Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulikkkllus

Straszny problem w domu...

Polecane posty

Gość B Bizare
A więc żeby nie maącic w głowie dziewczynie odrazu napisze że najlepiej poradź sie osobiście prawnika, nie na forum, część osób napisze Ci prawdę, ale Ty bedziesz patrzeć na inne odpowiedzi. Co do Twojej macochy nie miej żadnych wyrzutów, może i masz dobre serce ale czasem warto pomyśleć o sobie. Skoro ta kobieta przez wiele lat nie traktowała Cię tak jak powinna Ty też nie rób wyjątków. Jesteś młoda, masz dopiero życie przed soba, załozysz napewno rodzine i będziesz mieć dzieci chyba chciałabys mieś stabilizacje życiową? Wiec mysl przyszłosciowo. Mieszkania tym bardziej domy to duzy koszt, na co później brać kredyty i spłacać do konca życia. Nie rezygnuj walcz do konca. Powodzenia.

Gość ulikkkllus
No właśnie, z jakiej paki ona mialaby po mojej mamie dziedziczyć?

Gość wazne pytaniiko
a ja mam pytanko rowniez dotyczące spadku. załóżmy że jest babcia z którą mieszkam od urodzenia (mieszkanie spoldzielcze wlasnosciowe).Moja mam nie zyje.Jest tez moja ciocia,druga córka babci. Pytanie brzmi,jak się ma spadek-mieszkanie w razie babci śmierci,czy wszystko dziedxiczy jedyna żyjąca córka,czy ja jako wnuczka po drugiej córce bede mogla mieszkać tu nadal skoro mieszkam tu od urodzenia?

Gość kroczący nick
Połowę odziedziczy ciocia, drugą połowę Ty Lepiej niech babcia zostawi testament lub zrobi darowiznę jeżeli chce abyś posiadła to mieszkanie. Z tym, że to nieładnie będzie wobec cioci

Gość wazne pytaniiko
dziękuję bardzo

Gość Agynes
a czy nie jest tak, ze majątek dziedziczony w trakcie małżeństwa jest własnością osoby dziedziczącej? Matka autorki jako wkład w nieruchomość włożyła nadbudówkę i spadek ruchomy i w obrębie jego powinno przeprowadzone zostać postępowanie spadkowe między ojcem i dziećmi -> sprawdź to w sądzie rejonowym w dziale ksiąg wieczystych. Tam masz wszystkie dane nieruchomości.Jesli ojciec ponownie się ożenił i przepisał majątek na żonę i siebie , to wówczas w momencie jego śmierci posiada ona połowę jego majątku-jego czyli tego co ma po śmierci pierwszej żony plus to co ma jako dorobek małżeński i dom. Wydaje mi się, że majątek sprzed małżeństwa, jeśli nie został przepisany na ojca i drugą żonę- czyli właśnie dom-, zostaje podzielony w równych częściach na dzieci i żonę.

Gość kroczący nick
Agynes a czy nie jest tak, ze majątek dziedziczony w trakcie małżeństwa jest własnością osoby dziedziczącej? ------------------------------------------------------------------------ dobrze napisane:D

Gość ulikkkllus
To jak wkoncu jest?

Gość kroczący nick
Nie dziedziczy nowa zona po starej, to absurd:D Jest tak, że musisz ustalić spadek po swojej mamie, wystąpić do sądu i dopiero potem dzielić spadek po ojcu. Bo ojciec rozporządzał tym, co prawnie się wam również należało, o ile Twoja mama była współwłaścicielką domu.