Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozsan

POCZĄTKI CIĄŻY, PYTANIA-WĄTPLIWOŚCI-OPOWIEŚCI...

Polecane posty

Gość rozsan

Witam serdecznie wszystkie przyszłe mamy, oraz tatusiów...w tym wątku chciałam pogadać z kobietami które również są na wczesnym etapie ciązy i nie tylko. Ja jestem w 5 tyg... jest to moja 3-cia ciąza ale bardzo wyjątkowa, z nowym życiowym partnerem i bede rodzić w szwecji obecnie tu mieszkamy...a chciałam wspomnieć jeszcze o tym ze poprzednie ciąze były idealne zero oznak-nudności ,zgag, bóli glowy, i.t.p. a w tej od samego początku mam nudności, bole głowy, i już jakimś cudem mam zachcianki wczoraj było to np..paluszki rybne z sosem do grila i arbuz. proszę podzielmy się naszymi wspólnymi przeżyciami, z ciązy.. pozdrawiam.

Gość rozsan
Oj mam nadzieje ze temat , kogoś w końcu zainteresuje...ech...wszedzie to czekanie...

Bardzo chciałabym się z Tobą podzielić moimi doświadczeniami ale właśnie niestety narazie tylko czekanie :) Ja życzę Tobie powodzenia, aby wszystko było dobrze.

Gość rozsan
Kattka24 dziekuje ... a jak twoje oczekiwania na dzidzie?? rozumiem ze jesteś już w ciązy?? ja niby doświadczenie już mam a jednak, najlepiej już bym biegała po sklepach i kupowała te słodkie ciuszki i przybory dla maleństwa...

Gość buvgjvhg
na kiedy masz termin?

Gość polajanka
Witaj:) Ja mogę się przyłączyć bo właśnie w sobotę dowiedziałam sie ze jestem w ciąży dzięki testowi:) Jeszcze nie wiem nic dokładnie bo na jutro mam termin u gina ale ja podejrzewam dzies że to będzie 3-4 tydzień. Jak na razie to nie mam mdłości ani zachcianek wręcz przeciwnie mam brak apetytu chyba ze strachu ale boli mnie cały czas brzuch tak jak na okres mam takie skórcze i piersi mnie strasznie bolą. jest to moja pierwsza ciąża i strach niesamowity i obawy czy jestem zdrowa bo tak naprawde nie byłam do tego przygotowana. No ale stało się. Teraz modlę sie zeby wszystko było w porządku i żebym póżniej umiała sobie poradzić z dzieckiem bo jak na razie czarna magia:( Do autorki: Piszesz że to już twoja 3 ciąża napisz jak było u Ciebie w przypadku pierwszej. Czy to jest faktycznie tak że kobieta po jakimś czasie dostaje instynkt macieżyński i wszystko przychodzi jej z łatwościa? Czy w szpitalu pomagają i tłumaczą młodym mamą jak postępować w różnych przypadkach?

Gość rozsan
buvgjvhg witam, moj termin wypada na okołol 25 stycznia

Gość rozsan
polajanka witaj..w pierwszej ciąży, również miałam mase obaw...w trzeciej rownież mam te same...rodziłam pierwszego synka w Trzebnicy, opieka wspaniała...wszystko tłumaczyły pielęgniarki..a instynkt ?? tak faktycznie jak tylko urodzisz będziesz wiedzieć co robić..ale strach bedzie, przynajmniej u mnie był...o dzwo moj były spisał się w roli ojca znakomicie...ale teraz nowe obawy...pierwszy poród za granicą po 5 latach tyle ma mlodszy synek. w nowym kraju...tu w Szwecji podchodzą do ciąży i do kobiety w ciąży inaczej niż w pl. usg jest tylko jedno robione np..jak wszystko jest ok to po co to robić po porodzie jesli wszysko gra wychodzi się po 6 godz do domu razem z maluszkiem, a i nie zabierają dzidzi ani na chwilkę....

Gość różafruża29
polajanka :) a w jakim wieku jestes?

Gość polajanka
no młoda juz nie jestem 30 na karku:)

Gość różafruża29
a nie jestes przypadkiem ze Śląska?

Gość rozsan
E tam dziewczyny młode nie młode...hihihihi... ja pierwszego syna urodziłam jak miałam 19 lat...teraz mam 25 i trzecia ciąża...nowy partner, nowy kraj, ,,nowa ciąża,, myślę ze obawy mają wszystkie przyszłe mamy...ja np. w pierwszych ciążach czułam się znakomicie, synowie przesypiali od początku całe noce do roku nawek katarku nie mieli.....więc ja choć już doświadczona nie mam bladego pojęcia co to jest kolka u dzidzi i jak ją to męczy...albo nie przespana noc...ale teraz wszystko przede mną...

Gość polajanka
wszyscy mi mówią że u mnie to juz ostatni dzwonek no i pewnie maja rację. No zwlekało się z tym troche zawsze praca była ważniejsza i powiem Wam tak szczerze że w moim przypadku to dobrze że ciąza jest niespodziewana bo w przeciwnym razie chyba bym się nigdy tak swiadomie nie zdecydowała.Bo zawsze jest jeszcze cos do zrobienia jakies plany itd No ale widocznie tak miało być i w sumie dobrze i mam nadzieje ze bedzie ok.

