Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lilliane1

homoseksualizm - zdrowie czy choroba psychiczna

Polecane posty

Gość barrakuda...
magdallena tak jak myslalam ;) moze w Iranie albo Algerii to sie jeszcze stosuje :D Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne oraz 12 innych organizacji naukowych i oświatowych opublikowały poradnik na temat orientacji seksualnych zatytułowany "Just the Facts about Sexual Orientation and Youth" ("Tylko fakty o orientacji seksualnej i młodzieży"), w której stwierdzają, że homoseksualizm jest stanem normalnym i nie podlega leczeniu. Stanowisko takie wyrażają wszystkie czołowe organizacje naukowe głównego nurtu. Praktyki mające na celu zmianę orientacji seksualnej nie mają poparcia żadnej z tych organizacji. Mimo to, pewne środowiska polityczne i religijne próbują praktykować "terapię reparatywną" i propagują ją wśród społeczeństwa. Tego typu oddziaływanie jest oceniane jako nieskuteczne i wiąże się z licznymi zagrożeniami funkcjonowania psychiki. Wśród psychologów dominuje pogląd, że orientacja seksualna nie może być przedmiotem świadomego wyboru i nie podlega zmianie, a homoseksualizm nie jest chorobą, zaburzeniem psychicznym czy problemem emocjonalnym.

Gość barrakuda...
to a propos twj twojej terapii konwersyjnej

Gość barrakuda...
doczytala kto stosuje te praktyki? Kosciol oczywiscie:D organizacje religijne, ktoz by inny, tylko oni sa na tyle swiatli:D

Też uważam, że nie ma co leczyć, ale żyjemy w czasach, w których trudno o tolerancję. Pewnie długo jeszcze poczekamy, zanim to się zmieni. Tak jak napisała magdalenna24, jeśli ktoś ma do wyboru odrzucenie lub terapię, może tak być, że zdecyduje się na taką terapię, jakkolwiek miałby się w jej trakcie czuć... Po prostu wybierze mniejsze zło. Wydaje mi się, że rodziny które odrzucają swoich bliskich z powodu orientacji seksualnej, robią to, bo stoi za nimi lęk: co powiedzą inni, że moje dziecko... mój brat czy siostra... układa sobie życie z osobą tej samej płci. Gdyby wszyscy uznali, że to nie jest choroba, tak jak twierdzą psychiatrzy, z pewnością nie byłoby problemu, dylematów, walki o równość...

Podaję stronę Ośrodka Odwaga w Lublinie, który zajmuje się terapią osób homoseksulanych (I Lublin jest w Posce a nie w Iranie;) http://www.odwaga.oaza.pl/homepage.html I gwoli ścisłości - jestem tego samego zdania co Ty barrakuda, że homoseksualizm nie jest zaburzeniem i zdaję sobie z tego sprawę. A jeśli chodzi o terapię - to tak jak pisałam wcześniej - nie ma dowodów na jej skuteczność i jest nie tylko nieskuteczna ale i upokarzająca.

Gość człowiek z zasadami
Stalin i Hitler mieli dobre wyniki w leczeniu homosi.

Gość barrakuda...
magdalena - zapomnialas dodac, ze osrodek w Lublinie jest organizacja nalezaca do Kosciola katolickiego ;)

Gość ljh;kg;;
homo to dewiacja, albo omijamy albo nagłaśniamy i leczymy to gooowno

Gość barrakuda...
a co do terapii sa dowody na jej nieskutecznosc i jest potepiona przez wszystkie szanujace sie naukowe organizacje np. APA „ Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne podtrzymuje stanowisko z 1973 roku, że homoseksualizm nie jest jednostką chorobową. W ostatnim czasie pojawiły się głosy kwestionujące powyższą tezę, które opierają się na założeniu, że homoseksualizm może zostać wyleczony. Podstawą tego typu twierdzeń nie są jednak rzetelne badania naukowe przeprowadzane przez kompetentnych specjalistów, lecz przekonania religijne lub polityczne nie respektujące praw obywatelskich osób homoseksualnych. Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne

Gość barrakuda...
Działalność wszystkich tych ośrodków wielokrotnie była krytykowana przez znanych polskich seksuologów, takich jak m.in. prof. Zbigniew Lew-Starowicz oraz dr Andrzej Depko.

Mam kolege geja i dla mnie to normalne. Przynajmniej jego przypadek jest normalny. Chlopak nie sypia z kim popadnie. Czeka na swoja wielka milosc :) Naprawde myslalam, ze tak to wyglada z gejami i nie wierzylam w te opowiesci, ze sa na maksa rozwiazli. Ostatnio przeczytalam blog jednego geja i chlopak mnie zalamal - niby z kims jest, ale chodzi po klubach i p... sie z kim popadnie. Ma tez kumpli, ktorzy robia to samo. Zaczelam myslec, ze moze ludzie maja racje, a ten moj kumpel gej to jakis wyjatek. Smutne to. A moze to po prostu znak czasow i hetero tez laza do lozka z kim popadnie:/

Gość ljh;kg;;
zawsze są wyjątki

Gość ljh;kg;;
a socjalizm? Komunizm? Kapitalizm?

