Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewa1311

GRUDNIÓWKI 2011

Polecane posty

Royal a jak on to robi? Z napiciem jest problem jesli robi to tak ze odgina tak mocno glowe ze to ona go ciagnie i w efekcie sie przewraca

Hmm,musze na to zwrocic jutro uwage,bo dzisiaj juz spi.Tu gdzie mieszkam lekarze nie sprawdzaja takich rzeczy jak napiecie..nie zwracaja na to po prostu uwagi :( Maly od poczatku mial silne miesnie.Majac dwa miechy, lezac na brzuszku utrzymywal glowke na bardzo dlugi czas.teraz juz nie wiem czy po prostu szybko sie rozwija czy ma problem z miesniami :/

Royal zwroc tylko uwage na to czy to co on robi wyglada naturalnie jak obrot czy on sie poprostu przewraca. Jesli wyglada to naturalnie to nie masz sie co martwic. A swoja droga to za granica ine obyczaje panuja. U nas dziecko z lekka asymetria kieruje sie na rehab. Na forum wczesniakow mamy mieszkajace w GB lub IR pisza ze jesli nie ma wyraznych wskazan to np wysokie napiecie nie jest powodem do rehab. Dziwne to bo to jest cos co bardzo utrudnia rozwoj

ineezz Bardzo mi przykro, że takie Cię spotykają "atrakcje". Nie myślałaś, żeby jeszcze skonsultować to z drugim lekarzem? Pewnie mnie znowu skrytykują za wymądrzanie, ale co mi tam. Dostałaś poważną diagnozę, czeka Cię poważny zabieg - może warto, żeby Cię ktoś jeszcze obejrzał? Chyba, że ufasz swojemu lekarzowi i szkoda czasu. Będę za Ciebie mocno trzymać kciuki! Życzę Ci, aby już było po wszystkim i żeby było dobrze!

Nie ukrywam, że i mnie strach zajrzał do tyłka. Też nie byłam u kontroli. Żeby było śmieszniej już 3 razy się próbowałam zarejestrować i jakieś kosmiczne terminy mi proponowali. Każą dzwonić w dzień, jak doktor przyjmuje i liczyć, że którąś zrezygnuje - i to prywatnie! Ale teraz mam pietra po tym, co ineezz napisałaś! Niby człowiekowi nic nie dolega, nic nie boli, a nigdy nie wiadomo, co tam siedzi!

Royal Moja skóra na dłoniach po jakiejkolwiek robocie w wodzie wygląda jak... martwa... pergamin normalnie! Tak jak mówisz - biała od przesuszenia! Znajoma karmi piersią już pół roku i ma ten sam problem, tylko na twarzy - aż jej się takie "suche liszaje" porobiły...

hej:) inez współczuję Ci i trzymam kciuki żeby wszystko bylo ok. co do wypadania włosów to ja tez mam ten problem, ostatnio zmieniałam malej pampersa i pierwsze co zobaczyłam to mój włos w pieluszcze. Normalnie sa wszedzie:( Paznokcie też łamliwe i rozdwajające no i krwawiące dziąsła.... brrrr:/ zaczełam brać falvit mama ale nie wiem czy to coś pomoże, mam nadzieje ze tak ale na cuda sie nie nastawiam. Moja małą po spacerze spi ok. 3 godzin natomiast po kąpieli 4-5, a tak co dwie godziny karmienie i czasem sie zdrzemnie miedzy posilkami a czasem nie:) dziewczyny czy to normale żeby nie robila kupy od wtorku??? puszcza bąki normalnie, ale kupy nie ma. martwię sie bo do tej pory byla jedna rano i jedna wieczorem a tu nagle nic. dodam ze moja dieta w zaden sposob nie ulegla zmianie wiec to chyba nie od pokarmu. co myslicie??

