Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

00roza00

Antykoncepcja-spirala

Polecane posty

Witam wszystkich!!! Zastanawiam się nad założeniem spirali ale nie jestem w 100% przekonana proszę o rady i opinie. Z góry dziękuje...

Gość wszystko jasne jak słońce
Ja założyłam miesiąc temu. Od tego czasu miałam dwa krwotoki i stałe plamienia (krew). Ponadto potworne ataki bólu. Jak mi nie przejdzie to usunę. Dam jej jeszcze dwa miechy, jak nic się nie zmieni to wypad. Spiralka bez hormonów, ja nie rodziłam 🖐️

Gość EWRGGT
na łeb sobie spiralę nałóż

Gość EWRGGT
Ja założyłam i teraz straszę dzieci sąsiadów mówiąc, że jestem kosmitą z antenką :classic_cool:

Gość waKON
Serio? Podaj jakiś.

a wiesz, że mając spiralę, dochodzi do zapłodnienia a później zabijasz swój zarodek (czyt. później dziecko) i wydalasz je z moczem?

Gość ja mam krazek
nuva ring i jestem bardzo zadowolona:)słyszałam ze kiedys mimo spirali poczeło sie dziecko i jak sie urodziło miało wbita ta spirale w raczke

Gość anka szklanka20
mi lekarz chce wcisnac spirale ze to niby lepsze od pigulek ale narazie wole pigulki.. mam 20 lat a czytalam w internecie ze spirala to raczej dla starszych kobiet takich po 30stce a nie dla mlodych woec sie wacham

Metody mechaniczne: prezerwatywa, kapturki i krążki, wkładki domaciczne) Metody chemiczne: globulki i żele pianki maści Antykoncepcja hormonalna: plastry, tabletki hormonalne Metody zapobiegające zagnieżdżeniu zarodka: wkładka wewnątrzmaciczna i tabletka po stosunku Sterylizacja jedyna raczej nieodwracalna metoda antykoncepcji w Polsce zakazana prawnie

Ja ponad 6 lat używam tylko prezerwatyw i jeszcze nie wpadliśmy. (Pewnie po tym jak to napisałam wpadniemy..... chyba że jestem bezpłodna to się wkurwię, że przez tyle lat z gumką) no ale jakbym miała już ileś tam dzieci i nie chciałabym za cholerę więcej to i spiralę bym założyła..

Odradzam, jeśli chcesz mieć dzieci w przyszłości. Ja przez to mam problemy z zajściem w ciążę.

Gość ale bzdury piszecie
Jeśli kobieta (pomimo stosowania spirali) zajdzie w ciążę, nie zaleca się usuwania spiralki gdyż spokojnie może z nią donosić ciążę. Te wrośnięte w dzieci spiralki i szczanie martwymi płodami to urban legends. Poczytajcie trochę na temat zanim się wypowiecie :O

Gość bezguście na peryferiach
Metody mechaniczne: prezerwatywa, kapturki i krążki, wkładki domaciczne) Wszystkie o bardzo niskiej skuteczności Metody chemiczne: globulki i żele pianki maści Wszystkie powodują spory dyskomfort (otarcia, pieczenie, uczulenia) Ja jestem uczulona :P Antykoncepcja hormonalna: plastry, tabletki hormonalne Nie dla palaczy. Metody zapobiegające zagnieżdżeniu zarodka: wkładka wewnątrzmaciczna i tabletka po stosunku No to już są metody tak drastyczne dla organizmu (tabletka "po"), że podejrzewam piszącą o spore niedouczenie. Sterylizacja jedyna raczej nieodwracalna metoda antykoncepcji w Polsce zakazana prawnie Pozostaje zatem (w moim przypadku) wkładka i spiralka. Wybrałam spiralkę i jestem zadowolona. PS. Żadnych dzieci z wrośniętymi spiralkami nie urodziłam :D Takie rzeczy wymyślają stare, sprute baby z mózgem przeżartym demencją starczą i kościelnym bełkotem :P

antykoncepcje hormonalna moga stosowac palacze ( jest okolo 300 typow tabletek na rynku farmaceutycznym ), ale jesli wolisz spirale to twoj wybor...porozmawiaj z ginekologiem, bo normalnie spirala polecana jest kobieta po 30 tym roku zycia..

