Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pscychopatolożka:) ;p

CHOROBY PSYCHICZNE

Polecane posty

Gość marek z ksero
do mnie spod kaloryfera mówi bóg. ale ja mu daję papierosy i się o d p i e r do l i ł.

Gość Lumilinna
Bardzo dobrze jesli otaczają Cię ludzie wspierający którzy rozumieją Twoja chorobę to na pewno pomaga Ci w drodze do odzyskania zdrowia. Wsparcie bliskich jest baaaardzo wazne !! :)

Gość kmukika
ich sie nie da uleczyć, boją się ich ludzie i sa niebezpieczni

Gość Dieter
A kto by sie nie bał... oni nie sa normalni sa niebezpieczni dla otoczenia. Nigdy nie wiesz co takiemu choremu strzeli do glowy jak tej lasce z Sopotu 3mać się od psycholi z daleka!!

Gość kmukika
Mam znajomego ktory jest chory , probowano go leczyc ale od kiedy zyje nie jest z nim ani troche lepie lekarze biora kase i nic z tego a Ci ludzie laza po ulicach i stwarzaja zagrozenie

Gość chorry
Od kiedy zdiagnozowano u mnie schozofrenię próbuję wyjść z siebie

Gość Lumilinna
Co masz na myśli mówiąc "wyjść z siebie"?

Gość Parmpampam
Up up

Gość simian raticus
Ja mam fobię społeczną!

Gość taki ja
wszyscy chorzy psychicznie sa bezuzyteczni...tylko na rente kazdy chciałby uciekać...specjalnie udaja, że tak im cięzko, żeby nić w życiu nie zrobić...żeby się niepzremęczyć...darmozjady pieprzone!!!

Gość zajęta zajęta
fakt..ja nie znam żadnego chorego, który zrobiłby coś dobrego dla otoczenia... tylkoo rente się starają...pracować im się nie chce Darmozjady!

Gość Chorry
I stanąć obok tez próbóje ale ni dy rydy....

Gość lumilinna
Nie zgadzam się z tym, że osoby chore psychicznie są darmozjadami oraz z tym, że nie robią niczego dla świata. Wielu jest znanych geniuszy chorych psychicznie... przesyłam linka do krótkiego artykułu o znanych osobach chorych na schizofrenie http://psychologia.wieszjak.pl/schizofrenia/238831,Schizofrenia-u-geniuszy.html

Gość taki ja
ogłądałem ten film, ale nie wiedziałem, ze NAsh był postacią prawdziwą... mysłałem, ze to ściema zwykła...

Gość Emilia 33_Wałbrzych
Ludzie gdzie jest wasze zrozumienei dla drugiego człowieka, Ten człowiek cierpi to nie jest osoba zdrowa i samodzielna. Też chciałaby normalnie żyć. Obudzcie się!

Gość taki ja
ogłądałem ten film, ale nie wiedziałem, ze NAsh był postacią prawdziwą... mysłałem, ze to ściema zwykła...

Gość djghofjfkfkkfkkk
I po jakiego za przeproszenia hja ciągnięcie temat sprzed roku. Ten temat już był.

Gość Mlodaaa zona..
Co Wy tu ludzie wypisujecie, każdy z nas może zachorować, myślicie, że Wam się to nie może przydarzyć? Owszem, bywa tak, że chory psychicznie jest niebezpieczny dla otoczenia i samego siebie, ale to nie znaczy żeby ich wyzywać, tępić, przecież ich zachowania to efekt choroby prawda? Nie wiem, o jakim filmie piszecie, nie zaglądałam, ale polecam film 'Piękny umysł'.. dowód na to, że choroba przydarzyć się może każdemu, tak jak temu geniuszowi, a zarazem wrażliwemu człowiekowi, bo właśnie często ludzie wrażliwi, skryci w sobie, inteligentni chorują..

Gość lumilinna
John Forbes Nash nie jest postacią fikcyjną. NAsh jest amerykańskim matematykiem i ekonomistą. Prowadził badania nad teorią gier. W 1994 roku otrzymał nagrodę Nobla. NAsh to nie jedyna znana osoba chora psychicznie. Chorzy byli m.in Vincent van Gogh, Wacław Niżyński, Robert Schumann

Gość zajęta zajęta
Ciekawe czy byś tak samo gadała jakby Ci kogoś z rodziny taki psychopata zarżnął. Dopoki nie moja działka to każdy cwaniak i broni

Gość Mlodaaa zona..
Akurat tak się złożyło, że mam w rodzinie osobę chorą psychicznie i to więc wiem, co mówię. I nie mów mi, jakie są konsekwencje takich chorób, bo wiem doskonale, moja mama przeżyła horror przez taką osobę, za nic nie chciałaby by to się powtórzyło.. Ale nie zmienia to faktu, że te zachowania wynikają z choroby, rozumiesz? I może ona dotchnąć każdego, również i Ciebie, niestety, choć nikomu tego nie życzę.. Ta osoba, o której piszę, zachowuje się normalnie po zażyciu leków.. Poza tym chorzy często nie pamiętają, co robili, kiedy mieli atak, bo to wina choroby..

