Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NiebieskieDni

Dlaczego ludzie dziś a w szczególności kobiety nie potrafią już żyć jak ptaki?

Polecane posty

Gość chlopie masz z 35 lat jak nic
:O :O

Gość staroscnieradosc
Pewnie że ma i z 36 -37 :D:D:D:DKto pamięta lata 90 varius manx i młode wilki tyle ma albo koło tego:D:D:D

Gość NiebieskieDni
Mam 50 i chooj wam w pizdu cwele

Gość blanka1100
Ja mam niecałe 29 lat, ale doskonale pamiętam Varius Manx i "Młode Wilki" chociaż z dzisiejszej perspektywy ten film wydaje mi się strasznym gniotem. Rozumiem "co poeta miał na myśli". Mam starsze o kilka lat rodzeństwo i kuzynostwo. Kuzynka była w latach 90-tych harcerką. Doskonale pamiętam organizowane przez nią dla nas biwaki, ogniska. Pamiętam brata który z całą paczką jechał na biwak z jedną puszką konserwy, bez większych planów i pieniędzy. Z wypiekami na twarzy słuchałam potem jego relacji z "wyprawy" i...bardzo zazdrościłam. Lata 90-te to była inna rzeczywistość, człowiek ma sentyment bo był młodszy i nie musiał np. pracować po 11 godzin dziennie, myśleć z czego spłacić kredyt. Nie było 1000 kanałów w TV. MTV była prawdziwą stacją muzyczną kształtującą gusty całego pokolenia, a dziś uświadczysz tam tylko reality shows dla tępych strzał. Słuchało się radiowej "Trójki"...Muzyka była muzyką a nie plastikiem. Człowiek żył tu i teraz. Naturalną koleją rzeczy jest jednak fakt, że taki okres w życiu człowieka nie trwa wiecznie. To są przywileje młodości. Dziś ja pracuję z weekendami włącznie, brat "wbił się w garnitur", a kuzynka założyła własną firmę. Czy jesteśmy przez to mniej szczęśliwi? Jesteśmy "szczęśliwi inaczej", ale szczęśliwi.

bez przesadyzmu :) ja pamiętam Młode Wilki a mam 28 lat (no, za kilka dni 29 :o)

Gość sssgsgdg
Najlepiej zyc jak Egoiste prodzekte 31:D ,tylko skad brac kase :O🖐️

Gość arz
Dzięki...

Gość kjgjkhk
ja żyję jak ptaszyna, nie martwię się zbytnio o strawę ani rzeczy przyziemne a wszystko mam zapewnione chyba jakiś dobry anioł nade mną czuwa :) Pozdrawiam go serdecznie

Gość baba z wozu koniomlzej
Skąd wiesz czy projekt egoist ma kase :D:D

Gość Egois_*31
ssgsgdg Najlepiej zyc jak Egoiste prodzekte 31 ,tylko skad brac kase ///////////////////////////////// Zdradzę ci sekret: mysl o wkacjach 30-dniowych juz od września. A kase zbieraj od Stycznia. Bo iedy za wyjazd bierzesz się 1 lipca kiedy nie masz nic zawsze przegrasz urlop finansowo.

Gość NiebieskieDni
Mam 35 i co debile...

Gość autor jest stary
.

Gość a ładna...
"dałbym wiele aby kiedyś jakaś kobieta powiedziała do mnie "Więc zabierz mnie i uciekajmy stąd, zostawmy wszystko tak jak jest..."" dorosły i zmadrzały a jak chcesz to szukaj takiej wsród nastolatek :) starsze są juiz stabilniejsze i juz to co chciały wyszalały i pozabierały tych których chciały tam gdzie chciały :P

Gość ludzie ja mam 23
lata, urodzilam sie w 88 i wiem o co chodzi autorowi, varius manx znam i skuchalam jak bylam dziekciem, bartosiewicz, kowalska i tych innych. autorze, kiedys sie zylo inaczej, inne czasy. teraz tez tak mozna, ale juz nigdy nie bedzie tak jak to bylo kiedys, teraz do wszystkiego praktycznie potrzebna jets kasa i tyle, z reszta swiat jest inny, strach wyjechac gdzies na stopa np. wciaz mozesz zyc pelnia zycia, byc wolnym ptakiem, do tego nie musisz byc w rozjazdach, wystarczy wolnosc umyslu, nie siedz na komputerze, tylko spotykaj sie ze znajomymi, pijcie sobie, bawcie sie, organizuj sobie wycieczki, ogolnie badz ciagle w ruchu.

