Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zamyśślona

mamo tato do teściów?

Polecane posty

Gość zamyśślona

Jak mowicie do swoich tescow ja za miesiac biore slub nie wiem jak mam sie do nich zwracac po slubie. Uwarzam ze to oni powonni zaproponowac ale jesli tego nie zrobia...napiszcie jak to u was wygladalo

Gość nie ma cudow
proszę pani, proszę pana. tak mówię.

Gość zamyśślona
a mogę mówić "ej koleś" ?

Teściowej nie mam Teść zmarł rok po naszym ślubie, więc problem sam się rozwiązał. Mówiłam bezosobowo, a jak już musiałam, to: pan. Rodziców ma się jednych.

Gość zamyśślona
ech ktos sie za mnie podszywa... No właśnie ja tez uwazam ze ma sie rodzicow jednych ale czasami tescie nie zycza sobie by do nich mowic mamo tato... Moja bratowa mowi do mojej mamy teściowo ale jej to wcale nie odpowiada jak sa w sklepie to ona krzyczy " A tesciowa niech jeszcze wezmie to i tamto" mi by bylo latwiej tesciowa niz mamo ale wydaje mi sie ze bez szacunku... A pani? chciala bym bo teraz tak mowie ale to bedzie moja tesciowa a taka jest tradycja ze mowi sie mamo i tato...ach dalej mam dylemat kobietki:)

JA nie mówię mamo i tato do teściów. Chciałam, ale nie mogłam się przemóc, więc odpuściłam. Teściów mam super pod kazdym względem, ale dla mnie moi rodzice są jedni, jedyni w swoim rodzaju, najukochańsi na świecie i nie umiem nazywać jednakowo ich i teściów. Mówię trochę bezosobowo i trochę mnie to wkurza, ale pan/ pani też sobie mówić nie wyobrażam :(

Gość tak jest i tyle w temacie
no własnie, tylko u nas w kraju jest taka pojebana tradycja, ze należy mowic mamo, tato do obcych ludzi- bo to sa obcy ludzie i nie ma co sie czarowac, ze jest inaczej. a to co sobie zycza teściowie to inna sprawa :O u mnie, moi rodzice od razu zaproponowali mojemu męzowi mowienie po imieniu , za to moi teściowie nawet tego tematu nie zaczeli, wiec ja mowi pan, pani i wiem, ze NIGDY przez gardło mi nie przejdzie mamo, tato :O

Gość odpowiem też .......
u mnie jakoś tak naturalnie się samo rozwiązało że zaczęłam do teściów się zwracać mamo ...tato może przez to że przez pierwsze 3 miesiące po ślubie mieszkaliśmy u nich bo trwał remont naszego mieszkania ....zresztą teść często się do mnie zwracał córeczko :D

Gość dzisiaj orange.
Przecież to mama i tato męża, w skrócie mama i tato. Byłoby mi przykro gdyby kiedyś synowa chciała tak strasznie sie dystansować. Jesteście jedną rodziną i najlepiej brzmi forma "mamo" Czy podświadomie nie próbujecie pokazać własnej mamie jak bardzo ją kochacie? Można to zrobić na wiele sposobów, niekoniecznie okazując niechęć teściowym.

Gość dzisiaj orange.
Mówienie po imieniu? dla mnie to jeszcze dziwniejsze niż pan i pani. Kumple?:o

ja mówię bezosobowo a jestem juz 8 lat po slubie...za to mój mąż mąż juz przed slubem mówił mama i tata do mioch rodzicow

Gość tak jest i tyle w temacie
tak, kumple , mają bardzo dobry kontakt ze sobą, co w tym dziwnego ? dla mnie rodzice sa tylko jedni a fakt zawarcia malzenstwa nie upowaznia mnie wcale do "mamkania i tatkania" obcym ludziom

Gość zamyśślona
do orange- wlasnie potrzebuję wypowiedzi tesciowej dziekuje ze Pani sie wypowiedziała ale ja nadal mam dylemat bo nie wiem czy tescie sobie by zyczyli bym sie tak do nich zwracala...A Pani proponowała jak maja sie odzywac synowa lub zieć jak to wyszlo?

tesciow nie mam jeszcze,wiec sie nie bede wypowiadac,i rozumiem to,ze niektorzy nie chca mowic mamo czy tato do teciow. Ale z drugiej strony dla mnie to szok,ze ludzie sa 10 lat po slubie i do tesciow mowia pan,pani...Ostatnio wlasnie bylam swiadkiem takiej sytuacji,ze takie malzenstwo ode mnie z klatki,juz z 5 lat po slubie,czekalo pod blokiem,i podjechali rodzice chlopaka,a jego zona mowi do tesciow pan,pani...Nie lepiej by bylo mowic nawet po imieniu?