Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pudelsssssssssssssssss

tabsy anty+ antybiotyk+ peknieta gumka .. co teraz ? prosze pomożcie

Polecane posty

kobietki , przydarzył mi sie wczoraj maly problem i zastanawiam sie co teraz robic, mam nadzieje ze podsuniecie mi jak zawsze jakis pomysl i rade a wiec : biore tabletki syndi-35, 4 dni (19-22.04) bralam antybiotyk augumentim. odstwialm go potem na 4 dni (23-26.04) wzielam znowu 1 dzien ( 27.04 sroda , dwie dawki rano i wieczorem) i od 28 do dzis znowu odstwiwlam. to wszytsko spowodowane jest dycyzjami laryngologa ktory zakal brac i odstawiac leki. no i wczoraj kochalam sie z narzeczonym , pekła gumka no i teraz jest pytanie ? jakie ryzyko jest zajscia w ciaze? mam sie czym martwic ? leciec po piulke ''po'' ? czy nie ma potrzeby ? mam metlik w glowie a wiadomo w swieta tak jak dzis to juz w ogole dostac recepte gdzie kolwiek. taka recepte ewentualnie moglabym dostac jutro bo tak sie sklada ze na 17.00 mam umowiona wizyte u ginekolga wiec od tego stosunku do jutra minie 40godz. i tak zastanwaiam sie co robic? dzis szukac lekarza? poczekac do jutra i jutro zazyc ta tabletke ? czy w ogole nie robic nic? co myslicie kobietki ??? bo nie mam zbytnio kogo sie poradzic ;/

czy ktos mogłby mi pomoc ? :((

Gość pomocna354768
Ten antybiotyk na pewno obniża skuteczność tabletek ? A może stosowałaś go tylko miejscowo - wtedy nie powinien obniżać ich skuteczności. Jeśli jednak obniża to ja bym leciała po pigułkę po, im wcześniej tym lepiej. Zawsze możesz powiedzieć w aptece w której Cię znają że doniesiesz receptę jutro, po wizycie u lekarza.

Gość pomocna354768
Zapomniałam że dzisiaj święto, więc chyba są otwarte tylko apteki całodobowe, ale mimo to możesz spróbować kupić Escapelle.

Gość pudelsssssss
tak, nietstey to jakis antybiotyk doustny ktory obniza skutecznosc . wlasnie wacham sie co do tej tabletki '' po'' bo tak sobie pomyslalam ze bralam tylko 4 dni ten antybiotyk , potem 4 dni nie... i znowu 1 dzien antybiotyk i 5 dni nie ;/ mam cicha nadzieje ze zbyt krotko go bralam zeby wlasnie tak obnizyl mi skutecznosc anty . no i jest problem bo mieszkam w takim beznadziejnym miescie ze w zadnej aptece nie sprzedadza mi tych tabletek bo juz mialam taka sytuacje jakis czas temu chodzilam prosilam i nic. wiec jedynym posobem by je dostac to szpital ale tam kasuja 100 zl za recepte i 80 w aptece u nas.. a ile sie nagadaja jeszcze przy tym. a jak bym wziela jutro po 40 godz? tak jak pisalam mam wizyte na NFZ umowiona u lekarza to bym dostala ta recepte. czy 40 godz to nie za pozno ? ;/

Gość pomocna354768
Wiesz, krótko czy nie krótko ale brałaś. Słyszałam że jeśli coś się wydarzy takiego w 3 tygodniu brania tabletek to nie ma się czego bać, ale w 2 i 1 może być różnie. Ja bym na Twoim miejscu pochodziła po tych aptekach i powiedziała że receptę doniesiesz jutro. Jeśli się nie uda to wepchaj się jutro z samego rana do ginekologa, powiesz że tylko po receptę na Escapelle i na pewno jakaś młodsza dziewczyna Cię przepuści.

Gość pomocna354768
A tak btw, branie sobie antybiotyku jak się chce jest nieodowiedzialne. Chcesz się wyleczyć z tej infekcji czy nie ? Antybiotyk się bierze tyle ile lekarz zalecił a nie tyle ile się chce. Skoro jest konieczny to bierze się go tydzień czy ile tam lekarz zalecił, i zabezpiecza się potem gumką do końca cyklu. A nie takie nie wiadomo co.