Gość polajanka
nie nie jestem ze sląska ale z dolnego ślaska:)

Gość różafruża29
aha:) pytam bo mam kolezanke ktora uzywa na innym forum takiego samego nicka jak ty :)

Gość polajanka
rozsan ale młodziutka jesteś a juz taka stara...

Gość rozsan
oczywiście ze bedzie dobrze a jak ma być??? ciżża nawet ta któraś z kolei w niczym nie przeszkadza...ja często korzystam z uroków życia..w planach mam jeszcze tylko otworzenie własnej klimatycznej knajpki w pl...ale najpierw na to szaleństwo muszę zarobić tu w szwecji...heheheh... ciąża to nie wyrok, dalej mam czas na wszystko...na kosmetyczke solarium...no teraz już nie wiadomo ciąża...na spotkania na pracę...

Gość polajanka
różafruża29 a twoja znajmoa tez ma 30 lat??? bo jak tak to niezły zbieg okoliczności.:)

Gość polajanka
rozsan no wiesz ja sie tez obawiam jednego że całkiem nieświadomie chodziłam na solarium to były gdzieś pierwsze dwa tyg:( Przestałam juz chodzić jak zaczełam coś podejrzewać bo nie miałam miesiączki w terminie. Ale te pierwsze dwa tyg korzystałam z solarium co o tym myślisz? Mogło mi to zaszkodzić?? Straznie sie boję...

Gość różafruża29
ma 34 lata:D

Gość rozsan
polajanka...myślę że nie zaszkodzi to twojej dzidzi...w Szwecji nawet na ból głowy w pierwszych tygodniach pozwalają brać leki na bazie chyba paracetamolu....ważne żebyś zaczeła brać kwas foliowy, i witaminy-minerały dla kobiet w ciązy...bo za moment dzidzia będzie ściągać z ciebie wszystko co jest jej potrzebne do prawidłowego rozwoju...

Gość polajanka
jejku to dobrze az mi troszke ulżyło na witaminy to poczekam az mi lekarz jutro cos przepisze ale mi sie cos wydaje ze mam za mało zelaza bo mi cały czas kąciki ust pekają moze mnie da na jakies badania..

jestem w 7tc tak mi gin powiedział tz że poród wypadnie za 7mc i 1tydz?

Gość polajanka
Inka1989 ...-jakie masz obkawy??

Gość polajanka
rozsan....- a tak wracając do opalania się no solarium to wiadomo odpada ale w lipcu jade na kilka dni nad może jak myślisz można troszkę posiedzieć na słonku oczywiście zakrywając brzuszek?

Gość guugugug
rozsan, to prawda że w Szwecji ciążę prowadzi położna, a nie lekarz? I że nie ma tam czegoś takiego jak lekarze przyjmujący prywatnie?

Gość rozsan
polajanka oczywiście ,że tak..tylko brzusio chroń kremami i chustą np...i wiadomo nie bedziesz się zmażyć na słonku kilka godziń... ale ja sama czekam na śliczną pogodę zeby poopalać troszkę nogi do sukienki...jak bedziesz nad morzem, same spacery brzegiem wody w słoneczny dzień bedą cię opalać...wiadomo woda przyciąga a ruch dzidzi nie zaszkodzi...mi tu w szwecji rodzące kobiety powiedziały ze ruch to podstawa..poprzednie ciąże prawie całe leżałam..i porody były trudne..teraz zamierzam pracować do końca,a ruchu tu w Szwecji w pracy mam sporo sprzątam...hehehe żadna praca nie hańbi ..

Gość rozsan
guugugug tak masz rację...ciąże potwierdzają testy siusiane...potem zapisujesz się do ,,bermuszki,, taka jakby położna pielęgniarka...ale to dopiero około12 tygodnia ciąży, ona cię prowadzi, mowi co jesc co nie, mierzy brzuszek waży cię , typowy wywiad, a na miejscu ma aparacik do krwi i moczu więc wyniki są w sekundę. i jeśli wszystko jest dobrze w 18 tygodniu jest pierwsze i ostatnie usg...poród wygląda też inaczej niż w Pl. wszyscy miło są nastawieni, wanna przyciemnione światło muzyka, świeczuszki...co chwile się ponoć pytają czy chcesz znieczuleniei jakie?? i jak poród pojdzie sprawnie mama i dzidzia są zdrowi po 6 godz. wypis do domu..

witam cie i gratuluje ja jestem mama juz duzych dzieciakow bo 7 i 10 ale super spominam te chwile i te narodziny moich kochanych aniolkow

Gość guugugug
to wszystko co piszesz brzmi pięknie, ale pytam ponieważ na innym forum pisze dziewczyna ze Szwecji, której w ciąży wyszły nieprawidłowe wyniki, i przez takie luzackie podejście położej jej dziecko prowadopodobnie nie urodzi się zdrowe umysłowo, bo mama nie była dobrze prowadzona w ciąży. chyba ta szwedzka służba zdrowia jest ok, gdy ciąża przebiega bez komplikacji, ale jak cos sie dzieje, jak w tym opisanym przypadku, to masakra. nie możesz nawet iść prywatnie do ginekologa i skontrolować, czy położna dobrze cię prowadzi. czy nie zaniedbała czegoś. Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko będzie ok. A mdłości, to bardzo dobra oznaka w ciąży. Tzn, że ciąża dobrze się rozwija. Powodzenia