Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zainteresowana/nie

JESTEM W POLSCE OD 3CH DNI I MAM DOSC

Polecane posty

Gość olivia dunham
uwazaj bo cale zycie przed toba. A barana widzisz w lustrze jak ogladasz swoja twarz

Gość olivia dunham
poza tym nie wiem dlaczego na kafe kroluje przekonanie, ze wszyscy na emigracji myja kible, zmywaja gary, podcieraja tylki.

Gość ktośśśśśśśśśśśśśśśśś
A wśród emigrantów że w Polsce jest praca tylko w markecie na kasie

Gość kajana lkj
w ogole trudno chyba juz dzisiaj pisac o emigracji. TAk samo, jak ludzie wyjezdzaja za praca do Warszawy czy poznania, tak samo jada do Londynu, Berlina, Wiednia. Kwestia odwagi i wyboru. I naprawde Polacy maja za granica swietne notowania i robia kariery. Sa doskonale wyksztalceni u zmotywowani. Smieszne jest to kojarzenie nas tylko ze sprzataniem...

Gość ale wredni jesteście
a sami tak naprawde wiecie ,że autorka ma racje .Sama pracowałam kiedyś w niemczech .I zwyczajnie sprzątałam - więc wiem co to jest .A do polski jakwracałam to liczyłam dni kiedy znowu wyjade do niemiec :O Teraz dzieki TAM zarobionym pieniądzom mam swój biznes ,dom i 2 samochody ...wstyd ale nie dał mi tego mój kraj tylko obcy ze o zawiści rodaków nie wspomnę 🖐️

Bo Polacy to wbrew pozorom bardzo inteligentny naród, szkoda że marnują się gdzieś w Świecie

Gość booja kasza
To przekonanie spowodowane jest zazdroscia. I tyle. Dziwne ze mozna az tak zazdroscic ludziom, moze lepiej samemu sie postarac.

Gość olivia dunham
ok marnuja sie na swiecie, ale...codziennie na kafe pojawia sie conajmniej jeden topik, ze ktos szuka pracy od jakiegos czasu i nic. A jak juz cos znajdzie to na czarno 7 dni w tygodniu za psie pieniadze. Dopoki w Polsce bedzie rzadzila taka a nie inna "elyta" lepiej nie bedzie. ktos tu napisal, ze ludzie sie ksztalcili za podatki Polakow a teraz pracuja za granica dla nowego panstwa. To lepiej zeby zostali w kraju i zyli z zasilkow idacych z podatkow? To dopiero by bylo wielkie halo.

Gość booja kasza
Oczywiscie ze mamy wielu madrych rodakow. Niestety wiekszosc za granica odnosi sukcesy zamiast w Polsce. To smutne. Ale mnie zawsze rozpiera duma jak na studiach wspominany jest jakis Polak.nie macie pojecia..:)

Szkoda że nie wykorzystują w pełni swojego potencjału, aby np. tu rozkręcić firmę, są teraz dotacje itp. Zgodzę się że łatwiej i szybciej można dorobić się za granicą, ale może warto czasami spróbować tu rozwinąć skrzydła.

Najgorsze jak wyjeżdżają Ci najzdolniejsi studenci z roku i tam odnoszą sukcesy po sztandarem obcego kraju. Przykre to ale boją się że tu przepadną

Gość booja kasza
O niestety, ale taka prawda ze wielu studentow po prostu nie znajduje pracy w zawodzie w Polsce. A z zagranicznym papierem jest łatwiej. Na całym świecie.

Gość olivia dunham
moje dwie kolezanki, jedna po chemii druga biotechnologii wyjechaly do UK na doktoraty. Jedna w tej chwili jest w USA, druga nalad w UK. Ale do Pl nie wracaja. Maja stypendia, jezdza na konferencje, doszkalaja sie. W Polsce moglyby pomarzyc

Rząd powinien robić wszystko aby takich ludzi zatrzymać, bo oni są przyszłością, szansą aby ten kraj się podniósł.

Gość w polsce zeby dostać prace
i aby można sobie pozwolic na wynajecie mieszkania ,żone z 2 dzieci samochód to trzeba by zarabiać z 6 koła :O i to minimum A co dalej ? dzici do szkoły itd -kpl podręczników np w kl Igimnazjum coś koło 400zł areszta ???państwo ma w dupie ze jeszcze wielu ludzi zapierdala za grosze i nie pyta za co żyją !A oni sie boją bo robią na czarno a państwo sie bawi w tropicieli i się szczyci ze likwiduje szarą strefe ...

USA dlatego tak świetnie prosperuje bo potrafią się zaopatrzyć w kapitał umysłowy z całego Świata, Ci najlepsi zawsze trafiają do nich, zamiast dostać szanse na rozwój we własnym kraju.

Gość olivia dunham
i wiesz jedna robi badania w kierunku leczenia raka piersi, druga nie wiem czym sie zajmuje, ale ma nieograniczone srodki na uczelni. Rozwijaja sie dziewczyny. I powiedz czy w Polsce mialyby szanse sie wybic?

Gość booja kasza
Za granica jest wiecej możliwosci. Ja jestem na pierwszym roku studiow w UK. już miałam kilka wyjazdow, swoj pierwszy artykol dla BBC i praca w laboratorium na wakacje. Mysle ze wPolsce nie mialabym takich mozliwosci. Mysle dlatego kazdy kto ma mozliwosc powinien sprobowac za granica, a czy wroci zalezy tylko od niego.

