Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamazelka

Problem - ile w kopercie na wesele?

Polecane posty

Gość kamazelka

Zbliża się wesele młodszej siostry mojego chłopaka. Troche pokręcona sytuacja, więc opowiem. Dziewczyna wpadła ze swoim rok temu, nie skończyła szkoły, nie ma zawodu, gdzieś tylko dorabiała. Obie rodziny 9jej i jej chłopaka) złożyły się na nowe mieszkanie, wyremontowały, kupiły im samocghód itd. Ten jej chłopal gdzieś pracuje, ale kokosów nie zbija. Cały czas jednak mogą liczyć na pomoc rodzin. Ostatnio wymyślili, że chcą się pobrać. Wesele miało być podobno skromne, ale jak zaczęli podliczać to wyszło, że będzie na nim 200 osób! Oczywiście za wesele, suknie, przygotowania itd zapłacą rodziny. No i tutaj pojawia się pytanie - ile dać w kopercie? Z moim chłopakiem nie zarabiamy dużo - ja tylko dorabiam, bo szukam lepszej pracy (z poprzedniem odeszłam po tym, jak obniżyli nam pensje do minimum - oszczędności noworoczne i doszłam do wniosku, że dorabiając zarobie tyle samo). W sumie w miesiącu mamy wspólnie ok2000 - 2500 zł. Mój chłopak ostatnio stwierdził, że w kopercie musi być minimum 1000 zł i mnie zaszokował! Nie jestem skąpa, ale skoro rzadko udaje nam się przetrwać godnie do pierwszego to oddawanie prawie połowy zarobków siostrze, która i tak już żyje na wyższym poziomie i zawsze może liczyc na pomoc rodziny (w odróznieniu od nas), która chętnie da pieniądze na wnuka to 1000 zł to stanowczo za dużo! Co o tym sądzicie? Ile daje się w kopertach i ile my w takiej sytuacji powinniśmy dać?

a po co do pytania ile dać w kopercie opisujesz sytuację że dziewczyna cyt.: wpadła,nie ma szkoły, nie zarabia,nie ma zawodu itp ? czy to ma mieć wpływ na ilość pieniędzy w kopercie ? zazdroscisz jej ?

Gość vampirealice333
moim zdaniem 500 - 600 zl powinno starczy, jak dla mnie 1000 zł to za duzo, jak na wasze wspolne zarobki.

Gość kamazelka
nie zazdroszcze, ale uważam, ze jest troche trutniem i to ochydne urzadzac w takiej sytuacji (kiedy nie ma sie kasy) wesele na 200 osób! dlaczego nie można zrobić skromnego wesela tylko dla najbliższych? wiadomo, ze rodzice znowu beda musieli zlapac za portfele i brac kolejne pozyczki.

Gość dfsfsfsd
Może dlatego ze życie jest niesprawiedliwe i ta dziewczyna mimio iż tak pokierowała swoim życiem to jednak ma kase dzięki rodzinie. ja bym na bank 1000 zl nie dawała. bez przesady. 300 zl by im starczylo.

Gość swiat schodzi na psy.
twoj chlopak chyba zwariowal. 1000 zl??? 250-300 zł wystarczy jak najbardziej

daj na ile was stac. to jest prezent lubny, a to jak zyja, na jakim poziomie i kto im sponsoruje nie powinnien tu grac roli

Gość Mileśka ...............
nie zazdrosci, tylko mowi, ze moze ona liczyc na pomoc rodziny, a to jednak istotne i uwazam,ze tysiac to za duzo, polowa juz ok

Gość oj jenny jenny
skoro to jegosiostrato siostrze nie powinien skąpić;)

Gość zgadzam sie z aliksandrą
Po co opisujesz całą sytuację tej dziewczyny? że wpadła, że rodzice jej za wesele płacą... :o I co z tego? Dużo jest takich ludzi a ty od razu zamiast zapytać "siostra chłopaka wychodzi za mąż, ile wypada dać w kopercie?" to ty jeszcze je dupe obrabiasz na forum :o Co do pytania to uważam, że 1000zl jest ok bo w końcu to brat i tyle wypada dać. Dlaczego od razu piszesz, że musicie oddać połowę pensji? O ślubie chyba wiedzieliście wcześniej to już można było po 300zl odkładać i uzbierałoby się...

Gość kamazelka
słuchajcie, jeszcze raz powtarzam - to nie jest zazdrosc. po prostu gdybm byla w takiej sytuacji, ze mam male dziecko, nie pracuje, mój chłopak - ojciec dziecka pracuje, ale za niewiele raczej, rodzice kupili mi mieszkanie, wyremonrtowali, daja kase na jedzenie itd (mimo, ze sami nie maja wiele) to nie decydowalabym sie na organizacje slubu dla widzimisie. Poczekalabym z tym, az sami zaczniemy zarabiac. A jesli juz - to zrobilabym np. wesele dla najblizszych, gdzies w restauracji, a nie na 200 osób w wielkiej sali bankietowej... Doceniam wartosc pieniedzy, bo sama zarabiam, wiec trudno mi ot tak wysuplac 1000 zł... Mimo, ze nie wiem, ile siostrze sie daje to taka kwote uwazam za wygorowana.