Gość pudelsssssss
u mnie wczoraj zakonczylo sie wlanise opakowanie wiec to byl koniec 3 tygonia i dzis postanowilam nie robic przerwy i zaczelam nowe opakowanie z tym ze ta zasada o ktorej napisalas czyli ze jesli jest to 3 tydz to powinno byc ok dotyczy tylko chyba wybranych tabletek bo jak kiedys bralam jasmin to lekarz wlasnie mi tak powiedzial ale to tez chyba chodzi tylko np o jednej zapomnianej tabletce a nie o obnizeniu dzialania przez np branie kilka dni antybiotyku. ale masz racje skocze zaraz doo apteki , otwarta mamy w naszej dziurze tylko jedna .. ;/ i zobaczymy co da sie zrobic ;/ napisze jak za chwile wroce ale watpie ze sprzedadza poniewaz tak jak pisalam mialam juz taki numer kiedys i niestety zadne prosby nie pomogl niestety :(

Gość pudelsssssss
jesli codzi o odpowiedzialnosc za to jak biore ten antybiotyk to dluga historia . ale tak zalecil mi laryngolog w porozumieniu z neurologiem , przez bole glowy jakie mialam po tym leku dlatego lekarz kazal brac 4 dni mialam slabosci itp.. kazal odstawic na 4 dni ostawialm zeby zobaczyc czy to wynik brania augemntiunu i znowu kazal wziasc jeden dzien i sprawdzic czy glowa bedzie bolec. bolala wiec odsawiono mi tabletki w ogole wiec to nie bylo moje wydzimisie jak brac i czy w ogole brac tylko lekarza a ja sie dostosowalam poprostu ;/ i tak wyszlo

Gość pomocna354768
Ok. zwracam honor, skoro tak zalecił lekarz to trudno się wyłamywać. Kiedy powinnaś dostać okres a kiedy się kochałaś ?

Gość pomocna354768
Pytam bo owulacja może nastąpić do 7 dni po czynniku który upośledził działanie tabletki.

Gość pudelsssssss
wlasnie wrocilam z apteki no i tak jak myslalam wredna baba w ogole nie chciala slyszec o doniesieniu recepty ;/ wczoraj wzielam 21 tabletke z blistra wiec okres powinnam dostac za 4 dni ale ze wzgledu na te kombinacje zaczelam brac kolejne opakowanie od dzis bez robienia przerwy , stosunek byl wczoraj przy 21 tabletce z blistra

Gość pomocna354768
No rzeczywiście, pieprzona formalistka jakich mało. Ja bym poszła do niej jutro z tą receptą i rzuciła jakaś kąśliwą uwagę. Będzie się miała z pyszna jak zobaczy że jednak masz tą receptę. No nic. Spróbuj jutro rano dostać się do tego ginekologa. Brałaś ten antybiotyk w drugim tygodniu cyklu więc ryzyko jest.

Gość pudelsssssss
no wlasnie moje miasto i tak jest beznadziejne , zero pomocy, zero zyczliwosci czy to jest apteka czy tez jakis urzad. nie ma szans... a co do tych tabletek to pomyslalam sobie tak : bralam je 4 dni.. oslabilo sie dzialane.. potem 4 dni nie bralam ich wiec anty uzupelnily juz troche swoja skutcznosc.. no i znowu jeden dzien wzielam antybiotyk znowu sie oslabilo troche... ale pozniej kolejne 5 dni nie bralam antybiotyku wiec wydaje mi sie ( choc moge sie mylic) zejuz chyba w miare normalnie powinina zaczac dziaalac ta antykoncepcja ;/ a powiedz mi jeszcze jak to wlasnie jest : czy jesli nawet wezmiesz 1 dzien jakis lek oslabiajacy dzialanie anty to tak bedzie skutecznosc zmiejszona ze nawet po 1 dniu brania jakiegos leku trzeba sie zabezpieczac tydzien ? bo zawsze sie zastanawialm nad tym i nie mam pojecia albo tez pomsylalm sobie tak : skoro 4 dni mialam przerwy od antybiotyku a potem 5 dni czyli razem 9 dni . z tym ze miedzy 4 a 5 dniem znowu wzielam ten antybiotyk to skoro byl to nawet 3 tydzien brania tabsow i skutecznosc sie zmijeszyla przez ten 1 dzin to moze organizm potraktowal to jako np zapomniana tabletke? i wtedy przerwa 9 dni po odstawionym antybiotyku byla wiec wszytsko powinno funkcjonowac? sorrki ze tak namieszalam ale mam nadzieje ze zrozumiesz o co mi chodzi ?

