Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ważne pilne

Prosze o dalsza pomoc

Polecane posty

Gość Ważne pilne
oo, dobra, pomylilam sie w obliczeniach, mam już x- liczba y- wynik bez reszty x/2= y x+y+2=101 x+ (x/2) + 2= 101 |*2 x=66

Gość Jubei_
Powiem tak, te zadania stanowczo nie sa na mózgi dzieci z podstawówki, nie wszystkie zadania. Panie nauczycielki nie wiedzą jak wytłumaczyć dziecku mówią, zróbcie to zadanie w domu. Ja oczywiście mogę to zrobić najprościej, bo tego mnie uczono - optymalizacji zadania. Twórcy podręczników z zadaniami to jacyś pseudouczeni z kompleksami wyższości. Człowiek o wzroście 150 cm nie przeskoczy poprzeczki na wysokości 3 m , napewno nie bez pomocy.

Gość Jubei_
Dobrze to rozwiązałaś;)

Gość Ważne pilne
No wlasnie, najgorsze,ze ja musze sie z tego uczyc,ale w milym towarzystwie to dobrze idzie:D Kurcze,to co z tym zadaniem wczesniejszym, da sie to jasniej zrobic?

Gość Jubei_
Zrobiłbym je metodą taką: Iloczyn ma wynosić 870. Wez okrągłą liczbę bliską 870, która da się łatwo spierwiastkować, czyli 900. Pierwiastek wynosi 30: 30*30=900 Ponieważ 900 jest o 30 za duże od poszukiwanego wyniku (870) więc zacznij zmniejszac o jeden jedną z liczb mnożonych. Zwiększać nie wolno, bo wynik mnożenia będzie większy od 900. czyli: zostawiasz jedną 30 , a drugą zmniejszasz o jeden 30-1=29 i sprawdzasz wynik mnożenia: 29*30=870 oooooo...hurra zgadza się a co by było gdyby nie zgaadzało się, robisz tak. Zostawiasz liczbę, która przed chwilą zmniejszyłaś, czyli 29, a drugą liczbą będzie liczba o jeden mniejsza od 29, czyli 28. Jest to metoda dla dzieci, taka zabawa w poszukiwacza. Za każdym razem schodzisz o jeden w dół;)

Gość Ważne pilne
NEXT: W wyrażeniu 246- 15/3-2*87 rozmieść nawiasy tak,aby otrzymać jak największą liczbę naturalną.

Gość Ważne pilne
Jubei_ - a moze to Ty powinienies uczyc dzieci, co? :D

Gość Jubei_
(246- 15/3-2*)87 = 239*87=20793 ;)

Gość Jubei_
Że tak się spytam, ile masz lat?

Gość Ważne pilne
(246-15) : (3-2) * 87 wyjasnij mi tylko dlaczego wtedy powstaje najwieksza liczba? i kiedy powstanie najmniejsza?

Gość Ważne pilne
23, a co ze mna nie tak?:D

Gość Ważne pilne
A dlaczego nie tak jak ja napisalam? hmm

Gość Jubei_
Ee...to jestesmy wiekowo prawie rowni młoda. Dlaczego największa...bo w 246- 15/3-2*87 naturalne jest,ze największe zmiany w kierunku wzrostu wartości wyrazenia zajdą, jak wymnożysz przez największy parametr, czyli 87. Najmniejsza : (246- 15)/(3-2*87) = 231/(-171) wynik ujemny

Gość Ważne pilne
Zdradz, co studiujesz, bo cos wczesniej wspominales o uczelni;)

Gość Ważne pilne
O ile trzeba zmniejszyc dzielna, aby iloraz zmniejszyl sie o jeden?

Gość Jubei_
Powiem tylko, ze jestem ścisły umysł z Politechniki.

Gość Ważne pilne
Trzeba zmniejszyc o dzielnik

Gość Ważne pilne
I Ty mistrzu pozwalasz, bym zadawala glupie pytania o ile zmniejszy sie dzielna? ;) A Ty powinnac calkami sypac, a nie x i y ;) Milo mi,ze mimo wszystko poswiecasz mi czas:) Dziekuję!

Gość Ważne pilne
jestem za tępa na to gimnazjum dla dorosłych :O

Gość Ważne pilne
Ja tu powinnam*

Gość Ważne pilne
Ważne pilne jestem za tępa na to gimnazjum dla dorosłych podszyw🖐️ Obserwator nonon:P

Gość Jubei_
Rozwiązanie: x- dzielna y - dzielnik z - szukana liczba (x-z)/y = (x/y) - 1 po przekształceniu (x-z)/y=(x-y)/y Mianowniki są takie same , więc porownujesz liczniki x-z=x-y czyli z=y należy dzielną zmniejszyć o wartość równą wartości dzielnika;)

Gość Ważne pilne
Next;) Dziadek odrodził siatką prostokątną działkę. Słupk stawiane są co 5 metrów, ustawiono ich 18. Jakie wymiary mogła mieć działka. Jle siatki potrzeba na jej ogrodzenie?

Gość Ważne pilne
A tak swoja droga, nie uczysz sie juz do sesji? Latwo chyba nie masz na politechnice...

Gość Jubei_
Każdemu należy pomóc...trzeba trzymać się razem, bo niewielu nas zostało. Reszta to pazerniaki, samoluby, kanciarze, co widzą tylko swój nos, byle napchać we wlasną kieszeń.

Gość Ważne pilne
Ile metrow siatki? 18*5= 90 wymiary dzialki?

Gość Ważne pilne
Zostali najlepsi, w tym TY:) Nie badz za skromny:)

Gość Ważne pilne
Kwadrat o boku 8 cm i prostokąt mają równe obwody. Każdy bok prostokąta różni się o tyle samo od boku kwadratu. Jakie mogą być długości boków prostokąta? Czy boki prostokata moga miec rozna wielkosc/dowolna np. a= 7 b=9 a=6 b=10

Gość Jubei_
Ogrodzenie: słupków jest 18 każdy co 5m, co daje 5*18=90m siatki na ogrodzenie Jakie wymiary: x - długość działki y - szerokość działki Obwód działki: 2*x+2*y=90 czyli x+y=45 Zauważ,że słupki stawiane są co 5 m, czyli zarówno x, jak i y muszą być podzielne przez 5! Druga sprawa to to ,że w narożnikach są słupki (4) czyli na wstępie zaczynasz od kwadratu 5x5 ( ponieważ odległości między słupkami to 5m). Korzystasz z powyższej zależności: x=45-y na pewno x jest różne od y, czyli x,y są różne od 5 m y=10m, to x=35m (obie są podzielne przez 5). y = 10m x=35 m lub y=15m x=30m lub y=20m x=25m ;)