Czy ktoś w ogóle obejrzał filmik jaki podała lilliane1 przy założeniu wątku? Jeśli nie to, również polecam: http://www.youtube.com/watch?v=iM2qapAXYjM&fe ature=related Są tam wymienione organizacje, które sprzeciwiają się traktowaniu homoseksualizmu jako choroby psychicznej i potępiają terapię konwersyjną, czyli : Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne, Medyczne, Psychoanalityczne, Amerykańska Akademia Pediatrii i Krajowe Stowarzyszenie Pracowników Socjalnych

Gość łukasz21z
kurde, a jeżeli zrobie kupę mojemu partnerowi na klatę a potem ją zjem to normalne? teraz to mam dylemat..

Current Opinion, wydaje mi się, że rozwiązłość i zdrady zdarzają się niezależnie od orientacji seksualnej i to chyba zależy od tego, jakim się jest człowiekiem. Niektóre gwiazdy homoseksualne są w stałych związkach, np. Elton John, Tomasz Raczek, Jodie Foster, Ellen DeGeneres, George Michael, Synthia Nixon - stanowią przykład tego, że jeżeli ktoś potrzebuje stabilizacji, to będzie dobrym partnerem, czy jako osoba hetero czy homoseksualna.

Gość łukasz21z
zjadlem smakowala :)

Gość pingwinka
homeseksualzm to nie jest ani zdrowie, ani choroba psychiczna, ani zle wzroce z dziecinstwa. to po prostu tak a nie inaczej wyksztalcony mozg, dzieki czemu homoseksualisci maja inne preferencje w sferze seksu i milosci od hetero. ze jest ich mniejszosc, to nie znaczy, ze sa chorzy, albo wystepni :D leworekich pewnie tez jest mniejszosc, rudych, szesciopalcych, krzywonogich, a nikt im nie kaze na sile byc bardziej zblizonym do wiekszosci, tylko zostaiwa sie ich takimi, jak natura stworzyla. (chyba, ze sami sobie chca tam cos zmienic dla zabawy).

lilliane1 pyta: „Witam, chciałabym zapytać, jakie macie odczucia dotyczące tego, czy homoseksualizm jest normą czy raczej zaburzeniem”. Homoseksualizm nie jest normą. To jest zboczenie. Czytamy o tym w Piśmie Świętym, w Liście do Rzymian 1:26-28 (BW): „Wydał ich Bóg na łup sromotnych namiętności; kobiety ich bowiem zamieniły przyrodzone obcowanie na obcowanie przeciwne naturze, podobnie też mężczyźni zaniechali przyrodzonego obcowania z kobietą, zapałali jedni ku drugim żądzą, mężczyźni z mężczyznami popełniając sromotę i ponosząc na sobie samych należną za ich zboczenie karę. A ponieważ nie uważali za wskazane uznać Boga, przeto wydał ich Bóg na pastwę niecnych zmysłów, aby czynili to, co nie przystoi". Sam Bóg powiedział o homoseksualizmie, że jest to obrzydliwość. Przeczytasz o tym Piśmie Świętym, w 3 Księdze Mojż. 18:22 (BW). Jest tam napisane: "Nie będziesz cieleśnie obcował z mężczyzną jak z kobietą. Jest to obrzydliwością". I w 3 Księdze Mojż. 20:13 (BW): "Mężczyzna, który obcuje cieleśnie z mężczyzną tak jak z kobietą, popełnia obrzydliwość; obaj poniosą śmierć; krew ich spadnie na nich". Pamiętaj, że: Dobre jest to, co Bóg uznaje za dobre, a złe jest to, co Bóg uznaje za złe. Dlatego żadna osoba prawdziwie wierząca nie zaakceptuje homoseksualizmu. Gdyż homoseksualizm jest bardzo ciężkim grzechem. Czytamy o tym w Piśmie Świętym, w 1 Księdze Mojż.18:20 (BW): „Potem rzekł Pan: Wielki rozlega się krzyk przeciwko Sodomie i Gomorze, że grzech ich jest bardzo ciężki”. Uprawiali oni homoseksualizm i dlatego Bóg zniszczył te miasta. Mówi o tym List Judy1:7 (BW): „Tak też Sodoma i Gomora i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała, stanowią przykład kary ognia wiecznego za to”. Pismo Święte, które jest Słowem Bożym uczy nas, że homoseksualizm jest : obrzydliwością, zboczeniem, rozpustą, rozwiązłością i grzechem. I taka jest prawda. Bóg stworzył jako parę mężczyznę i kobietę, i tak ma pozostać.