Gość zuza8555
dziewczyno to jest bardzo mocny antybiotyk na bazie penicyliny i istnieje realne ryzyko ze obnizyl skutecznosc tabletek niezaleznie od tego jak dlugo go bralas, bo przeciez juz od rozpoczecia brania trzeba sie dodatkowo zabezpieczac jak i tydzien po. ja na twoim miejscu poszlabym po escapelle chociaz tez nie wiadomo czy to zadziala bo to tez hormony, ktore rowniez moga nie dzialac podczas brania antybiotyku. dlatego ja NIGDY nie uprawiam seksu jak biore antybiotyk nawet z gumka z obawy ze peknie i jakby co tabletka po nie zadziala...

Gość pudelsssssss
ok, alw napisalam ze nie bralam go 4 dni potem wzielam 1 dzien i znowu 5 dni minelo zanim byl niebezpieczny stosunek wiec chyba juz bardziej nie oslabil mi fzialania tylko przez ostatnie 5 dni skutecznosc wracala tabsow anty.. no nie? no i gdybym miedzy 4 a 5 dniem nie wziela znowu 2 dawek antybiotyku to juz 9 dni bym byla bez brania jego czyli anty by dzialaly napewno poprawnie ;/

Gość zuza8555
pomijajac fakt ze nie mozna brac antybiotyku jak sie chce z takimi przerwami to nie wiem co ci napisac, bo na dwoje babka wrozyla, pewnie nic sie nie stanie, ale ja bym sie niezle poschizowala. pamietaj ze pary staraja sie o dziecko niekiedy nawet pare lat. z drugiej strony jakies ryzyko jest zawsze jak sie bierze antybiotyk i nie odczeka 7 dni po jego braniu

Gość pudelsssssssssssssssssssss
dobra, troche poszukalam ale znalazlam u kumpeli tabletki microgynon 21 :) podobno te tabletki moga zastapic prostinor czy escapelle no nie ? nigdy nie stosowalam tej metody ale slyszalam o nej . myslicie ze to zadziala ??

Gość zuza8555
nie wiem ja bym sie nie faszerowala lekami na wlasna reke. moze umow sie na jutro do gina.

Gość pomeloo
weź najszybciej 4 tabletki microgynonu, po 12 godzinach koniecznie kolejne 4 tabletki. zasada i skuteczność taka sama jak w Escapelle, tylko uboczne skutki gorsze niestety ;/ Ogólnie masz 72 godziny aby zadziałać, im szybciej tym lepiej, wiadomo. Jeśli nie chcesz schizować, weź ten microgynon juz teraz. Ja kiedyś wzięłam dwie tabletki Escapelle, dzień po dniu...tak się bałam :(

jutro i tak mam wizyte u gina ale na 17,30 to minie juz 40 godz od stosunku . o metodzie yuzpe slyszalam od gina kiedys i czytalam w necie na stronkach medycznych tutaj jest taka jedna : http://www.we-dwoje.pl/metoda;yuzpe;-;antykoncepcja;po,artykul,15840.html chyba musi byc to byc skuteczne i przedewszystkim nieszkodzace zdrowiu skoro pisza o tym wlasnie na stronach medycyny ...

od stosunku minelo wlasnie 16h , zaraz wezme microgynon i zobaczymy jak to zniose .. oby nie wymiotowac :)) wiec w sumie po czesci mam juz problem rozwazany :) dziekuje slicznie wszystkim kobietkom ktore wypowiedzialy sie i pomogly oczywiscie :)) pozdrawiam :)

Gość pomeloo
yuzpe działa tak samo jak Escapelle, ale nie ma tych estrogenów więc gorsze objawy. I nie łudź się, antykoncepcja po jest szkodliwa dla organizmu, to duża dawka hormonów. pogadaj jutro z ginem i tak :)

wiem , jest bardzoo szkodliwa .. ale w takich sytuacjach jak moja dzisiejsza nie ma wyjscia i ciesze sie ze mimo tego ze nie zdobylam escapelle to przynajmniej mam cos w zamian :) dziekuje wszystkim i tak :)

Gość zuza8555
powodzenia:)

Gość fruttyy
Nie ma najmniejszej różnicy pomiędzy działaniem metody yuzpe a tabletką 72h po?

Gość jeżeli coś się wydarzy
w 1 tygodniu i 3 to kicha, w drugim jest się bezpiecznym.