam go do smaku solą i pieprzem.Robię sok,bo wszyscy bardzo lubimy go pić zimą.Przechowuję go w butelkach po małych kubusiach.Taki sok jest również dobry do zupy pomidorowej.Przed chwilą padał u mnie ulewny deszcz,a teraz świeci słonko,tylko jak długo? ATRAMKA!!-pojaw się szybko proszę! I napisz jak robiłaś sos z kurek(czy przed zrobieniem obgotowujesz je?),już bardzo dawno je robiłam i nie jestem pewna,czy obgotowywać,czy tylko je obsmażyć?Nasz miejscowy grzybiarz odstąpił mi ok.1 kg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dolaczam sie do prosby tez mam kurki i pyszniutka cielecine i tez tego sosu jestem ciekawa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gotowałam kurki, potem na patelnie do podsmażonej cebulki i tak się jeszcze dusiło. Na końcu śmietana i właściwie tyle :) Kaciu - życzę Ci (Wam) jak najlepiej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Wszystkich!:D u mnie zaczyna się rozpogadzać i słonko się pojawiło,może wreszcie wróci lato!!??!! -atramka dzięki! kurki już się gotują,na dzisiejszy obiad będzie sos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia63
Dzien dobry wszystkim,ale pustki,witam z kawka ijagodziankami.Pochmurno i brzydko az sie nie chce nic robic a mialam posciele prac i okna pomyc bo wnukow dzisiaj niemam.Zycze pieknej pogody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atramuś-wrzucam link z blogiem,na którym są ciekawe przepisy,między innymi przepis na sernik na ciemnym cieście.Tylko 1 uwaga-nie mogłam dokładnie zmiksować masy serowej(być może to wina sera) więc do przepisu dodałam 4 łyżki oleju i 3 łyżki słodkiej śmietany. http://www.sztuka-gotowania.blogspot.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Duszki wpadam jak po ogień, bo słonko wyszło i chyba jest nawet w sam raz pod kosiarkę, więc same rozumiecie, starszy będzie kosił, ja pieliła... ale podzielcie się ze mną prostą formą grochówki. Przyznam się, że nie umiem, wstyd się przyznać, ale do niej posiłkuję się gotowcem knora a chciałabym wreszcie taką prawdziwą zrobić, bo mam szczególne zamówienie od juniora ❤️ A że to mały miłośnik zup, więc wszystko jasne jak słońce :D właśnie, słońce.... 🖐️ :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zmiana planów - fasolowa, grochu nie było :) Ale już się od Słoneczka dowiedziałam, że też może być ;) Fasolę już namoczyłam i co dalej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emmi- zupę fasolową robię tak:Fasolę moczę ok 12 godzin następnie gotuję ją razem z 3 marchwiami 2 pietruszkami i kawałkiem selera i wędzonym ,dużym udkiem kurczaka lub 2 mniejszymi.Udko wyciągam po jakiejś 1/2 godziny,marchew,pietruszkę i selera wyciągam jak są już miękkie.Wkrajam kilka ziemniaków w średnią kostkę i gotuje razem z fasolą ,aż będą miękkie.Osobno gotuję makaron (świderki lub muszelki lub rurki).Marchew,pietruszkę i selera miksuję blenderem na jednolita papkę,dodając do nich nieco wywaru.Wlewam te papkę do wywaru z fasolą i ziemniakami(tak zmiksowane warzywa zagęszczą zupę i nie trzeba robić zasmażki).Udko/udka oskubuję z mięsa,kroję mięso na drobne kawałki i wrzucam do zupy.Doprawiam solą pieprzem i majerankiem.Podaję z niewielką ilością makaronu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ogórki w zalewie musztardowej - są... Ogórki w zalewie curry - są... Ogórki w zalewie chilli - zasypane solą i leżakują do jutra... Tak próbuję różne przepisy po parę słoiczków - zobaczymy co nam zasmakuję i w przyszłym roku zrobię po więcej :) poza tym będę już miała gdzie trzymać, bo moja szafka w kuchni przeznaczona na przetwory powoli się zapełnia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry :) Atramka//:) Gratuluję :) Może i ja zrobię ,,po parę słoiczków,,? To zawsze będzie jakiś początek :D Margolcia//:) Wielkie dzięki 👄 Napisz mi co Ci nie wychodzi z liliowcami. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkie koleżanki!:D - atramka widzę szalejesz z ogórkami - to super! Ja już sezon ogórkowy zakończyłam,robiłam korniszony,kiszone i z chili i miodem, no i wystarczy! W kolejce czekają jeszcze sałatki z buraczków i kapusty,to ogórów tyle nie musi być. Emmi - proszę bardzo!I Smacznego!Do liliowców dobierają mi się nornice,albo na zmianę, takie czerwone żuczki ,które w liściach i kwiatach wygryzają dziury.Ostatnio kupiłam kilka pięknych cebul w Castoramie(lilia afrykańska) ,to nawet jej zakwitnąć nie dały.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szaleję, szaleję - właściwie to dopiero się uczę! i właśnie na początku mały klops, bo coś mi się pomieszało :( zrobiłam te z chilli, ponakładałam do słoiczków, a że zabrakło mi troszkę zalewy to podolewałam do słoiczków po odrobinie tej wody, co to ogórki się w niej moczyły (tej solanki). Teraz się pasteryzują a ja tak myślę, czy nie spierdzieliłam ich dodając, jakby nie było, po trochu surowej wody do słoików :(((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ajj, jak zwykle! Przepis: Ogórki z chili i czosnkiem: Składniki: 2 kg ogórków 4 łyżki soli 2 łyżeczki chili 1 główki czosnku 8 łyżek oleju 1 szklanki octu 10% kg cukru Sposób wykonania: Ogórki w skórce pokroić w ćwiartki, posypać solą i zostawić na 24 godziny. Następnie powstały sok wylać. Ogórki posypać chili, dodać do nich zmiażdżony czosnek i wymieszać. Zagotować olej i gorącym zalać ogórki. Następnie zagotować ocet z cukrem i gorące wylać na ogórki. Wymieszać i zostawić na 6 godzin. Następnie ogórki wraz z zalewą wkładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 2 minuty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasteryzować 2 minuty?
