Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obiadkowa

gotujecie same czy wolicie słoiczki??

Polecane posty

Gość obiadkowa

mam pytanko powoli rozszerzam dietę mojego dziecka i zastanawiam się czy lepiej kupować gotowe słoiczki czy samej przyrządzać papki i deserki te jarzyny w sklepach są różnego pochodzenia więc mam trochę obawy,a gotujecie zupki z mrożonek?

Gość obiadkowa
żadna mama nie gotuje:-(

Moja mała ma 4 miesiące i już kupiłam po dwa słoiczki (marchewka i jabłuszko) i czekają sobie jeszcze troszkę . Ja mieszkam w kraju gdzie zywność BIO jest tak łatwo dostępna jak zwykła nieekologiczna ale nie mam w domu parowara a takie zwykłe gotowanie pozbawi większości witamin te warzywa więc chyba narazie pozostanę przy słoikach bo i tak na pierwszy rzut mała zje po kilka łyżeczek a jak już będzie zajadała całe menu to może częściowo bedę kgotować na parze tylko trzeba nabyć sprzęcior:D

Jak chcesz gotować to mrożonki kupuj najlepiej w zimie wtedy kiedy nie ma możliwości kupna świeżych albo na wiosnę żeby uniknać nowalijek a tak to staraj się świeże noi najlepiej na bazarkach bo te marketowe to sama nie wiem .....no chyba że masz gdzieś sklep z żywnością eko to kupujesz kilka marchewek jakichś kilka jabłek i starczy na pierwsze próby.

hej ja gotuję :) a to dla tego że moja córcia nie zje nic ze słoiczka oprócz owoców, po prostu jej nie smakuje.. gotuję jej zupki na zwykłych jarzynach z warzywniaka i na mrożonkach..

Gość TakaSobieMama
Ja jechalam na sloiczkach do ok 1.5 roczku corki .... po pierwsze nie znosze gotowac, mam na to malo czasu i gdybym miala jeszcze w dodoatku gotwac "podwojnie" (osobno dla nas i osobno dla corki) to chyba bym oszalala :O .... Od ok roku mala zaczela powoli jesc to co my, wiec juz teraz nie ma za duzego problemu.... najwyzej, jak my jemy wieczorem pizze to mala dostaje brokuly albo pure z dyni i do tego pizze w okrojonej wersji ;) A po drugie, taka ja piszesz, sama nie wiem co w jarzynach w sklepie jast.... a na targ nie mam mozliwosci chodzic. W zasadzie jemy glownie mrozone jarzyny, w miare mozliwosci (bo nie wszystkie sa) staram sie brac "bio".

Gość mama chlopaczka
ja gotowalam od samego poczatku.Nie przekonuja mnie sloiczki

tylko moja mała skończyła już 8 miesięcy więc je już prawie wszystko..

Gość tgbtgbtgb
Słoiczki. Nie mam czasu gotować.

ja gotowalam i bede gotowac znowu:) ale wlasnie na parze i miesko osobno moj synek uwielbial obiadki z gotowana na parze kalarepka:)

to i to. Zawsze mam w zapasie sloiczki. Spacery, wychodne- super sie sprawdzaja. Zaczynalam od sloiczkow- gotowac pol marchewki i kawalek jabluszka- zeby dac z 2 lyzeczki. :P Mam wene gotuje, brak weny sloik.

Gość gotuje sama
warzywa i owoce mam z dzialki, a zima mrozonki badz z bazaru/warzywniaka. sorry, ale ceny gotowych obiadkow sa zatrwazajace :( na szczescie moje dziecko specjalnie za kupnymi nie przepada, choc czasem, w razie wyjazdu, kupuje. czesciej jednak gotuje i zabieram w podroz swoje zupki i deserki.

Gość gotuje sama
nie rozumiem tlumaczenia matek, ze nie chce mi sie/nie lubie gotowac... :( albo, ze nie mam ochoty w bawienie sie w gotowanie dla siebie i meza osobno i dla dziecka osobno... co to za filozofia ugotowac zupke dla dziecka na dwa dni na przyklad?

Gość tgbtgbtgb
Zamiast stać przy garach wolę wolę w tym czasie zarobić lub się uczyc.

słoiczki 1. nie mam dostępu do sprawdzonych warzyw i mięska 2. nie cierpię gotować 3. nie umiem gotować 4. mam więcej czasu na zabawę z dzieckiem, a jak dziecko śpi to czytam, uczę się albo siedzę na sieci i nie robię nic konstruktywnego, ale każdy czasem tak musi :P a czasem jak mój facet jest w domu to sobie robimy "popołudniowe zajęcia gimnastyczne" :P

Oj walnelas jak moja tesciowa. A ja tam wole polazic z mala na podworku, niz stac przy garnkach. filozofia to zadna, ale jak cos takiego jest to czemu nie korzystac. Kazda pomoc jest dobra- nawet ta sloiczkowa.

