Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tocomowiemysle

Problem-ile do koperty na komunie?

Polecane posty

Gość a moimm zdaniem
hmmm, nie rozmawiałam na temat ceny przyjęcia z gośćmi. Podobnie, jak zapraszam kogos na urodziny, nie informuję go, ile kosztowało upieczenie tortu i zrobienie sałatek. :D Lokal to z jednej strony faktycznie pójście na łatwiznę, ale z drugiej dbanie też o wygodę gości, aby nie musieli się potrącać łokciami przy stole. Co złego jest w fakcie, że nie chcę się nalatać tylko spędzić przyjemnie ten dzień. Jasne, gdyby mnie nie było stać, to musiałabym kombinować, z części gości zrezygnować i ryzykować, że będzie im przykro. To my, rodzice, płacimy za lokal i nie wymagam od nikogo, aby sobie sam przyjęcie sfinansował. Jak ktos wykaże sie pomysłowością w prezentach, niech da prezent, jak komus się nie chce kombinowac, niech da kasę, na ile go stać. Tyle że poza moją jedną siostra u mnie w rodzinie zarobki przekraczają średnią krajową.

Gość tocomowiemysle
ci ktorzy swietuja w lokalu bo ich na to najzwyczajniej stac, nie oczekuja zwrotu kasy tak jak ci ktorzy robia wszystko na wyrost, zaciagajac kredyty itd to o nich mowa, niech siedza na tylkach w domu i po sprawie

Gość WERT%***$
OF LONDON-popieram zrobilam to samo,na pieniadze nie narzekam-ale mialam dosyc tych szopek,z dzieckiem jade do disney land na dwa tygodnie ,az piszczy z radosci:)

Gość to jest chore!!!!!
Akurat jestem za impreza w lokalu,jest wygodniejsza,kiedys robilam roczek mojej corki w domu,i przeklelam ten pomysl,zmywarka nie nadazala ze zmywaniem,trzeba bylo podawac kolejne potrawy,wynajety kucharz tez nie wyrabial,ja gonilam jak wsciekla pomiedzy stolami i kuchnia,i wszystko w efekcie kosztowalo mnie nieco wiecej niz zaplacilabym w lokalu. Powiem tak,jak ktos ma sztab ludzi do pomocy,szwagierki,siostry,tesciowe,babki to niech sobie w domu robi impreze,a jak ktos jest do tego pomyslu sam,to radze zdac sie na profesjonalny catering zeby moc w pelni uczestniczyc w imprezie,jako mama a nie pracownik zmywaka polaczony z kucharzem,kelnerem i obierakiem w jednym

Gość trochę dziwne że wiesz
ile kto w rodzinie zarabia, ja na przykład się nie zwierzam nikomu ze swoich zarobków, innym do portfela też nie zaglądam

Gość eloeloa
trącać łokciami??????no tak bo jak wy zapraszacie WSZYSTKICHHHHH z rodziny tych lubianym i tych ktorych nieznosicie tylko po to zeby uzbierac 10 tysięcy to tak jest!! komunie robi sie w domu, zaprasza TYLKO najblizszych a nie całą rodzine! mnie tez wkurza jak musze isc na komunie dzieciaka ktorego 2 razy w zyciu widziałam, ktos kto zaprasza osoby z ktorymi mało uytrzymuje kontakt jest załosny!tak samo nie zaprasza się na komunie kuzynek rodziców dziecka!

Gość tocomowiemysle
to jest chore!!!!! nie poruszamy tu kwesti co jest wygodniejsze, bo nie ulega watpliwosci ze w lokalu jest wygodniej. Mi chodzi o to ile kto daje , dawac powinien, i czy jest cos jak "suma ktora wapada dac"

Gość tocomowiemysle
eloeloa tez tak chcialam odpowiedziec, ale policz :D babcia-dziadek x2- 4 osoby rodzice 2 chrzestna 2 chrzestny 2 A do tego rodzenstwo, dzieci ciotki i wujka i powinno sie zaprosic jeszcze wujkow i ciotki bedace rodzenstwem matki i ojca hi hi jest tego troche w licznych rodzinach

Gość WERT%***$
TO JEST CHORE-----hmmm nagotowalas piwa to wypij ,to jest naprawde chore:):):)

Gość eloeloa
ja byłam na komuni w lokalu i dałam 100 zł i guzik mnie obchodzi ze mamusia wygodnicka woała wydac 120 zł na mnie w lokalu. Skoro wydała to widocznie na to ją stac zeby dziecku wyprawiać prawie że wesele! ja nie mam zamiaru brac udziału w tej szopce!! teraz idziemy na komunię w rodzinie mężą i tam maja zdrowe podejscie do sprawy bo oczywiscie przyjecie w domu, goscie to tylko dziadkowie, chrzestni i rodzenstwo i wszyscy goście zrzucają się na wymarzony prezent dla dziecka!nikt nie daje 1000 zł czy wiecej mimo ze ich stac!popieram takie podejscie i az miło mi iść na taka uroczystość a nie na te pseudo komunie ktore teraz maja miejsce

Gość eloeloa
"dzieci ciotki i wujka i powinno sie zaprosic jeszcze wujkow i ciotki bedace rodzenstwem matki i ojca hi hi jest tego troche w licznych rodzinach co???a niby po co ich zapraszac co???

Gość to jest chore!!!!!
To co gosc powinien ,to z szacunku i przyjazni jaka darzy go osoba ktora zaprasza do celebrowania szczegolnego momentu w zyciu, poprostu z honorem stawic sie na imprezie,ze skromnym upominkiem wyrazajacym szczera sympatie dla osoby obdarzonej. A cala reszta to juz wyrachowana kombinacja od ktorej robi sie mdlo.

