Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bippppp

!!!Polećcie jakąś fajną książkę!!!! --->

Polecane posty

Gość lubie czytać..................
też lubie książki o obozach, gettach, wojnie do spisu bippppp dodaje: Dom lalek Dymy Birkenau (nie mylić z Dymami nad Birkenau) Utracone dzieciństwo Prawie dzieciństwo Marionetka historii Rauska Przeżyłam Oświęcim Dotknięcie anioła W oblężonym Leningradzie Sekret mojej mamy Dziecko w Auschwitz W piekle komór gazowych Jesień młodości Podróż Niny Apteka w getcie krakowskim Holokaust. Świadkowie. Zapomniane Głosy Ucieczka z Auschwitz Ratowanie Leociak Nie święci Rejs wyklętych

Gość znudzona dniem codziennym
Dzięki za listę:) Czuję że będę miała zajęcie na całe lato. SUPER:D

Gość Eee! niedziell
lubię czytać-->Dom lalek i dziecko w Auschwitz też czytałam. Zaraz spisuję twoje tytuły:):) Dzięki!!:)

i jeszcze: Kiedy Bóg odwrócił wzrok Inny rodzaj odwagi Pamiętnik z Sybiru Nikomu nie mów, że na imię ci Rachmil Głód Łzy zmieniają się w diamenty Dziewczynka w zielonym sweterku Dziewczynka w czerwonym płaszczyku W tajgach sybiru Milczenie żywych Kobiety wypędzone Suche łzy Ucieczka z piekła holocaustu

Gość bippppp
Sorki, pomyliłam nicki:D:D lubię czytać---> skąd znasz tyle tytułów?? :D pokłony:D:)

Znam jak znam, ale je wszystkie przeczytałem :P A, że mam pamięc do tytułów to moge się z Wami podzielić :)

Gość bippppp
przeczytałEm, czyli mężczyzna?? O losie, to podwójny ukłon:D Dziel się jeszcze:D

Gość bippppp
Znudzona dniem codziennym--> proszę bardzo:) W ogóle to ile masz lat?:)

Noc - Elie Wiesel Tego, co mówili, nie powtórzę. Wołanie o pamięć Halina Birenbaum Żaden z nas nie powróci Dziennik z Gusen Anus Mundi Oko za oko Łaskawe - bardzo gruba książka Moja wojna Piękna bestia Byłem asytentem doktora Mengele Pamiętnik Hany

Gość xvxvxv
Małe zbrodnie małżeńskie, E. E. Smith Wielkie nadzieje, Dickens S@motność w Sieci, J. L. Wiśniewski Serca Atlantydów, S. King

ach sporo tych książek, na teraz nie jestem w stanie wszystkich sobie przypomnieć :P

Gość bippppp
lubię czytać--> jesteś...boski:D Tylko nie wiem, czy zdążę przeczytać te wszystkie książki w dwa tygodnie:D:D

hehe :D najlepszy wypoczynek to wypoczynek z książką :P

Gość Echo.
dziś skończyłam czytać "Róża i wieprz" Anny Provoost Przepiękna, oparta na motywach pięknej i bestii, pełna metafor opowieść! Polecam!!!

Gość bippppp
haha no proszę..wobec twojego znawstwa czuję się początkującą zainteresowaną tematem:D no chyba, że ściemniasz, że przeczytałeś wszystkie...:P

Gość bippppp
hehe najlepszy wypoczynek to wypoczynek z książką zależy, ale przeważnie tak:D

nie czytam książek od wczoraj :P dużo podróżuje więc taka książka w pociągu jest jak skarb :P jak chcecie tytuły z innych dziedzin to w miarę możliwości i pamięci moge pomóc :classic_cool:

Gość bippppp
echo--->Anna Provoost-- coś mi to nazwisko mówi...którąś z jej ksiażek miałam chyba w ręce

a owszem nie wszystkie książki kończe, czasem jak mi się nie podoba to po prostu odkładam, czytanie książek ma dawać przyjemność a nie męke :P

Gość bippppp
lubię czytać---> zwracam honor:P:D w pociągu fajnie się czyta, ale ja szybko zasypiam:D:D:D Książka, która zrobiła na Tobie największe wrażenie? obojętnie jaka dziedzina

Gość bippppp
Lubię czytać-->Wiadomo:)

myśle, że Dom lalek - w ogole w tych książkach o Holocauście opisywane są takie sceny, że człowiek na długo to zapmięta (np. zbiorowe samobójstwo 8 niemieckich telegrafistek zgwałconych przez Rosjan, kopanie niemowlaka jak piłkę na oczach matki :( ) Oby to co było pomiędzy 1939 - 1945 nigdy się nie potwórzyło - do tego okresu najbardziej pasuje tytuł książki Kiedy Bóg odwrócił wzrok.

Gość bippppp
Wiem...pamiętam jak czytałam "Dymy nad Birkenau" zresztą każda z tych książek jest straszna, momentami obrzydliwa. Nie wiem, czy czytałeś "Oświęcim w oczach SS" pozycja godna uwagi.

tej książki jeszcze nie czytam, ale zapamiętam i zakupie przy najbliższej okazji, mnie od zawsze interesowała literatura faktu, czytając takie książki człowiek dochodzi do wniosku - "ludzie ludziom zgotowali ten los"...

Gość bippppp
Naprawdę polecam. To jest właśnie to, czego nie mogę pojąć i nie pojmę chyba nigdy- jak człowiek może być zdolny do takiego okrucieństwa. Próbuję znaleźć odpowiedź na to pytanie na każdej ze stron tych książek. W jakimś stopniu ten mechanizm odczłowieczenia ukazuje Stroop w "Rozmowach z katem" (pewnie czytałeś)

W zasadzie to o czym czytamy w tych książkach trwa cały czas - Kambodża (Gdy zabili naszego ojca, Powrót z piekła) Wietnam, literatura z Chin też daje dużo do myślenia jak traktowany jest człowiek

Gość to ja w tym temacie
ja czytam teraz "Opowiadania kołymskie" - dobrze pasuje do tych Waszych powyższych list. Zainspirował mnie do przeczytania Kapuściński i jego "Imperium". Poza tym polecam właśnie Kapuścińskiego, a z ostatnich hitów trylogię Millennium Larssona - ktoś już wcześniej wymieniał, czyta się jednym tchem.

Gość bippppp
Jeśli chodzi o współczesność to niestety moja wiedza jest znikoma. Głownie powiększam swoją wiedzę o zbrodniach II wojny światowej. O Kambodży nawet nie słyszałam;/

Gość bippppp
To ja w tym temacie--> dzięki, dodaję do długaśnej listy...:)