Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fajnomiecdzieci

Do mam dzieci później chodzących

Polecane posty

Gość fajnomiecdzieci

Moje dziecko ma 13 miesięcy i jeszcze samo nie chodzi. Raczkuje, wspina się po meblach, chodzi przy tych meblach lub na czworaka po mieszkaniu,za rączki też ładnie chodzi, postawione stoi sztywno, ale sam bez podpórki stać czy chodzić jeszcze nie umie. Są tu mamy, których dzieci chodziły później niż w 13 miesiącu ? Kogo nie spotkam, to jak zapyta o wiek synka, to od razu stwierdza "A, to pewnie już chodzi".

Ja mam dwóch synów, pierwszy zaczą chodzić w wieku 14 mc a drugi jeszcze nie chodzi a zachowuje się dokładnie jak twój.

Gość fajnomiecdzieci
Zaczął późno,bo dopiero mając 11-12 mies. ruszył z kopyta ze wspinaczką i chodzeniem,dopiero skończywszy roczek zaczął raczkować po domu.No ale robi wciąż postępy, coraz pewniej się porusza. Tyle że widzę, że 99 procent ludzi uważa, że roczniak czy 13-miesięczne dziecko to już z reguły chodzi, a moje roczne dopiero raczkować zaczęło.

Gość jak idziesz
mój synek zaczął sam chodzić jak skończył 15 mies. :) raczkował od 11 miesiąca, wspinał się na meble, sam wchodziła na sofę i po schodach... też nie raz słyszałam, że już dawno powinnam z tym coś zrobic, ale pielęgniarki uspokajały, że to baaardzo dobrze dla jego rozwoju :) pewnego dnia sam po prostu puścił się szafki poszedł :) na drugi dzień chciałam go nauczyć samodzielnego wstawania, ale mnie uprzedził i sam się nauczył :) ogólnie nauka chodzenia trwała u niego tydzień :) po tygodniu już biegał i chodził do tyłu. bardzo rzadko upadał, jak czasami tracił równowagę to od razu sam siadał i nie nabił sobie ani jednego guza :) nie martw się więc :)

Gość fajnomiecdzieci
Nie wiem, skąd ta presja i przekonanie,ze takie dziecko ma już chodzić, czyżby 99% społeczeństwa chodziło mając roczek ? Ze statystyk wynika że dopiero właśnie po skończeniu 1 urodzin dziecko zaczyna opanowywać chodzeniei ma na to czas do 18 miesiąca.A jak ktoś słyszy, że 14 miesięczniak jeszcze nie chodzi np.., to wielkie gały, że chyba coś nie tak z tym dzieckiem.

Gość ksiązkowo to 14miesiecy
do roku to wczesne, 12-145ksiazkowo 16-18 pozne - wiec to za pytanie?

Gość refwefwe
Moja córka zaczęła chodzić późno, za ręce to chyba z miesiąc po ukończeniu roku a samodzielnie w kolejnych miesiącach ale jakoś się nie przejmowałam. Wszystko szło wg podręcznika lub z opóźnieniem do dwóch miesięcy (od początku tak miała) i nawet uważałam że to dobrze że nie najwcześniej jak się da. Teraz ma półtora roku i właśnie uczy się biegać i wspina na drabinki.