Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tocomowiemysle

Problem-ile do koperty na komunie?

Polecane posty

Gość eloeloa
przyznajcie tu szczerze kto z was lubi chodzić na komunie????? kazdy z was gdy dostaje zaproszenie to stęka i mówi "ojejuuuuu znowu trzeba bedzie kasa sypnąć..." taka jest prawda!! polska mentalność!!!

Gość eloeloa
jeszcze tylko, \ a co ty sie przemujesz???trzeba walczyć z tym idiotyzmem ktory rodzice sobie wymyslili!!przeciez dzieci nie sa tyu winne tylko ich rodzice!!

Gość tocomowiemysle
moje komunijne kolczyki do tej pory u rodzicow leza bambonierki zjedzone rower dawno juz rdza zjadla a kase to nie pamietam na co bylo wydane, mysle jednak ze rodzice nei wzieli dla siebie ani centa, jak juz cos to do czegos dolozyli

Gość jeszcze tylko 21 godzin
bo to jest właśnie dziecko męża więc wiesz, najbliższa rodzina i pewnie będą nas obgadywać za naszymi plecami, niby się nie przejmuję jakoś bardzo ale ta nasa idiotyczna mentalność wbiła mi się już też na tyle, że mi głupio będzie a najlepsze, że chrzestna pochodzi z rodziny lekarskiej, kasy jak lodu i przy nich będziemy wyglądać na serio dziwnie

Gość ale co znaczy daje się
? co mnie inni obchodzą? Ja wolałabym kupić sobie nowego lapka niż dawać gówniarzowi na komunię. Nawet gdybym zarabiała 10 tys miesięcznie i wydatek 2 tys nie dotknąłby mnie finansowo nie dałabym tyle! Tylko dlatego że taka kwota nie jest adekwatna ani do wydatków rodziców jakie ponieśli, ani nie jestem bardzo zżyta z rodziną i moim zdaniem od takich prezentów są rodzice i to oni mają swoje dzieci utrzymywać, poza tym komunia jest sakramentem a nie dniem dostawania kasy

Gość tocomowiemysle
rodzina lekarska, kasa jest tyle wolnego czasu na wydawanie nie ma a i kasa jest tylko kiedy maja prywatne gabinety albo sa naprawde dobrzy w swoim fachu

miało być dziecko rodzeństwa męża, sorry

Gość tocomowiemysle
to moze dlatego tylu katolikow w Polsce

maja prywatne gabinety, jacy sa dobrzy nie wiem, ale coś w tym jest, że kasa a brak czasu bo z tego co wiem, to poza gabinetami ciągle gdzieś pracują, praktycznie po 18 godzin dziennie w pracy i trzepią kasę to sobie mogą pozwolić a my? pracuję za 1300, mąż ma tyle samo

dobra, powiem tak, mąż założył firmę, ma jednego pracownika, i bardzo ciężko jest, jak wykona usługę to potem czeka na kasę, czasami bardzo długo, często jest tak, że nie mam na rachunki i płacę po terminie, dla siebie nie mamy nic ale wszystkim się pewnie wydaje, że kokosy zbijamy, że kasa płynie i potem jak damy te 300 to będą w szoku pewnie i obrażeni bo firmę swoją mamy a takie pieniądze dziecku daliśmy, tego się obawiam i czuję, że tak będzie ja mam stałą pensję, 1300 z czego jeszcze opłacam raty z pożyczki a mąż różnie, jakimś cudem opłacamy te rachunki po czasie i na wypłatę dla pracownika to jest podstawa a tak to szczerze nie wiem jak żyjemy

Gość tocomowiemysle
jeszcze tylko.. ale zyjesz, to jest wazne nie wiem czy wolalabys byc na ich miejscu

Gość tocomowiemysle
a to inna sprawa, ale powoli moze sie interes rozkreci, tak bywa na poczatku wazniejsze jest jednak to ze jestescie ze soba, ze sie kochacie zeby tylko na chleb wystarczylo;)

nie chcę zamienić się z nikim, po prostu ypadniemy blado tym bardziej, że wszystkim pewnie jak pisałam wydaje się, że pieniędzy mamy jak lodu, no i nikt nie wie o zadłużeniu na 85000 na założenie tej firmy, nie chwalimy się tym, nie opowiadamy i nie żalimy więc nikt nie wie, każdy myśli chyba, że śpimy na kasie

póki co wystarcza, głównie dzięki moim rodzicom, któzy bardzo pomagają, obiady często mamy u nich a i ten chleb nie raz mi już kupili, mam nadzieję, że wszystko się rozkręci ale wiadomo, że nie tak od razu, trzeba czasu a komunia za miesiąc

Gość nivea1234
ja maju ide na 18 kuzyna i tez nie mam pojecia co mu dac albo ile pln... jego rodzice kasy maja jak lodu a na mojego siostrzenca chrzciny dali 250 zl w 4 osoby 2dorosle+2 nastolatkow.... wogole ludzie sie dziwni zrobili trace wiare w rodziny w swieta moja ciocia koniecznie sie chciala dowiedziec czemu mama mojego narzeczonego do pracy nie chodzila przez rok i byla w domu...no taka ciekawa byla ze az ja sktecalo to jej wypalilam ze miala raka ..jej mina bezcenna

Gość tocomowiemysle
jeszcze tylko 21 godzin czasami trudno zwiazac koniec z koncem majac firme, a ludzie po prostu zazdroszcza. ja jestem zbyt wygodna, wole pracowac okreslona liczbe godzin a pozniej isc do domu i miec wszystko gdzies, kasa i tak na konto wplynie. U was inaczej, pewnie maz biezre prace do domu i te problemy dacie rade

Gość tocomowiemysle
nivea 18-stki znam tylko od moich znajomych , nie wiem co i kiedy i jak teraz daja

Gość zastanowienie
Jako para daliśmy dziecku na komunię 200 zł (i dzień wcześniej zabraliśmy na zakupy, na których dziecko wybrało sobie prezent za 100 zł) a chrześniakowi 500 zł i uważamy, że jak na komunię to są to odpowiednie kwoty. Jak ktoś chce dać więcej to niech daje, warto jednak pamiętać że jest to Komunia Święta a nie ślub. A robiąc taką "imprezę" nie powinno się oczekiwać kto ile da!! I weźcie pod uwagę również to, że komunii nie odprawia się ze względu na prezenty czy na kasę, jest to sakrament i przyjęcie Pana Boga do serca! Ale niestety ludzie robią z tego wielkie halo. Inne pokolenie i inny priorytety. Zachowanie i oczekiwania dzieci i młodzieży w tych czasach są nieco przerażające.