Gość wspolnie macie
kazdy robi to, co lubi.... ja jakos mialam czas na wszystko- na zabawe, spacery, zakupy i jeszcze do pracy na druga zmiane :P kwestia organizacji :)

Gość wspolnie macie
a potem matki maja problem, bo dziecko nie chce normalnego jedzenia tylko sloiczki, znam wiele takich przykladow a potem wielki problem bo dziecko nie chce sie przestawic.

Ja gotuję, mój mały pluje słoiczkami, je jedynie deserki,ale obiadków za nic świecie ich nie zje. Ulubiony obiad to marchewka z ryżem,

Gość wspolnie macie
widze ze dyskusja nie ma sensu i tak madrzejsze jestescie. a dla mnie nie madrzejsze, tylko leniwe i kazdy pretekst jest dobry: spacer, zabawa z dzieckiem ale gotowanie odpada, nie? ale sie usmialam :D nowoczesne mamy w koncu, wcisnac jedzenie ze sklepu i git :P

Gość tgbtgbtgb
Bez obaw. Przestawi się. Prędzej czy później.

Dlaeczego odrazu kazdy ma gotowac?? Ja nie lubie i juz. Jak mi sie chce to ugotuje, a jak nie to nie. Gorzej by bylo jakby mi sie nie chcialo dla dziecka dac jesc :D

wspólnie macie - zazdrościsz czy co? każdy niech robi co che, Ty wolisz gotować, ja w tym czasie wolę sie potulić z facetem:) nie jestem leniwa tylko wygodna i wcale się tego nie wstydze i nie jest mi z tym źle :) jestem wyjątkowo nieidealną panią domu i wyjątkowo dobrze mi z tym :) pozwól innym być takim jakim chcą być

Moja siostra miała ten problem ze swoim starszym synem a wszystko dlatego że ona pryzprawiała a słoiczki wiadomo że mdłe , zresztą takie powinny być a mały odwrotnie niż u innych gardził posolonym więc musiała powoli oszukiwać i mieszać słoikowe z gotowanym. Ja uważam że gotowane nie jest złe i na pewno dużo tańsze ale też mniej wartościowe...no chyba że ktoś naprawdę na parze gotuje bo z teg co wiadomo słoikowe jest właśnie w ten sposób przygotowywane.

Gość TakaSobieMama
22:53 [zgłoś do usunięcia] wspolnie macie widze ze dyskusja nie ma sensu i tak madrzejsze jestescie. a dla mnie nie madrzejsze, tylko leniwe i kazdy pretekst jest dobry: spacer, zabawa z dzieckiem ale gotowanie odpada, nie? ale sie usmialam nowoczesne mamy w koncu, wcisnac jedzenie ze sklepu i git A powiedz mi moja droga ile czasu spedzasz dziennie w pracy/poza domem ? Bo ja 11 godzin .... i w tych 13 ktore mi zostaja musze upchnac sen, odrobine wypoczynku, zabawe z corka, przygotowanie kolacji, kapiel malej, chocby minimalne ogarniecie domu i chocby mala chwile dla meza :P i wg Ciebie jeszcze osobne gotowanie dla corki ? .... Pewno ze sie da.... tylko po co, w imie czego ? Tak, zgadza sie jestem leniwa i wygodna, ulatwiam sobie zycie jak tylko moge bo inni jak tylko moga mi je utrudniaja.... Nie chce w wieku 50 lat skonczyc jako wrak czlowieka bo postanowilam sie poswiecic dla rodziny i sprawdzic sie w zyciu jako idealna matka-polka :P :D ... moje ambicje zyciowe siegaja nieco wyzej :P

Oczywiście że słoiczki, zamierzam tak karmić dziecko do czasu aż będzie mogło dostawać normalny obiad.

Gość Iga81
Mam dwojke dzieci i czasem z wygody dawalam sloiczki, ale tez gotowalam, przeciez to nie problem ugotowc np ziemniaka i marchewke. Moj mlodszy syn ma 10 miesiecy i juz od jakiegos czasu nie chce wogole jesc obiadkow ze sloczkow, domaga sie zeby dawac mu to co my jemy :-) No i przestalam, je wogole kupowac, dosc pieniedzy do kosza wyrzucilam.

Gość Poniedziałkowa N
Ja daję słoiczki. Czasem coś tam dam "normalnego" - jakiś ziemniak z obiadu - tak do pocmokania. Ale tak regularnie to słoiczki. Ale tylko obiadki, bo deserków wcale nie chce jeść.