Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bippppp

!!!Polećcie jakąś fajną książkę!!!! --->

Polecane posty

Gość bippppp
No Hannibala wchłonęłabym chętnie, jednak nie mogę nigdzie dostać;/

Gość pytam serioo
a kto to był ten hannibal?

Ja tez czytałam dawno i właśnie odświeżam to jedna z ulubionych moich książek a wątek miłosny to chyba najpiękniejszy jaki znam :D

Gość bippppp
pytam serio -->Google zawsze służą pomocą:)

Gość znudzona dniem codziennym
do pytam serioo oglądałaś "milczenie owiec"?

Gość pytam serioo
w hanibalu był wątek miłosny ?

Gość pytam serioo
nie ,ale słyszałam o tym filmie , hanibal ma coś z nim wspólnego>?

Gość bippppp
A czytałyście dziewczyny (lubo chłopcy) "Znachora" może? na jego podstawie powstał film, który też zresztą uwielbiam. Jest też druga część "Profesor Wilczur" Obie równie genialne. Piękne, mądre i wzruszające:):)

oczywiście,to tylko jedna z części

Gość pytam serioo
aha kapuje, a gdzie w tym miejsce na wątek miłosny ?

Gość bippppp
W Hanibalu był wątek miłosny...tak jakby:D tylko nie pamiętam w której części... sam hanibal + ta śliczna rudawa aktorka, której urody jestem wielbicielką:)

"znachor" jeden z moich ulubionych, starych filmów

Gość bippppp
znudzona dniem codziennym--> czytałaś książkę?? polecam!

julianne moore odtwarza tę rolę w hannibalu, a w milczeniu owiec jodie foster. obie są genialne w tej roli

Gość bippppp
julianne moore-- właśnie o nią mi chodzi:) jest przepiękna:)

właśnie nie czytałam książki, a sama szukam jakiejś inspiracji. Dużo czytam arabistyki. Moje ulubione pozycje to: spalona żywcem kwiat pustyni sprzedane Bardzo mi się podobała powieść na podstawie której nakręcono film kobiety mafii[bella mafia] pod tym samym tytułem

Gość bippppp
Kwiat pustyni- bardzo fajna ksiązka:)

"sprzedane" jest dużo lepsza:)

Gość patataju
Książki o takiej tematyce są ciekawe, ale b. ciężkie... kiedyś przeczytałam "Dobranoc, słonko" to przez 3 dni chodziłam jak pijana;/

opowiada o dwóch siostrach, nastolatkach z wielkiej brytanii. Ojca mają jemeńczyka. W pewne wakacje mają pojechać do jemenu żeby poznać kulturę kraju ich ojca. Niestety na miejscu się okazuje że ojciec już je wydał tam za mąż i zaczyna się wieloletni horror. Przeczytałam w jedną noc, bo nie mogłam przerwać.

Gość bippppp
patataju--> mam identycznie. Ja w ogóle mam słabą psychikę, nie powinnam czytać "ciężkich" książek ale cóż..ciągnie mnie. Dużo siedzę również w tematyce obozów koncentracyjnych. Książek przeczytałam mnóstwo, sporo dostałam od ciotek i wujków

może polecisz mi coś z tematyki II wojny światowej?

Gość bippppp
znudzona dniem codziennym---> przeczytam. Oglądała któraś z was może " bez mojej zgody"? Jest też książka, tyle że w niej zakończenie jest ZUPEŁNIE inne. Szokuje. Swoją drogą miało być "z wątkiem miłosnym", a przerodziło się się w różne wątki. Też fajnie:D ;)

bippppp:)czy to Polski film??

Jeśli z wątkiem miłosnym to te "kobiety mafii" Sporo wzruszających scen. Rzadko mi się zdarza płakać przy książce, ale przy tej łezka poleciała

Gość bippppp
książki o obozach, gettach, które do tej pory przeczytałam: - "Wielki tydzień" - "Zima o poranku: opowieść dziewczynki z warszawskiego getta" - "Nadzieja umiera ostatnia GORĄCO POLECAM - "Dymy nad Birkenau" - Oświęcim w oczach SS" bardzo ciekawa książka, trochę niewygodna w czytaniu, bo trzeba analizować dłuugaśne na pół strony przypisy--- prostowanie hitlerowskich ściem - "Rozmowy z katem" miałam ją jako lekturę, ale czasami do niej wracam - "Marek Edelman. Zycie. Po prostu" - "I była miłość w getcie" - "Ostatni etap" - "Powstali z popiołów" jak coś jeszcze mi się przypomni, to napsizę

powstali z popiołów" oglądałam film, był świetny. Dzięki za tytuły w poniedziałek będę w bibliotece "nadzieja umiera ostatnia" przeczytam w pierwszej kolejności.

Gość bippppp
Nie nie polski, gra w nim Cameron Diaz Annie (Abigail Breslin) nic nie dolega, a mimo to żyje tak, jakby była obłożnie chora. W wieku trzynastu lat ma już za sobą niejedną operację, wielokrotnie oddawała krew, aby utrzymać przy życiu swoją starszą siostrę Kate (Sofia Vassilieva), która we wczesnym dzieciństwie zapadła na białaczkę. Anna została poczęta w sztuczny sposób, tak aby jej tkanki wykazywały pełną zgodność z tkankami siostry. Aż do tej pory akceptowała tę życiową rolę. Teraz Anna, wzorem większości nastolatków, zadaje sobie pytania dotyczące tego, kim jest naprawdę. Różnica pomiędzy nią a większością nastolatków polega na tym, że przez całe życie postrzegano ją wyłączne przez pryzmat siostry i tego co dla niej robi. Anna dojrzewa do podjęcia decyzji, która może podzielić jej rodzinę...

Gość bippppp
Tak. Ją przeczytaj, jako pierwszą, jeśli mogę doradzić:) Tę książkę polecił mi sklepikarz, gdy byłam zwiedzać obóz 3 lata temu. Jej fragmenty wykorzystałam też do swojej pracy maturalnej, bo akcja obejmuje getto, następnie obóz w majdanku, auschwitz i Ravensbruck Jest niezwykle wzruszająca, moja ulubiona, do niej najczęściej wracam. Przypomniało mi sie. "Dwie matki" Irena Irosznikowa. Tu miałam niezwykły dylemat. Rosjanka gubi małą córeczkę w obozie. Mała trafia jednak w ręce polskiej rodziny. Rosjanka nie przestaje jej szukać. Mijają lata, a ona nadal nie traci nadziei. W koncu, po 15, 16 (nie jestem pewna) latach udaje się jej ją odnaleźć. Jednak córka z początku nie chce jej znać, polska rodzina nie jest zadowolona z takiego obrotu spraw. Czyją córką jest dziewczyna? Niezwykłą książka, koncówki nie zdradzę;) jedno zdanie zapadło mi w pamięć po jej przeczytaniu: "Matka jest w oczach dziecka Bogiem"