No i widać po co był ten temat... Żeby obrobić dupę przyszłej szwagierce a nie żeby zapytać ile dać w kopercie :o Pisz dalej, chętnie poczytamy co jeszcze dostała szwagierka od rodziców i co cie boli :)

Gość kamazelka
zgadzam sie z aliksandrą - opisalam jej i swoja sytuacje, bo uzalam to za wazne. i prosze zwroc uwage na to, ze napisalam tez, ze nieczesto udaje nam sie dotrwac godnie do konca miesiaca. Mialam na mysli to, ze za to co mamy nie udaje nam sie przetrwac. 2000-2500 zł odjac oplaty, rachunki, skladki, przejazdy do pracy itd. wychodzi ci 1000 żł na zycie - jedzenie, kosmetyki, ubranie itd. nie ma z czego odlozyc 300 zł... a o weselu dowiedzielismy sie niedawno w gruncie rzeczy.

nie lubie zawistnych bab jeśli rodzice dają jej kasę to dają ,ich sprawa a ty przeżywasz bo tego nie masz opisując tą sytuację sugerujesz z góry że trzeba jej mało dać bo nie zasługuje, bo wszystko dostała a sama jest pasożytem to twoja własna nadinterpretacja w rzeczywistości sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej ale twoje obrabianie tyłka i buntowanie ludzi przeciwko niej my nie mamy ,my nie dostaliśmy a ta wszystko ma za nic jaka ona okropna , daj jej pustą kopertę jeśli to ziści spełnienie twojej zajadłości

Poza tym byłaby to jakaś różnica między weselem 200 a np 80 osób bo nie rozumiem? w kopercie i tak należałoby dać tyle samo więc widać że boli cie to, że rodzice fundują jej duże wesele

Gość oj jenny jenny
hehe aj baby baby.. :) :D :P :O ]czesc]

Gość dość wyraźna
200 od osoby min, 300 max

Gość kamazelka
czy gdziekolwiek napisalam, zeby dac pusta koperte? napisalam tylko, ze 1000 zł w takiej sytuacji to za duzo i poprosilam o porade. macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem? moze powinnam zaznaczyc, ze prosze o odpowiedzi osoby powyzej 25 roku zycia...

Gość dość wyraźna
ale jak sie jest bliskim krewnym, jak brat i siostra to wypada dać więcej, i wtedy 1000 zł nie jest za dużo uważam ze Ty mozesz dac max 300 zł,

Moim zdaniem jej sytuacja nie jest istotna co do wartości w kopercie... Jakby sama płaciła sobie za wesele to już można dać to 1000zl w kopercie bo sama opłaca wesele?

Gość dfisdfbiodfbosdnosdfjnsf
kamazelka- 500 zł wystarczy w zupełności, a skoro brat chce się szarpnąć to niech sam gdzieś dorobi do takiej kwoty; a gadania,że "tyle wypada dać" to już w ogóle nie rozumiem, co za "wypada"?? To mają wziąć pożyczkę skoro ich nie stać na danie tego 1000?

Więc teraz widzisz, że większość pisze zeby dac 1000 bo to w koncu jej brat i tyle wypada ale skoro wiesz lepiej że za dużo to dajcie mniej

Gość wsefb
ja podchodze do tego tak ... orientuje sie ile mlodzi placa za moj talerz i tyle im daje. ostatnio bylem na weselu to mlodzi za miejsce placli 150 pln wlozylem 300 bo bylem z laska. jak chca sie dorobic na weselu to niech najblizsza rodzina wklada po 1000

Gość kamazelka
i jeszcze jedno - mnie nie boli, ze rodzice funduja. rodziców z czego wiem boli za to. i nie sa zadowoleni, ze beda musieli znowu wydac kupe forsy mimo, ze sami za wiele nie maja. inaczej - za kase na wesele przezyliby pewnie rok z palcem w nosie. ale oczywiscie zaplaca, bo tak trzeba i zeby rodzina i znajomi nie gadali. a mi sie jakos nie usmiecha takie zastaw sie a postaw sie.

Gość dfasdfdf
gora 500 zlotych, tysiak to gruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuba przesada

300 zł na pare na wesele to już jest wstyd no wybaczcie :O trzeba mieć trochę honoru teraz żywność strasznie podrożała

Gość 1000zl to miniumum skoro
to brat o weselu wiedzieliscie wczesniej wiec teraz sie obudziliscie ze trzeba dac do kopert?

Gość wsefb
200 osob ja pierdole !! u kumpla bylo 240 osob i 60 pustych kopert.