Gość lumilinna
osoby chore psychicznie często są nieprzewidywalne. co sprawia, że ludzie się ich boją. Nie oznacza to jednak. ze osobę chorą psychicznie można identyfikować z mordercą. Wsród nas żyje wiele osób chorych psychicznie, które nigdy nikomu nie zrobiły krzywdy i pewnie nigdy nie zrobią. Statystyczny profil mordercy udostępnianiy przez policję to : "Zabójcą najczęściej jest mężczyzna pod wpływem alkoholu lub narkotyków, z nożem lub innym niebezpiecznym narzędziem w ręku. Zabija w mieszkaniu. Ofiarami są osoby z jego najbliższego otoczenia rodzina, znajomi, sąsiedzi. Rzadko zabijają nieletni. " Jak widać nie ma tu mowy o tym, że to chorzy psychicznie są sprawcami większosci morderstw. Wiec może bardziej powiiniśmy bać się osób będących pod wpływem środków odurzających niż osób chorych

Może autorka najpierw powinna wyjasnic , ze światowa nauka odeszła od uzywania terminu "choroba psychiczna" w jej miejsce stosuje pojecie "zaburzenie psychiczne" a następnie wyjasni co kryje sie pod tą szeroką kategorią?? Że zaburzenia psychiczne to nie tylko np. schizofrenia, psychoza czy choroba afektywna dwubiegunowa,ale także zaburzenia osobowosci, afektu ( np. depresja ), zaburzenia emocji i zachowania ( np. ADHD),zab. nerwicowe? a społecznym ,najwazniejszym skutkiem jest stygmatyzacja osób chorych , wszystkie inne następstwa wynikają własne z tego

Może autorka najpierw powinna wyjasnic , ze światowa nauka odeszła od uzywania terminu "choroba psychiczna" w jej miejsce stosuje pojecie "zaburzenie psychiczne" a następnie wyjasni co kryje sie pod tą szeroką kategorią?? Że zaburzenia psychiczne to nie tylko np. schizofrenia, psychoza czy choroba afektywna dwubiegunowa,ale także zaburzenia osobowosci, afektu ( np. depresja ), zaburzenia emocji i zachowania ( np. ADHD),zab. nerwicowe? a społecznym ,najwazniejszym skutkiem jest stygmatyzacja osób chorych , wszystkie inne następstwa wynikają własne z tego

Gość Mlodaaa zona..
Zgadzam się, osoby pod wpływem używek mogą być równie groźne.. we mnie osobiście chorzy psychicznie i w ogóle same choroby psychiczne budzą lęk, nie twierdzę, że nie, z tym, że nie potępiam ich, nie wyzywam, bo mam świadomość tego, że Ci ludzie są chorzy i to choroba tak ich zmienia, a takie choroby mogą dopaść każdego, choćby na skutek różnych zawirowań, tragedii w życiu.. A osoby odurzone alkoholem bądź narkotykami zażywają świadomie i wiedzą, że konsekwencje mogą być różne..

Gość aplikator_pro
Coś takiego?! Nie ma normalnych są tylko źle zdiagnozowani.

Gość młody Gienek
ja tam bym się wstydził takich ludzi, to obciach po całosci. Chodzą po ulicy i sami do siebie gadają...wariaty...

Gość Kaziuzzziu
taaa u mnie w mieście jest taka stara babcia, łazi po ulicy i sama do siebie mówi... niby ma rodzinę, ale oni sie do niej nie przyznają bo sie wstydza

Gość 928938293
mówienie do siebie nie świadczy o chorobie psychicznej tylko jakims rodzaju przewlekłej samotnosci... albo często po prostu ktos ma telefon ze słuchawką...

Gość lumilinna
Choroba psychiczna to nie wstyd! Wszystkim tym, którzy wstydzą się osób chorych psychicznie polecam artykuł http://wyborcza.pl/1,75476,9858669,Choroba_psychiczna_to_nie_wstyd.html . Osoby chore nie są powodem do wstydu. Często osiągają wiele pomimo licznych przeszkód. Ich trud zasługuje na podziw.