Gość tocomowiemysle
po co, bo u mnie np to najblizsza rodzina, sa na kazdej imprezeie, grilu i td moi rodzice maja super kontakt z rodzenstwem i u nas to normalne.

Gość eloeloa
dziewczyno to jest komunia a nie wesele na ktore faktycznie zaprasza sie całą rodzine

Gość jeszze tylk 22 godziny
ja dam chyba 300 złotych, mąż jest chrzestnym i wiecie co? moja babcie mnie prawie opieprzyła, że to za mało, że jej drugi wnuk dostał 1000 w pieniądzach i jeszcze jakiś najnowszy telefon i coś tam jeszcze, powiedziała, że jako chrzestny to minimum 1000 możemy dać!!!!! wyobrażacie sobie, że babcia, kobieta przed 70 może mieć takie poglądy? oczywiście nie damy tyle, zastanawiamy się nad 300-400 maksymalnie.

Gość tocomowiemysle
to nie cala rodzina, to najblizsza rodzina, to ci ktorzy sa z nami niemalze kazdego dnia, jako dziecko nie potrafilam sobie wyobrazic komunii bez moich wujkow i ciotek- rodzenstwa rodzicow eloeloa moze u was nie swietuje sie urodzin, swiat , imienin, ale my tak wlasnie robimy wiec jesli na glupiego grila zapraszamy zawsze taki sam komplet to na komunie tym bardziej

ja na komunię swojego dziecka zaprosiłabym dziadkó i pradziadków dziecka i jego chrzestnych, koniec.

Gość WERT%***$
22 to prowokacja??????????????????

Gość nic nierozumiem
Moja cora 2 lata temu -od mojej mamy dostała 150 i dla niej to była fortuna do wydania.Wiec jestem bardzo wedzieczna ,ze az tyle uzbierala a rodzice meza dali jej laptopa lecz dla nich te 2000 to mniej kosztowało niz te 150 od mojej. Goscie chrzestni po 200 zł i wyf\daje mi sie ze super

Gość tocomowiemysle
jeszze tylk 22 godziny jak babcia tyle daje, to wystarczy hi hi hi a na serio babcie maja takie dziwne poglady- ze nei wypada itd nie zaprosilabys swojego rodzenstwa na komunie dziecka?

Gość eloeloa
mnie moja babcia tez opiperzyła ze chce dac 100 zł a co lepsze to zabroniła mi robić prezentu bo powiedziała ze lepiej dać kase. Dziwi mnie ze tak wiele ludzi nawet starszych poddaje sie tej durnowatej presji

Gość eloeloa
a prezent prezentem a kasa jest tak naprawde dla rodziców ktorzy cos z tego odpalą dzieku no ale muszą sobie odpić chociażby te 120 zł za każa osobe w lokalu!!!dziecko tych wszytskich pieniedzy nie zobaczy wierzcie mi!

nie mam rodzeństwa a rodzeństwo męża to chrześni więc tu się fajnie składa moja babcia ma takie poglady jak ktos ma płacic bo sama bez pieniedzy chodzi

Gość tocomowiemysle
jeszze tylk 22 godziny wiec masz mniejszy problem z liczba osob do zaproszenia gdybys miala rodzenstwo liczba ta bylaby wieksza

Gość jeszcze tylko 21 godzin
też sądze, że nie zobaczą dlatego damy te 300 lub 400, na ślub mojej kuzynce daliśmy 400 i cholera mnie bierze jak na komunię mam dać tyle samo bo to chyba dwie różne sprawy

na pewno byłaby większa liczba ale i zym co wypisałam wyszło mi 15 osób razem z nami ale tyle to spokojnie, nie wyobrażam sobie natomiast robić komunię na 40 osób

Gość eloeloa
dlatego mowie ze to chore ze daje sie tyle samo albo wiecej na komunie dla małego dziecka a dla mlodych ktorym faktycznie przydały by sie te pieniadze daje sie srednio 200 zł

Gość tocomowiemysle
el.. komunie ma sie raz, a slub mozna miec czesciej :P z tego co widze 400 od chrzestnej jest calkiem ok mysle ze 200 tez byloby w porzadku, na ile kogo stac i przede wszystkim ile ktos chce dac(chce bo chce, a nie chce bo musi)

Gość eloeloa
na komunie w obecnych czasach daje sie bo SIE MUSI a nie ze sie chce...bo zeby tak było to ludzie musieliby dawać po 150 zł a nie tak jak obecnie trzeba dac 1000 zł bo sie jest chrzestnym a zwykły gość to minimum 200

poprzeczkę sobie ustawiamy już na chrzcinach, bo jako chrzestny dajemy np. 300 i co potem na komunię damy mniej? no nie bo nie wypada bo wstyd a wiecie co jest najgorsze? ostatnio byliśmy u tego chrześniaka i on i jego rodzice już zaczęli wymyślać co to teraz się daje na komunię, młody chce quada a rodzice coś zaczęli gadać, że teraz się daje laptopy itd. kur.... mnie tam brała serio zdziwią się chyba naszą kopertą, nie robię tego nawet złośliwie ale po prostu nie mamy pieniędzy teraz, ledwo na czynsz zbieramy mamy dosyć kiepski okres więc na pewno więcej nie wycisnę, nie wiem jak te 300 zdobędę ale pewnie będzie taka obraza po cichu na nas