Olla Przerabialiśmy z Szymonem "problem kupy" już jakiś czas temu. Dzieci karmione wyłącznie piersią mogą robić kupę i raz na tydzień. Świadczy to tylko o idealnym dopasowani składu pokarmu do potrzeb dziecka. Masz dobrze przyswajalny pokarm. Mało "odpadów", samo "dobre". Nic nie się martw. Póki Michasia normalnie oddaje mocz i puszcza bąki, wszystko jest w porządku. U Szymka jest tak, że im bliżej "przesranego dnia", tym bąki bardziej cuchnące. :))) Ostatni raz robił kupsko w sobotę, aż do dzisiaj. Zwykle robi, co czwartą dobę. Teraz zrobił w szóstą dobę. Wcześniej się bardzo martwiłam. Raz nawet czopka zastosowaliśmy, ale to nie ma najmniejszego sensu. Ja też zaczynam Falvit Mama, jak Szymek skończy 3 miesiące i zrobię badania w tą sobotę. Ciekawa jestem, czy nie mam anemii. Nastawiam się na to, że prędzej, czy później i mnie włosy zaczną wypadać. Im później, tym pewnie intensywniej, bo więcej "naraz" wypadnie. :/ Olla, czy ja Cię mam na NK lub na FB?

Olla Już mam! Znalazłam! Przepraszam! Staram się w końcu ostatecznie rozczaić, kto tu jest kim i się zamotałam! ;)))

My wlasnie wracamy z Katowic z kontroli okulistycznej. Jest ok. Fajnie byloby gdyby Mala w domu pospala. Wstalam o 5 i robie sie senna bardzo.

Ola U nas dziś jakiś cud się wydarzył w nocy. Mały zasnął o 20:00 i obudził się na karmienie dopiero o 2:00, a potem grzeczniutko spał do 6:00. Wyspałam się pierwszy raz od niepamiętnych czasów! Powiedz mi, według tego "wieku skorygowanego", czy jak tam, to ile Twoja Maleńka teraz ma?

Ola Niedawno się dowiedziałam, że mojej koleżanki z pracy córa urodziła się też dużo dużo dużo za wcześnie. Teraz ma 14 lat i w życiu byś nie powiedziała, że była wcześniaczką. Laska taka, że heja! Z tego, co wiem, to tylko jakąś alergię ma, ale to przecież każdemu się może przydarzyć.

Wg wieku skorygowanego ma dokladnie o 3 miesiace mniej czyli aktualnie 2 miesiace. Co do rozwoju wczesniaka to wiele zalezy od tego ile i jakie dolegliwosci wczesniacze go dotknely. Antosia miala bardzo obciazony wywiad okoloporodowy: ciezka zamartwica, niedotlenienie, niewydolnosc oddechowa IV stopnia i zespol urazu zimnego. Potem doszedl wylew dokomorowy III st i w zwiazku z tym miala 4 punkcje, retinopatia II st na ktora miala fotokoagulacje siatkowki plus niedokrwistosc z ktorej chyba juz wyszlismy. Ale w szpitalu miala czterokrotnie toczona mase erytrocutarna. Ale na szczescie ominely nas: dysplazja oskrzelowo plucna, Bottal sam sie domknal, nie miala martwiczego zapalenia jelit i przepukliny. Infekcje tez miala krotko i dzieki temu krotkie podawanie lekow ototoksycznych nie uszkodzilo sluchu.

heja:) Dziekuje za zyczenia:) ja caly czas biore zestaw vit dla kobiet w ciazy i karmiacych-od 7 tc, narazie nic mi sie ze skora nie dzieje, wlosy niw wypadaja,paznokcie sie nie lamia...ciekawe jak dlugo....a no i zelazo biore:) milego dnia!!

A wstalam tak wczesnie ze wzgledu na wyjazd. mala to spala w najlepsze o nie byla zadowolona z budzenia i ubierania. A spala od 22do 5.30 i pptem znow zasnela ale o 6.30 musialam ja obudzic

hejka!witam się i ja:) miałyśmy się właśnie wybrać na spacer, ale się strasznie rozpadało, ale może jeszcze się uda:) a tak poza tym, to przygoytowania trwają-poradnia małzeńska wczoraj zakończona, dokumenty jużprawie wszystkie są, jeszcze Krzysztofa akt brat ma przysłać, no i wycieczka do usc pozostanie, a później tylko do księdza i gotowe:)

Ania Ja tak w sumie, to tylko IV-VII miesiąc chyba brałam Matruelle. Ja się bardzo źle czuję po tych preparatach witaminowych. A po żelazie w szczególności... Ja nawet po CC nie miałam obniżonej hemoglobiny. Może organizm odrzuca to, czego nie potrzebuje? Ale boję się tak całkiem znowu nic nie brać, bo faktycznie nabawię się potem kłopotów ze zdrowiem...