Gość ludzie ja mam 23
mysle, ze tamte czasy, ten ich niepowtarzalny syl nie jest tylko odbiciem naszej mlodosci i beztroskich lat, wtedy naprawde sie zylo inaczej, to nie mlodosc wykreowala te czasy, one takie byly. bo gdyby bylo inaczej, to i teraz mlodzi by zyli tak jak wtedy, a wiadomo, ze nie zyja. mlodosc mlodoscia zawsze jets piekna:), ale fakt, ze tamte czays, muzyka to bylo cos zupelnie odmiennego od tego, co jets teraz. ciesz sie, ze to przezyles i nie marudz:)

Gość NiebieskieDni
mam depresje💤

Nie rozumiem waszego sentymentu do przeszłości. Dzisiejsze czasy sa tak wspaniałe, tak piękne, i tak kolorowe jak nigdy wcześniej. Lata 90-te ? ok. młodość. Miałem wtedy 17,18 lat. I co z tego ?. Polska była gettem 30%-owego bezrobocia miejskiego. Bezrobocie na wsi wynosiło aż 70%. Obalono komunizm ale gospodarka z poprzedniego systemu pozostała wraz z wszelkimi jej minusami. Rozkopane ulice. Rozkopane chodniki na osiedlach. Ściany gierkowskich blokowisk nasiąknięte wieloletnim brudem z deszczówki. Zabytkowe kamienice i kościoły, nie były śnieżnobiałe jak dziś, ale czarne od brudu, smogu, i kurzu. Dworce PKP pachniały niemytą ubikacją. Ulice zaśmiecone, zabłocone popękane, ze startymi pasami drogowymi i pordzewiałymi znakami drogowymi. Pełne używanych 10-letnich i dodatkowo kolosalnie drogich samochodów - od nadmiaru ceł i akcyz. Całe społeczeństwo poniżone przez postsocjalistyczna niezamożność. 90% ludności zarabiało średnią 700pln miesięcznie. Butelka Johnnie Walkera kosztowała 150pln. Pralka Boscha 3200 dziś 60% obywateli zarabia netto od 1800 do 3400pln. A ta sam butelka whisky kosztuje 50pln. natomiast pralka Boscha 400pln-600pln W latach 90-tych Cały świat się przed Polską zamkną gospodarczo. Nieliczni mogli wyjechać za granice do pracy. Reszta koczowała w kraju, bez celu, i perspektyw. Nie było supermarketów, idiotycznie łatwych kredytów, samochodów za bezcen. Polska była "zagrzybioną ciemną piwnicą", jakby "dworcem centralnym" z którego każdy chciał uciec. Dlatego tak często uciekano od tego smutku nad morze, byle nie patrzeć na zrujnowany kraj. Dziś Polska jest częścią świata, a świat wlał się do Polski. Np: Kraków i Trójmiasto, raz że są miastami śnieżnobiałymi, od zrewitalizowanej architektury, to w dodatku ich starówki pękają od turystów z USA, Włoch Hiszpanii, Niemiec i Francji. Dziś każdy Polak, na dowód, może wyjechać gdzie chce, - bez paszportu, bez wizy, i pozwolenia na pracę. Jeżeli masz pieniądze, średnie, np: 3000pln. Możesz już myśleć, o 14 dniach pobytu we Florencji czy Sewilli. Możesz przemieszczać się gdzie chcesz, a cala Europa jest twoim domem, z którego nikt cię nie wyrzuci. Jeżeli będziesz czysty, dobrze, ubrany, i miły. w 2011r. Nie jesteś skazany na harcerski namiot, i polskie morze. Dziś możesz pojechać wszędzie. Rezerwując wcześniej pobyt, poprzez biuro podróży. Na plaże Hiszpanii, Portugalii, Włoch, Grecji, Francji, czy Monte Carlo lub Izraela. jeżeli marzysz o namiocie, a nie hotelach, to w tych samych miejscach, możesz poszukać sobie campingów, na pewno je znajdziesz. Muzyka? - co kilka lat do Polski przyjeżdża: U2, Metallica, AC/DC, Iron Maiden. Masz Oppener. Z elektroniki: Sunrise, TunelElektrocity, Viva Beach Party. Dziś jest coś, o czym nawet nie marzyłem w 1997r. Co miałem w 97r? -Varius Manx i Kasię Kowalską czy "Szał" Edyty Bartosiewicz? - to za mało, jak na moje wymagania. Z sentymentem wspominacie że słuchaliście "trójki"? -dziś przez internet, mam każdą stację, z każdej części świata: BBC, nawet mogę słuchać "Rio de Janeiro House Music Radio". Miałem to kiedyś? Jeżeli za czymś mi tęskno to za "Telerankiem", "Radiem Romans" 5-10-15. http://www.youtube.com/watch?v=BJ-A--ablC8 czy kultową "Sondą": http://www.youtube.com/watch?v=5ntBVIAGcv0 jeżeli Polska lat 90-tych to np: Landrynka, to ta obecna jest zestawem 5 bombonierek Wedla. Koniec

