Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lusesita de Milagros Dolores

niesamowite połączenia spożywcze

Polecane posty

Gość kwartnik
a co powiesz, gdy przy czystej wódce tylko na zakąskę były ślimaki ale takie oryginalne francuskie :)

Wściekłe psy, gdy skończył się sok malinowy, zastąpiono dżemem truskawkowym. Kupnym. ;)

Gość skąd ja to znam
ślimaki są pyszne, zwłaszcza takie z czosneczkiem, masełkiem i bułeczką, ale do wódki może niekoniecznie :p Jak dla mnie nie do przejścia jest połączenie wódka + słodkie. A tak poza tym to sama nie mam jakichś hardkorowych przejść, ale jeszcze nie byłam w ciąży, to wszystko przede mną :p

Gość kiojio
wlasnie zajadlam jajecznice princessa orzechowa, zaraz sie porzygam:O

Barszcz zagryzany piernikiem(ciasto) W któryś tam nowy rok, po zabawie sylwestrowej. No i do dziś czasem lubię kanapkę z żółtym serem posmarować dżemem lub marmoladą. 🖐️))

Obleśnie to wyglądały ośmiornice, ale w smaku były już cool. Muszę spadać. 🖐️))

Gość skąd ja to znam
o przepraszam, czasami mi się zdarza wsunąć paczkę cheetosów serowych, a zaraz po tym deserek czekoladowy satino z pianką, po czym przejść do kanapek z żółtym serem, majonezem, ogórkiem kiszonym, a wszystko popić colą. Ale to tylko w pierwszy dzień okresu,

kaczka albo kurak w sosie czekoladowym no jakos nie moge sie przelamac :) kawa z pieprzem cayenne chilli czekolada i cynamonem mniami :)

a kiedys przed trudnymi dniami ogor kiszone maczane w monte jeje jak mi to smakowalo ;) jajko po wiedensku ogolnie jajka bardzo lubie w tej postaci nie dzierze raz zjadlam tez przed trudnymi dniami obficie przyprawiajac je chilli :)

no to ciekawe jak byscie dali sobie rade w Kanadzie tam pije sie herbate z cebula :D i smalcem czy jakos tak gdzie so tym czytalam zemdlilo mnie na maksa :D

ja bardzo lubie mieszac smaki, zawsze po słodkim chce mi się coś ostrego i na odwrót ostatnio np jadłam bagietki z masłem czosnkowym posmarowane czekoladą

Gość I sru i fru
1Kawa z cytryną/pomarańczem 2kanapki z żółtym serem i miodem ;)

espresso z odrobina cytryny jest pyyyycha wspominaja nawet o tym w gliniarzu z beverly hills :D ale z odrobina z wieksza iloscia obrzydliwe ale podobno skuteczne na kaca ;)

ciasto czekoladowe mufinki z serem z przerostem błękitnej pleśni :D naprawdę pycha i lody z chili z zielonej budki też fajne ;)

tak lusita w kanadzie :) popcorn z karmelem jest ok ;) konsumowalam taki na krupowkach ;)

rosół z płatkami kukurydzianymi:) a żółty ser z dżemem jest na pożądku dziennym:p kiedys mój kuzyn zjadł kanapkę z szynką i dżemem to było straszne

ja lubie tez ostre chipys (np. papryczka chili) jeść na przemian ze słodkich batonikiem :classic_cool:

poczytajcie sobie o niektorych specyficznych daniach charakterystycznych dla danych krajow :D w Japonii np to fugu smiertelnie trujaca ryba spozywana a wczesniej ocxzywiscie nieumiejetnie przyrzadzona moze zgon wywolac u konsumenta w Norwegii jest jakas ryba sledz czy dorsz nie pamietam podobno paskudztwo Francja albo Holandia jakis ser w ktorym sa robaki czy cos w tym stylu podobno super rarytas itd itp :D

Hakami" - czyli zgniły rekin, będący przysmakiem Islandczyków, raczej nie znajdzie w naszym kraju wielu amatorów. Mięso rekina zakopywane jest w ziemi w plastikowych workach, gdzie ulega rozkładowi. Gdy już się dobrze nadpsuje - wjeżdża na islandzki stół. „Zaśmierdnięte" ryby również cieszą się dużym poważaniem w Indonezji, Malezji i Birmie. Robi się z nich Balachan - przyprawę dostępną w formie pasty lub proszku, która uważana jest w tych krajach za wybitny przysmak. Indonezja jest w ogóle krajem o wyjątkowo „egzotycznej" kuchni. Jednym z wielu delikatesów są też smażone nietoperze, które serwuje się w blancham wzmianka o nim jest w swietnej notabene ksiazce Krol Szczurow Jednak wyjątkowo niezjadliwe wydają się orientalne afrodyzjaki, jak np. filipiński „Balut", czyli kacze jajo z rozwiniętym płodem, chińskie gniazda ze śliny, czy hiszpański criadillas - koktajl z byczych jąder. Trudno też zaakceptować fakt, że zamiast popcornu w ramach „podgryzki" Kolumbijczycy chrupią w kinie prażone mrówki..

podobno najdroższa kawa to taka którą dają kotu czy jakiemuś innemu zwierzęciu do przetrawienia i później wybierane jest wiadomo z czego:o ale nie wiem czy to prawda