cześć Mamusie :) olla-a jak długo zażywasz falvit ?ja jak brałam z Amelką to ją brzuszek bolał i nie mogła kupki zrobić przestałam brać to problemu z kupką i brzuszkiem też nie było:)

Olka Jak już kiedyś pisałam, mam nadzieję, że wszystko, co złe - to już za Wami. Nie ma porównania w tym, jakie większość z nas ma tu problemy, dylematy i obowiązki, a jakie Ty. To co piszesz o przejściach Maleńkiej brzmi dla mnie jak jakiś horror. Ja odchodziłam od zmysłów, kiedy Szymek miał żółtaczkę i spadał mu cukier... I nie docierało do mnie, jak pediatra mówiła, że to nic nadzwyczajnego... Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jak bym dała radę z takimi przejściami. A Ty sobie najwyraźniej bardzo dobrze radzisz. Bardzo Cię za to podziwiam.

Niunia Czytasz mi w myślach. To chyba nie same witaminy, ale żelazo tak działa. Bratówka musiała brać żelazo podczas karmienia, bo miała anemię i efekty dla Malutkiej były opłakane... Brzucho, brak kupy, etc. Falvit też zawiera sporo żelaza, dlatego nie chciałam go tak od początku karmienia wprowadzać. Może spróbuję najpierw co drugi dzień?

Moje Dziecko w ogóle nic dzisiaj ode mnie nie chce, nawet nie gada ze mną za bardzo - tylko kupa, pielucha, cyc i spanie. Najpierw mi usnął podczas obcinania paznokci, a teraz na macie edukacyjnej. To chyba to kupsko tak Go wykończyło! ;)))

ja poczekam jak Julka skończy 6 miesięcy :) pije dużo soków jem owoce warzywa może tak źle nie będzie :)

A! W ogóle to kupuje człowiek zabawki, maty, pałąki, etc. - a Młody dzisiaj z rana z pół godziny sobie rozmawiał w najlepsze z pieskami na pościeli, które ma na ochraniaczu od łóżeczka. A cieszył się do nich! A śpiewał! A głasiał! Druga fascynująca zabawka - moja grzywka i w ogóle włosy! Jak przez przypadek się jakiś kosmyk wysunie, kiedy się nad nim nachylę - pełen zachwyt! A jak go miźnę tak delikatnie i powoli po policzku - ekstaza normalnie! Micha banan! Jak to niewiele małemu człowieczkowi do szczęścia potrzeba!

moja mala uwielbi a bawic sie pieluchą tetrowa:) wystarczy polozyc jej pieluche na brzuchu, a ona zaraz w raczke i zaczyna ja przewracac przekladac bawi sie bawi i czesto z nia przysypia

Hej! :) Ewa moja Polcia też dziś ma taki dzień , śpi budzi sie na jedzenie ,przewijanie i idzie spać :( nic ją spesjalnie nie interesuje , marudzi , płacze :( już zaczełam się martwić że może coś nie tak ! a co do zabaw to masz racje ! mata i inne tego typu rzeczy owszem są fajne ale najlepiej jest bawić się mamuśki włosami a naj większą frajdą wyrwać kilka :) złapać mame za warge i ciągnąć z całej siły :) oj jaka radosć

Klaudyna a pielucha !!!!!!!!!!!!!!!!! ooooooo jaka ona jest fajna :) a jak dobrze smakuje :)

Asia Za wargę powiadasz? Ja się dzisiaj będę chłopu tłumaczyć z malinki na szyi, bo Kochane Maniunie miało kaprys Mamusię uscypnąć w szyję... ;))) A najpyszniejszy jest Ojca podkoszulek na ramieniu! Oj jaki pyyyyyszny!

Asia Szymek właśnie nie marudzi, nie płacze... w ogóle ma wszystko w poważaniu i zasadniczo to chce jeść, mieć sucho i spać. Ale jak każda nadwrażliwa Mamuśka - też się martwię, że coś z nim nie tak... W nocy mi ładnie spał. Teraz też już ciągnie od 12:30... A Mamuśka tym czasem pyra po allegro za jakimiś bluszczynami i swetrzynami, które by się nadawały do "szybkiego dostępu do cyca". Myślałam, że będzie gorzej, ale jest sporo taki rozpinanych na suwak albo napy przy dekolcie. Nie jest źle! Jak byście miały namiary na fajne bluzki/swetry do karmienia na allegro, to ja chętnie skorzystam.