P.S. ja widzialam usunieta spirale podczas praktyk u pacjentki ktora ja nosila okolo 2 lat...w zyciu bym czegos takiego w sobie nie nosila-oszczedze wam szczegulow ale to bylo oblesne ;)

Tak? Podaj mi nazwę jednego bo mój ginekolog długo biadolił nad moim uzależnieniem i uparcie twierdzi, że hormony absolutnie nie są dla mnie

Gość kleczeń na kolanach
ja nosiłam spirale 5 lat, taką z wyższej półki, za 350 zł.. Nie czułam jej, nie uwierała mnie, miałam regularne miesiączki, trwające 2-3 dni, wszystko rewelacja byłam mega zadowolona. Aż wyciągnęłam wkładkę, chciałam zajść w ciążę. Okazało się że spirala zniekształciła mi macicę i nigdy nie donosze ciąży. Mam za soba poronienie (w ten sposób dowiedziałam się o zniekształceniu macicy..). Nie warto, naprawdę..

zmien ginekologa ...ja biore Mercilon i pale od kilku lat...zero problemow , zero niechcianych dzieci i zero smierdzacej spirali w mojej osobie...

A ja widziałam faceta, który sam sobie odciął członek, człowieka z kulą bilardową w jelicie, dziewczynę z wbitym w rękę długopisem... I wiele innych (uroki pracy w SZ) I co z tego? Spiralka nie ma być ładna, ma być funkcjonalna.

Mercilon...i juz nie chce mi sie przekonywac...nie czytasz co pisza? dochodzi nawet do zniekrztalcen itd...ale rob co chcesz ja mam dosyc tego tematu...jak ktos pyta o rade a pozniej upiera sie przy swoim- to jaki sens zadawania pytan?..

Gość rukola i bazylia
Nie wolno stosować hormonów jeśli się pali. Żadnych. Nie piszcie tu takich bzdur bo będziecie miały na sumieniu czyjeś życie i zdrowie. jak jesteście uprzedzone do spiralki to jej nie używajcie, ale nie narażajcie na śmierć inne kobiety :O

tabletk anty to straszne świństwo .. każde są do bani :/ to całe zapobieganie ciąży to okropnie denerwujące zajęcie marzę o niedrożności jajowodów

ines Ty lekarzem jesteś? z tego co wiem to nie pracujesz w pl..

ja biore Mercilon od 5 lat z przerwami i mnie nie zabil...jest wiele tabletek ale to musi ci doradzic ginekolog...jednak nie wmowisz mi ze spirala to jedyne wyjscie dla kogos kto pali..spytaj nawet w aptece i poda ci liste lekow...

Gość twoje pytanie i zachowanie
dupa a nie lekarzem. Nawet nie potrafi przeczytac ulotki z tabletek ktore ponoc od lat zazywa :O

Gość delfin30
Ciebie nie zabił czyli pomimo przeciwwskazań powinny żreć to wszystkie kobiety? Puknij się w łeb. Żaden normalny i zdrowy psychicznie lekarz nie przepisze żadnych hormonów palaczce.

i nie wszystkie antykoncepcje sa hormonalne i zabojcze...

nie jestem ginekologiem ...ale poczytaj o hormonach i antykoncepcji a moze czegos sie dowiesz i nie mowie o jednej publikacji wyrwanej z kontekstu i znalezionej na necie...

Gość sadfsf
"metody zapobiegające zagnieżdżeniu zarodka" Tabletki też nie pozwalają zagnieździć się zarodkowi. Na każdym opakowaniu o tym piszą i uczą o tym w szkole. Zmniejszono dawkę szkodliwych hormonów i dlatego dodano drugi zapobiegający zagnieżdżeniu żeby kobieta nie zaszła w ciążę. Bo po zmniejszeniu kobiety zachodziły i trzeba było coś zrobić. Teraz jak zajdzie na tabletkach to zarodek jest usuwany. To podstawowa wiedza z antykoncepcji.