A ja mam taki dylemat, co się stanie z Polska jeśli wszyscy wartościowi ludzie wyjadą? ,dlaczego Rząd o tym nie myśli, na miernocie daleko nie zabrniemy.

Gość mój koleg również po studiach
wybył do kanady .Dostał propozycje aby tam własnie robić doktorat !Potem przeniósł sie do USA i siedzi tam do tej pory -chłopak ma 28 lat umysł jak iskra .Pracuje w zespole naukowym i ...nie wraca bo nie ma do czego !Nie zarobi tyle co tam nigdy,nie stać go bedzie na wynajęcie chaty itd Nasz kraj robi wszystko aby młodzi wykształceni wiali za granicę.

Gość No tak bo za granicą potrafią
docenić naukowca i wiedza ze to szansa dla kraju

Gość olivia dunham
ja Ci powiem tak. Jak wrocilam z USA kilka lat temu zabralam sie za szukanie pracy. Ludzie wrecz wprost mi mowili, ze nie znajde pracy w PL bo pracowalam za granica i mam za duze wymagania finansowe. Co smieszne nikt nie zapytal ile chcialabym zarabiac. W urzedach wszystkie miejsca pracy przyblokowane przez starsze panie, ktore notabene powinny byc juz na emeryturze. Wiec wzielam pierwsza z rzedu prace w miesnym zeby tylko zarobic na wyjazd. Po 3 miesiacach bylam juz w UK. Nie wiem moze poprostu nie mialam szczescia

Gość kolka@
Polacy pracuja tez na uniwersytetach W Wielkiej brytanii w miescie gdzie mieszkam jedna osoba prowadzi zajecia z psychologii na bardzo dobrym uniwesytecie Wiem, ze na drugim uniw. w tym samym miescie co najmniej jedna Polka wyklada, zdaje sie, ze marketing.

Gość kolka@
co do autorki - jest zenujaca, nie wiem moze to prowokacja? Uwza sie za lepsza, bo nosi ciuchy Reebok'a :D - zenada. Albo prowokacja

Gość zobaczymy
kiedy wy wszyscy zrozumiecje ze w życiu nie liczy się własna firma ,szmal i samochody liczy sie szczesliwa rodzina moze i nie bogata ale jedno za drugim w ogien pójdzie chodzbyscie mieli tam zlote gory to ja wam nigdy nie będe zazdroscił bo dla mnie polska to nie jest rzad T czy K sejm ,senat itp ale ludzie biedni czy bogaci ale żyjący tu w wolnym kraju a wy tam zawsze dla tamtych bedziecje tylko obcymi i tylko beda was tolerowac ,mam syna w Irlandii to wiem co mówię nie wolno zle mówic o swoim kraju ,kto wam dal szczesliwe dziecinstwo ,mlodosc,wyksztalcenie zagranica czy Polska jezeli ktos opluwa swój kraj POLSKE to najlepiej jak zmieni obywatelstwo a na obczyznie nie jest wcale tak super bo nie zadko to jest ciezka praca ,pot bol i lzsy z tęsknoty za ojczyzną i rodziną a najgorsz jest to ze nawet na znajomego rodaka nie mozesz liczyc bo many powoduje zwapnienie mózgu i tylko czeka zeby cie oszukac i tam lepiej obcemu zawierzyc jak naszemu taka jest prawda.

Gość kajana lkj
raczej prowokacja, bo jej wypoweidzi byly takie bardzo zaczepne i podobne do siebie. Ale topik sie rozkrecil, bo takie tematy pojawiaja sie na kafe czesto,

Gość olivia dunham
zobaczymy kasa nie jest najwazniejsza, ale...za co wykarmic i wychowac dzieci jak sie nie ma pracy?? Bog dal dziecko, Bog da na dziecko?? Ja zalozylam rodzine w UK, mam dziecko i jakos nie czuje sie gorsza od innych. Do Polski nie zamierzam wracac

Gość booja kasza
A ja bym chciala wrocic do Polski. Tesknie bo spedziłam w niej 10 pierwszych lat. Jednak moja rodzina jest w UK i moj narzeczony tez. Wiec tylko na wakacje jade.

Do zobaczymy: Bo najgorszą wadą Polaków jest brak szacunku dla własnego kraju, do jakże bogatej historii i tradycji, zapominamy o tym co szlachetne w nas a widzimy tylko wady. Jak żaden inny naród chyba potrafimy kpić z własnego państwa przy byle okazji.

Gość zobaczymy
olivia i niech ci sie wiedzie jak nailepiej ,dzieci się zdrowo chowają taka byla twoja decyzja i jest ok ale nie wolno mówic ze kraj jest be ,zli mogą byc ludzie ktorzy doprowadzili do tego co mamy ,kierownictwo,zarząd prawo dla jednych be dla drugich cacy i dlatego nasi rodacy szukają miejsca za granicą mam kolezanke malarkę ktora mieszka w Sanfrancisko teraz po 30 latach sprzedaje wszystko i wraca a tez się zarzekała ze nawet po smierci do Polski nie wruci i wraca do tych pól ojczystych niestety tęsknota wczesniej czy pózniej kazdego dopadnie,