chyba 20 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Atramka//:) Nie wspomogę wiedzą ogórkową, bo ja może dopiero pod wpływem Twoich prac słoikowych, wreszcie może sama coś spróbuję zrobić ;) Margolcia//:) To lilie następnym razem posadź w donicy i gdzieś na taras jak masz. Co do nornic i tych robali to nie pomogę, u mnie tym zajmują się kury i koty. Może ogrodź sobie kawałek miejsca na ogród, przekop teren i wpuść tam kury, co? Odkąd regularnie późną jesienią i wczesną wiosną wypuszczam kury na ogród to odpukać, nie mam jakiś większych szkodników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość atramka skoro dodałaś
surowej wody do słoików to 2 min pasteryzowania jest za mało. Chociaz powiem Ci, że moja znajoma robiła takie ogórki i wogóle ich nie pasteryzowała (taki miała przepis) i podobno były bardzo dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasteryzowały się troszkę dłużej, bo zapomniałam o nich :P jedna porcja z 10 min, a druga jakieś 5 minutek... Są staaaasznie mocne! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja "porozdawałam" Dzieciaczki po Rodzinie na godzinkę, więc jadę dalej z ogórkami :D Dorabiam jeszcze sałatki ogórkowej z curry i zrobię parę słoiczków ogórków z przyprawą do grilla. A co! Jak szaleć to szaleć! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ogóreczki pokrojone z cebulką - leżakują sobie do wieczora :) a tak gwoli ścisłości, jeśli chodzi o tę surową wodę... Na słoiczek powiedzmy 0,5 litrowy to dolałam jej nie więcej niż 2-3 łyżki, także odrobinę dosłownie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Atramcia- ta z chili to ci mocnaaaaa!!! wyjdzie,2 łyżeczki chili to dużo,chyba ,że lubisz ostre.Też miałam podobny przepis i zrezygnowałam z niego,bo ja nie lubię zbyt ostrych potraw.Teraz robię wg tego przepisu i są naprawdę pyszne.Jak masz jeszcze ogórki to zrób kilka słoiczków. 2,5 kg ogórków umytych i pokrojonych w ciut grubsze plasterki 4 łyżeczki soli kamiennej bez jodu Ogórki i sól wymieszać i pozostawić na 6 godzin,po tym czasie zlać sok,posypać chili (w pierwotnym przepisie jest podana 1 łyżeczka , ja daję 1/2 łyżeczki) ,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę( 1 główka).Dodać do tego 9 łyżek gorącego oleju.Wymieszać.Następnie dodać gorący wywar z 1 - 1,5 szklanki octu 9jeśli się lubi bardziej octowe(ja dałam 1 szklankę),30 dkg cukru,30 dkg miodu.Wszystko razem wymieszać i odstawić na 12 godzin.Nakładać do słoiczków (po dżemach)Sałatkę dobrze ubij w słoiczkach i nie dolewaj tego soku,który się wytworzył.Pasteryzować 20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emmuś takie właśnie robale dopadły się do moich liliowców, http://www.garnek.pl/kufel11/10704086/czerwony-robak Kur nie mogę puścić ,bo kurnik i wybieg jest daleko od przydomowego ogródka z kwiatami.Próbowałam to wytruć niby specjalnym do tego preparatem,nie pomogło!Próbowałam wyłapać,ale to walka z wiatrakami,rano znów było ich setki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×