Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ważne pilne

Prosze o dalsza pomoc

Polecane posty

Gość Ważne pilne
Faktycznie, oczywiscie,tej zaleznosci to juz nie zobaczylam:D Pięć kubkó kosztuje o 9 zl. wiecej od trzech. Ile kosztuje jeden kubek? Wyszlo mi 4,5 zl. W dwóch pojemnikach było razem 64 litry wody. Gdy z jednego pojemnika odlano do drugiego 10 litrów, to w obu było po tyle samo wody. Ile wody było na początku w każdym z tych pojemników? I tu wyszly mi 2 rozwiazania, jedno pewnie zle;) otoz skoro z jednego przelano 10 litrow i bylo po rowno wtedy, to musialo na poczatku w jednym byc 42 l, w drugim 22. Z kolei rownianie mi wychodzi x+y= 64 x= y +10 y+10+y=64 y=27 x=37 Czyli ktore rozwiazanie jest prawdziwe mistrzu?:)

Gość Jubei_
Zadanie z kubkami dobrze Zadanie z wodą: x - ilosc w I pojemniku y - ilosc w drugim pojemniku x+y=64L Przelano z I pojemnika 10 L do II pojemnika i w obu było po równo wody: x-10L=y+10L czyli x-y=20L Otrzymujesz układ równań: x+y=64L x-y=20 Po podstawieniu x=20+y do x+y=64 otrzymasz: y=22L x=42L ;)

Gość Ważne pilne
aa,to ja sie pomylilam w obliczeniach;) Na parkingu stały samochody osobowe i motocykle. Pojazdów było 24, a kół 60. Ile było motocykli? 18 W sklepie było 60 kompletów przyborow szkolnych. po pewnym czasie zostalo ich 3 razy mniej. ile kompletow sprzedano?

Gość Ważne pilne
60:3= 20 60-20= 40, i tyle k. zostalo?

Gość Ważne pilne
*tyle k. sprzedano

Gość Ważne pilne
Pracownik tnie 6-metrowe paski materialu na 1 metrowe kawałki. Za kazde ciecie dostaje 5 groszy. Ile zarabia pracownik za pociecie kazdych 10 pasków?

Gość Jubei_
Pojazdy: x - liczba samochodów y - liczba motocykli x+y=24 4*x+2*y=60 Po przekształceniach i podstawieniu x=24-y do drugiego równania wychodzi: y=18 , było 18 motocykli Przybory szkolne: zgadza się, tak jak zrobiłaś;)

Gość Jubei_
1 pasek -> 6 metrów-> 6 cięć 10 pasków -> 60 metrów -> 60 cięć 1 cięcie -> 5gr 60 cięć ->300gr=3zł skąpstwo;)

Gość Ważne pilne
Jrek podzielil 4524 przez pewna liczbe. Otrzymal w wyniku 30 i reszte 24. Prezez jaka liczbe dzielil? Kurcze, nie lubie takich zadan:O

Gość Ważne pilne
Macie na Politechnice jakies humanistyczne przedmioty?

Gość Jubei_
x- szukana liczba (dzielnik) 24 - reszta z dzielenia 30 - wynik dzielenia 4524 - dzielna x*30 + 24 = 4524 x*30=4500 x=150 szukany dzielnik;) Tak, było 5 humanów do zrealozowania Gdzie studiujesz? Jakie miasto?

Gość Ważne pilne
Olsztyn, a Ty, Gdansk, Wawa?

Gość Ważne pilne
W pewnej szkole bylo 22 razy mniej nauczycieli niz uczniow. W szkole tej pracowalo 31 nauczycieli. Ilu bylo uczniow?

Gość Jubei_
x - liczba nauczycieli = 31 y - liczba uczniow y=22*x = 22*31=682 ucznów ;) Daleko od Ciebie

Gość Ważne pilne
Daleko nic mi to nie mowi? Nie badz taki tajemniczy, zdradz chociaz to;)

Gość Ważne pilne
Odjemna jest o 999 wieksza od odjemnika. Ile wynosi roznica?

Gość Jubei_
x - odjemna y - odjemnik x=y+999 x-y=y+999-y=999 ;) Śląsk

Gość Ważne pilne
daaaaaaaaaaaaaaaleko:O;) Na ktorym jestes teraz roku? Dzielna jest 64 razy wieksza od ilorazu, a iloraz jest polowa dzielnika. Jaka l;iczba jest dzielna?

Gość Jubei_
x-dzielna y-dzielnik x=64*(x/y) (x/y)=(y/2) podstawiasz (x/y)=(y/2) pod pierwsze równanie i : x=64*(y/2) co daje (x/y)=32 Podsawiasz to pod (x/y)=(y/2) i otrzymujesz y=64 , x= 2048 ;) Ja już konczę studia

Gość Ważne pilne
Piszesz mgr? tzn. pewnie juz napisales... I jak sobie wyobrazasz dalsze perspektywy? Co chcialbys robic?

Gość Jubei_
Los pokaże. Mam nadzieje,że będzie dla mnie przychylny.

Gość Ważne pilne
cos mi sie poplatalo w tym ostatnim zadaniu, nie rozumiem:O

Gość Ważne pilne
Nie myslales,zeby zostac na uczelni i zrobic mgr?

Gość Ważne pilne
zrobic dr* :D

Gość Jubei_
Ja robię przecież mgr inż. droga matematyczko. Co Ci się poplątało?

Gość Ważne pilne
o dr sie pytalam, zle wpisalam mgr;) No nie wiem, jeszcze raz prosze rozpisz to zadanie. Jak doszedles do wyniku? x- dzielna y- dzielnic z-iloraz x=64z z=1/2 y TAK? :O I co z tym dalej zrobic?

Gość Jubei_
Na uczelni zostają przeważnie ludzie nieporadni, którzy boją się żyć w świecie poza murami uczelni. Doktorat daje Ci w tej chwili niecałe 1200 zł - 1400 zł. Po nim możesz zostać na uczelni, ale nie gwarantują Ci etatu. Co potem? W szkole nie zabardzo przyjmą doktora, do pracy też. Ja wolę pracować jak człowiek, specjalizować się w jakimś fachu, rzemiośle. Kiedyś trzeba zakończyć edukację i myślę,że to jest ten moment.

Gość Jubei_
z=1/2*y podstawiasz do x=64*z i otrzymujesz: x=32*y dzielisz obustronnie przez y: z=x/y=32 i to podstawiasz do z= 1/2*z, otrzymujac: 32=1/2*y => y=64 to x= 32*64

Gość Ważne pilne
A co konkretnie studiujesz? Mysle,ze po politechnice znajdziesz jakas dobra prace(zreszta zycze Ci tego z calego serca), sam pisales,ze niewielu studentow dotrwalo do konca. Jak wychodzi sie za mur uczelni- dopiero wtedy mozna poznac prawdziwe zycie, prawdziwe realia.

Gość Jubei_
czy dobrą, tego nie wiem...może,ale nie w tym kraju;) Może wezmę plecak,namiot, trochę prowiantu i wyruszę przed siebie. Ciekaw jestem, gdzie mnie nogi poniosą.