Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość k l m n a n a c a

czy to depresja poporodowa

Polecane posty

Gość k l m n a n a c a

miesiac temu urodzilam dziecko........i zrobiłam sie pschiczna jakas........ostatnio jak sie wydzierało to mało co jego nie uderzyłam puszczaja mi nerwy boje sie ze ktoregos razu sie nie powstrzymam i tylko je skrzywdze..........przeraza mnie jego krzyk gdy tak sie wydziera przez ponad 2 godziny a ja nie wiem jak je uspokoic.......jest najedzone sucho ma pieluszke przytulam je i dalej krzycz nie wytrzymuje tego krzku psychicznie co robic pomozcie........powinnam isc do psychologa czy to mozliwe zeby to była depresja poporodowa

Gość jesteś zmęczona
poproś o pomoc rodzinę albo weż kogoś do pomocy bo sfiksujesz

a może to kolki? może boli maluszka brzuszek? może nie pasuje mu jedzenie (nie wiem jak karmisz, jak piersią to może dieta inna, a jak modyfikowanym to inna mieszanka)? malutkie dziecko nie płacze bez żadnego powodu! jak sama nie umiesz znaleźć przyczyny (co wcale nie jest proste) to przejdź się z maluszkiem do lekarza. a co do Twojego stanu psychicznego to zapewne wina zmęczenia, niewyspania, płacz maleństwa wzmaga wtedy nerwowość. postaraj się znaleźć kogoś kto zajmie się maleństwem choćby na 3 godziny. ty prześpij się wtedy, wykąp, zrób sobie małe spa, poczytaj coś...zrób cokolwiek co pomoże ci się w pełni zrelaksować. najlepiej jakby dziecka nie było wtedy w domu! żeby nie płakało, żebyś ty nie musiała do niego biec, słyszeć go, stresować się. tylko nie sprzataj wtedy, nie pierz, nie prasuj...no chyba ze to cię uspokaja :P

Gość jesteś zmęczona
nie mam czasu pisać bo właśnie szykuję się do pracy ale powiem ci że ja też tak miałam i nie miałam znikąd pomocy. kiedyś powiedziałam że rozumiem matki które mordują swoje dzieci do dziś nie mogę wybaczyć sobie tych słów. Pierwszy raz poczułam matczyną miłość jak miały miał około 2 lat. Poproś o pomoc bo stracisz najpiękniejszy okres w waszym życiu a nerwicy też się nabawisz. ściskam cię

Gość k l m n a n a c a
na pomoc moge liczyc tylko w weekend...od samego poczatku tak jest...wczesniej karmilam piersia i było to dla mnie cos strasznego przeszlam na butelke po 3 tygodniach i było juz wszystko ok ale to znowu wrociło gdy mala zaczyna sie wydzierac nie wiem co wtedy robic....jest to moje pierwsze dziecko mam dopiero 22lata i nigdy wczesniej nie mialam stycznasci z takim malymi dziecmi....juz mam takie mysli ze niennadaje sie na matke........ze nie zasluguje na te dziecko bo tylko je skrzywdze

Gość abradaewa
Hej, głowa do góry. Początkowo z maluchem to jest taki własnie hard core. Ja jak miałam taki moment zaczelam czytac Tracy Hogg - jezyk niemowląt, zeby jakos ogarnac mojego syna. Chyba mam gdzies na mailu - moge przeslac. Ok 2 miesiaca zaczely mu sie kolki płakał zwykle z wieczorami, probowalam roznych sposobow, w sumie po 2 mies przeszlo samo. Pomocy tez nie mialam za wiele i czasem nerwy puszczaly- kładłam dziecko do łóżka i na kilka chwil wychodziłam z pokoju, zeby sie uspokoic... Ale... DZIECI ROSNĄ !! Przetrwaj ten pierszy czas a z każdym miesiącem bedziesz sie lepiej komunikowac z dzieckiem. A skąd jestes? Moze spotkasz sie z inną mamą, żeby porozmawiac... uwierz mi wszystkie mamy podobne problemy z dziecmi. Moim pomyslem zeby nie zwariowac byly dluuuugie spacery z wozkiem (dziecko zwykle spalo) i jak najwiecej czasu na swiezym powietrzu.

Gość k l m n a n a c a
jestem z mazur................tez jak mam wsiego dosyc to ubieram ja i pakuje w wozek i ide na spacer...........i przez pierwsze 30minut spaceru jest jeden wielki krzyk ludzie jakos dziwnie sie patrza ze nie moge zapanowac nad dzieckiem i tez zaczynam sie przez to dolowac pozniej sie uspokaja i moge odetchna choc troche sie zrelaksowac na swiezym powietrzu przez ok 2 godziny po powrocie do domu znowu zaczyna sie krzyk az wkoncu sie zmeczy i zasypia ze zmeczenia i mam tez chwile spokoju wiec wtedy staram sie tez spac chociaz nie zawsze to jest mozliwe....i nastepnego dnia wszystko od pocztku sie zaczyna krzyk moje nerwy i tak wkolko......boje sie tego ze ktoregos razu nie wytrzymam i cos zrobie wlasnemu dziecku........bo ten krzyk mnie przeraza........moze dla mnie nie spac caly dzien bo wtedy moge do niej mowic i patrzec jak robi te swoje przedZiwne minki ale gdy tyllko zaczyna krzyczec to juz nerwy mi puszczaja nie wiem co mam robic glupieje nie potrafie jej pomoc a widze ze sie meczy

wydaje mi sie ze to kolki...przezywałam to samo z synkiem...po 3 miesiącach wszystko przeszlo jak ręka odjoł...

Gość k l m n a n a c a
mam nadzieje ze jakos do tego przywykne i przetrwam bo jak nie to nie wiem oszaleje........ale z dugiej strony wszystkie kobiety ktore sa matkami przechodzily przez kolki swoich dzieci i jakos nie oszalaly........boje sie tylko ze nie dam rady tego wytrzymac a chce dla swego malenstwa jak najlepiej boje sie ze cos mi odbije i nie chcacy je skrzywdze jak tak bedzie sie wydzierała a mi puszcza nerwy

Ech, wiem co czujesz. Moja mała też była "straszna". Pierwsze dwa miesiące katorga, kolki, bóle brzuszka, płacz, krzyk, spanie po 3 godziny na dobę. Młoda płakała a ja razem z Nią. Nie wiedziałam już co zrobić. Wtedy powiedziałam do mamy, że mam chyba depresję poporodową a moja mama się tylko uśmiechnęła i powiedziała "To dziecko żadna depresja tylko zmęczenie a mała jest co dzień to starsza. Zobaczysz, że to minie". Dziś ma 5 miesięcy i fakt faktem, że jest marudna, ale ja już powoli zaczynam zapominać jak to było na początku i cieszę się macierzyństwem.

Muisz też próbować troszkę zrozumieć Swoje dziecko. Metodą prób i błędów. Może to nie kolki. Może chce Mu się pić, może jest Mu za gorąco... musisz próbować. A jeżeli faktycznie to kolki to kup kropelki, masuj brzuszek. Moją w czasie kolek uspokajał dźwięk suszarki do włosów.