Gość gość
Amen ! nie jestem wierząca ale c***y transe pedały pedofile i inne odmiany chorób do GAZU !!!

Gość gość
Ja wlasnie odkrylam ze moj maz jest bi

Gość gość
do gazu z nim

Gość gość
Heh no nigdy bym nie pomyslala , ze bede zyla z bi. Zagazowac tez nie moge haha

Gość gość
kopnij to coś w dooope albo jeszcze wykorzystaj a potem kopnij :) żyj swoim życiem nic nie poradzisz że jemu fajfus staje na widok jajek

Homoseksualizm jest ukazany w Piśmie Świętym jako obrzydliwość, zboczenie, grzech i nieczystość, dlatego nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie tego czynił. Sam rozum poucza nas, że jest to obrzydliwością, a Słowo Boże to potwierdza: W III Mojż. 18:22. czytamy: „Nie będziesz cieleśnie obcował z mężczyzną jak z kobietą, jest to obrzydliwością.” A w III Mojż. 20:13. pisze - „Mężczyzna, który obcuje cieleśnie z mężczyzną tak jak z kobietą, popełnia obrzydliwość; obaj poniosą śmierć; krew ich spadnie na nich”. Bóg nikomu nie zezwala na grzeszenie, dlatego też nikt z mężów Bożych tego nie czynił. Dlaczego więc teraz niektórzy są homoseksualistami? Bo to są osoby opętane przez złego ducha i to on zmusza tych ludzi do pełnienia jego woli. Homoseksualiści nie potrafią mu się przeciwstawić, dlatego żyją czyniąc to, co jest złe w oczach Bożych. Pamiętajmy wszyscy, że nasz Zbawiciel - Jezus Chrystus wyganiał demony. Dlatego homoseksualiści powinni udać się do naszego Zbawiciela - Jezusa Chrystusa, który może uwolnić każdego od wszelkiego złego ducha. I wtedy takie osoby zaczynają dopiero żyć tak, jak powinien żyć homo sapiens.

Gość gość
Emilka 27 Można powiedzieć że Ty jesteś opętana przez złego ducha który zmusza cię do klepania bzdur z jakiejś zamierzchłej klechy. Poza tym, nie wiem dlaczego takie osoby jak ty tak bardzo wnikają w czyjeś osobiste sprawy. Mało tego! W sprawy łóżkowe! Sprawy które absolutnie nie mają żadnego wpływu na twoje życie oprócz twojej wyobraźni, która działa na pełnych obrotach i pewnie im zazdrościsz. Buahahaha Zyj jak chcesz i pozwól żyć innym.

Nie wnikam w to czy to choroba czy nie ale żydów podziwiam za jedno - że zarżnęli Jezusa i wyśmiali go, a hitlerowców podziwiam że katolików tępili i żydów wyśmiali, kocham ich całym sercem za bombardowanie polskich kościołów pełnych ludzi. Oni tylu was katolicy i wyznawców jahwe wyrżnęli w pień, a wy się dalej odradzacie ale pomału, pomału zanikacie :) Zmniejsza się wasza liczba. Religia zniknie pewnego dnia.

Gość gość
Persefona tacy ja ty tez znikną jak sie chlopy beda w kakalo bzykac a baby lizac. Bedzie koniec ludzkosci:-)

Uwielbiam te zdania z pamiętników hitlerowców którzy opisywali jak matki błagali na kolanach najpierw esesmanów, a później samego jahwe o litość aby nie wrzucono ich niemowlaków żywcem do ogniska. Ani esesmani, ani sam jahwe ich nie wysłuchał - to daje mi pewność że wasze słowa są nic nie warte i nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie wyznawał jednego z wielu wymyślonych bogów. Który bóg jest tym najprawdziwszym? Jak można kłócić się o to która religia jest najprawdziwsza? Wiadomo przecież że każda religia jest wymyślona przez człowieka i każdy kto ma talent pisarski może swoją wymyślić. Gdyby wasz bóg był prawdziwy sprawiłby że na świecie istniała by tylko jedna religia. Wasz czy inny bóg i jego zasady są zmyślone przez ludzi, ludziom się to nie podobało i podpisali to pod boga i to jest cała prawda. Każdy tak może. Mahometowi podobało się dymanie kozy i dzieci, z kolei jahowie już się to nie podoba, a prawda jest taka że jacy ludzie taka religia i zasady. Co się komu podoba. A każdemu katolikowi, żydowi i muzułmanowi życzę raka i długiej śmierci choć wiem że z tym różnie jest i nie ma na to reguły.