Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

annorl1 - krokiety! mniam - też uwielbiam! A z czym będą? Podpisuję się pod atramką - krokiety,pierogi,kluchy,kopytka,naleśniki,pyzy!!!To moje przysmaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krokiety są z młodą kapustką i cebulką, z mojego ogródka :) tradycyjnie obtoczone w jajku i bułce tartej :) narobiłam tego, wyszło mi 20 sztuk :) będzie jeszcze do zamrożenia i na kolację :) margolka, atramka: zapraszam, obiad za godzinkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z pewnością będą pyszne , dużo barszczyku zamawiam ,bo go uwielbiam:D - nie wiem czy zostanie Ci coś do zamrażania;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kokszanel11
Witajcie kobitki.Wypiłam juz dwie kawy ale wciaz zasypiam. U mnie obiad dzisiaj szybki Składniki makaron, 1 opakowanie tuńczyk w sosie własnym, 3 puszki pieczarki, ok. 40 dkg Papryka czerwona, 1 szt. cebula, 2 szt. czosnek, 3-4 ząbki pomidory krojone bez skórki, 1 puszka ser żółty, 30 dkg oliwa z oliwek, 1-2 łyżki sól, pieprz, do smaku zioła prowansalskie, chilli, 1. Makaron gotujemy na pół-twardo, pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, przesmażamy na maśle i dusimy do chwili aż odparują. Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Tuńczyka wykładamy na sitko do odcieknięcia. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej cebulkę - kiedy się zrumieni dodajemy czosnek, pokrojona paprykę i chwilkę razem smażymy. Dodajemy tuńczyka i często mieszając smażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy pomidory i pieczarki, doprawiamy do smaku (powinno być dość pikantnie), trzymamy na małym ogniu przez jakieś 10-15 minut 3. Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Kiedy całość trochę przestygnie dodajemy połowę startego sera i ponownie mieszamy. Resztą sera posypujemy wierzch naszej zapiekanki. 4. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 30 minut. A ze zimno okropnie izła jestem jak diabli,to chce mi sie coś bardzo słodkiego.Myśle o baklavie. Nie wiem czy sama dam rade zrobic ciasto ,ale zaraz probuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wszyscy dziś pyszoty serwują:D a u mnie zwykła pomidorówka i ryba z frytkami:( -kokoszanel11 baklava,spróbowałabym tego specjału z ochotą:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepraszam za mały poślizg, ale miałam niespodziewanego gościa :) ciasta mało co zostało, a tak się martwiłam kto go zje :) ale oczywiście dla każdej z Was po kawałku zostawiłam :) zapraszam na garnek - częstujcie się :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepraszam baklavy nie bedzie ,moze innym razem,wynikły inne obowiazki.A to pracochłonne. Ale i tak upieke na szybko,,Roladę miodową,, 6łyżek miodu podgrzac zmieszać z 1,5łyżeczki sody 5jaj ubic z 1szkl cukru utrzec 20dkg masła i do niego wkrecic ubite jaja,miod i 1.5szkl mąki Piec 25min/180* Posmarować ciasto dość grubo kwaśna smietana i zwinąć rolade.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotka z lasu
Dziewczyny, jak robicie grzybki w słoikach w zalewie octowej ? bede wdzięczna jeśli któras zdecyduje się napisac tak jak "krowie na rowie" bo nigdy nie robiłam żadnych słoików:O pozdrawiam serdecznie wszystkie Panie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotka z lasu
Wy tu o słodkościach rozprawiacie, a ja wyskoczyłam z tym octem :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kotka z lasu: małe grzyby ugotować w osolonej wodzie z cebulą, jedną. grzyby gotować aż zmiękną, wyjąć i osączyć na sitku. do małych słoiczków włożyć cebulkę pokrojona w piórka, liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu, na koniec grzyby.zalać zalewą gorącą. zalewa:1 szklanka octu, 1,5 szklanki wody, łyżeczka cukru i odrobina soli. słoiczki z grzybkami gotować ok. 10 min. to jest przepis od znajomej, robie je od 4 lat już, jak dla mnei pycha, sa ostre i wyraziste, więc jak ktoś woli łagodniejsze można dodac troche więcej wody do zalewy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość atramuś podaj linka
do garnka i pysznej zebry 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Quanta, zdjęcia nie wrzuciłaś, a ja się muszę już pożegnać. Mam nadzieję, do widzenia wszystkim :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Quanta, wszystko nadaje się do zalania ;) Dziękuję, do zobaczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Joelcia - jesteś Skarbie? Biorę się za Twój chlebek - czy ja dobrze zrozumiałam przepis?? Biorę ziarna, mąkę, cukier, sól itd, dodaje rozkruszone drożdże i zalewam ciepłą wodą... Potem muszę to zagnieść czy jakoś aby wymieszać??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorki za, jak się domyślam, głupie pytanie, ale pierwszy raz piekę chlebek i chcę, żeby to wszystko ładnie mi wyszło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość atramko ja tylko
dziekuje za linka do zebry, wygląda znakomicie mniam....:) w przepisie chlebusia nie pomoge niestety. pani o niku ajch z garnka pisze tutaj??ma cudowny drewniany domek:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciasto na chlebuś rośnie już sobie w cieple :) Nie mogłam się już doczekać - ale już wiem, wystarczyło wymieszać ręką :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotka z lasu
Annorl1 Dziękuję Ci bardzo za przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Atramko pewnie już pieczesz ale -wszystko mieszasz łyżką a najlepiej ręką .Ciasto jest lużne ."pani ajch3 to ja :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piecze się już piecze :) tak zrobiłam - wymieszałam ręką - a co! :) Tylko martwi mnie jedna rzecz, dopiero przestawiłam na 200st a chlebuś z góry jest już mocno zarumieniony! Nie spali on mi się??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Przykryj srebrną folią .A masz włączoną górę i dół ? .W ostateczności wstaw go niżej .Jak się upiecze to wyłóż gorący z pieca i z blaszki na jakąś kratkę ,,coś wyższego ,żeby odparował .Posmaruj wierzch zimną wodą .Na początku skóra będzie twarda .Jak popukasz w spód to powinien być taki głuchy odgłos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×