Gość 1980-1972
Ludzie z lat 1980--1972 mają depresje i tyle w temacie.

Gość Lusia32
właśnie dlatego za komuny nie było tego,ale ludzie byli bardziej szczęśliwsi.

Gość egoist pitolisz tak bo ci nie
brakuje kasy , reszta ludzi narzeka. :O🖐️

Lusia32 właśnie dlatego za komuny nie było tego,ale ludzie byli bardziej szczęśliwsi. ////////////////////// Przepraszam Lusiu, ale ja nie byłem szczęśliwy. jedno wejście do Pewexu i już moje szczęście, oraz dobra opinia o socjalistycznej ojczyźnie, ulegały weryfikacji. dziś oddycham pełną piersią. W latach 90-tych byłem "w więzieniu" mojej ojczyzny.

Gość jestem nieszczęśliwy jak lusia
:D🖐️

W dzisiejszej Polsce nawet mogę sobie obejrzeć 1 odcinek załogi "G".: http://www.youtube.com/watch?v=tgSCz4zcShc&feature=related Moge pójść w nocy pod dom Jaruzelskiego, czy Kiszczaka i rzucic kamieniem w szybę -nawet moge ich pobić. I nikt mi nic nie zrobi. Nawet policja(dzieci solidarnościowców :) ) specjalnie będzie zwlekać z interwencją :) . Taką mam dziś demokrację, i wolność :) Więc nie wciskajcie sobie bajek że za komuny czy w latach 90-tych, było lepiej.

Czasem lepiej smakuje to co trzeba zdobyć, niż to co masz podane na tacy (wsystko w slepach i w internecie). Ludzie są za bardzo poważni, poukładani, co widać po większości wpisów :) kiedyś lubiłam jeździć autostopem :) teraz mam dzieciaka i chyba robie sie podobna do tych poukładanych ludzików, ale marze, że kiedyś to sobie z moim odbijemy.

Gość do tych od depresji
Taka prawda, za starych lat tego nie bylo.

kiedyś lubiłam jeździć autostopem teraz mam dzieciaka i chyba robie sie podobna do tych poukładanych ludzików, //////////////////////////////////// a ja nie mam dzieciaka i mogę sobie pozwolić na jazde autostopem i stanie na ulicy z plecakiem. Bo robię to na swoje konto, a nie na konto mojego dziecka. Mogę sobie nawet "strzelić" browarek na Centralnym i zapłacić mandat. Bo tez zrobię to, tylko na siebie

Czasem lepiej smakuje to co trzeba zdobyć, niż to co masz podane na tacy (wsystko w slepach i w internecie). ////////////////// Uważasz że w świecie bez sklepów internetowych byłabyś w stanie kupić sobie te rzeczy które możesz mieć dzisiaj ?. Jeżeli chcesz mieć teleskop astronomiczny dziś, za 3000 możesz go zakupić z dostawą do domu w 3 dni. w LATACH 90-TYCH zostałabyś tylko z marzeniami. nie wiedziałbyś gdzie mozna taki rarytas kupić, za jakie pieniądze, i w jakim mieście. Zostałoby ci jedynie marzenie. I to tyczy się szeregu innych rzeczy: broni, dzieł sztuki, zabytkowych mebli, obrazów, złotych monet itd. gdyby nie dzisiejsze czasy, najprawdopodobniej, wakacje bym spędzał w domu a wyjazd do np Mielna, byłby dla mnie skomplikowaną podróżą w nieznane, porównywalną do wyprawy na Antarktydę. dziś jednym telefonem komórkowym, z jednego biura podróży, mogę załatwić sobie pobyt w 3 miejscach Europy.

Gość nigdy więcej
komuny

Gość dooferma
Ci zakomuna mają teraz przejebane.... obrońcy kapitalizmu mieli za komuny źle, albo gorzej.ot i co