Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwię się ;/

Jestem w 35 tyg ciąży i nie byłam jeszcze u dentysty !!

Polecane posty

Gość martwię się ;/

witajcie dopiero dowiedziałam się że chodzenie do dentysty w czasie ciązy jest bardzo ważne a ja jestem juz w 35 tyg i ani razu nie byłam na kontroli :( byłam u dentysty miesiąc przed ciążą... teraz się martwię że to jakoś może zle wpłynąć na dzidziusia :( w następnym tyg pójdę na wizytę

Gość spokojnie qqq
ja też przez całłą ciążę nie byłam

Gość mamy6miesięcy
Ja też nie byłam i jak na razie nie widzę,żeby coś przez to się działo:)Zresztą byłaś miesiąc przed więc na pewno to wystarczy.

A jakie to ma znaczenie? Nie bardzo rozumiem. Co ma wspólnego Twoje sprawdzanie zębów z dzieckiem w brzuchu? Ja akurat byłam, ale tylko przez przypadek - ukruszył mi się ząb, więc musiałam iść. Normalnei nie przyszłoby mi do głowy, że mam iść. Nie widzę związku.

Gość martwię się ;/
o wreszcie mi ktoś odpisał :) Naczytałam się dużo o tym w sieci i strasznie teraz przeżywam... Ale skoro tak mówicie to się troszkę uspokoiłam

Gość nicSZCZEGOLNEGO26
JA NIE BYLAM W CIAZY WCALE U DENTYSTY :D

Gość nicSZCZEGOLNEGO26
JAK JUŻ TO MOŻE NA TWOJE UZĘBIENIE WPŁYNĄĆBO SIĘSZYBCIEJ NISZCZĄ ALE MNIE BOLAŁY ZĘBY A I TAK NIE POSZŁAM....I DZIĘKI BOGU JESZCZE SĄ A CÓRKA MA JUŻ 5 MIES ;)

nie zapominajcie ze bakteri z jamy ustnej sieja do calego organizmu wiec kontrole w czasie ciazy sa knieczne przeciez nawet na karcie ciazy musi sie podpisac stomatolog :/

Gość teraz to już po ptokach
Ale ważne jest tak naprawdę wyleczyć zęby przed ciążą, bo potem każdy zepsuty ząb to stan zapalny w organizmie, bakterie itp. i to może chyba niekorzystnie wpływać. Nie mówiąc o jakichś inwazyjnych sprawach typu usuwanie zepsutych ósemek czy leczenie kanałowe, znieczulenia itp. Dlatego warto zadbać o żeby przed ciążą, a w ogóle to powinno się chodzić na kontrole co 6 miesięcy.

stomatolog,na karcie ciazy?? pierwsze słysze, a dwoje dzieci urodzilam-owszem chodzilam w ciazy do stomatologa, ale nikt mi zadnej karty nie podpisywał i zaden ginekolog tego nie wymagał:O:O

Gość teraz to już po ptokach
*o zęby - miało być :)

u nas we Wrocławiu tak jest nie wiem jak jest w innych miastach ale pracuje w gabinecie i pacjentki przychodza na kontrole i lekarz podpisuje im karte ciazy

no OK,ale nie mozesz napisac,ze stomatolog MUSI sie podpisac na karcie ciazy..moze, ale nie musi:O

No ale przecież jeśli dbasz o zęby, wystarczy iść na kontrolę raz do roku, i jeśli w międzyczasie przydarzy ci się ciąża, to co, masz od razu lecieć do dentysty? Ja chodziłam raz w miesiącu - ale nosiłaam aparat ortodontyczny i zdjęłam go dopiero w 8 miesiącu (polecam leżenie na plecach na fotelu na płasko przez godzinę z przygniatającym cię brzuchem - sama radość), ale jakby nie ten aparat, też bym pewnie nie chodziła, jak nie ma potrzeby.

Dawniej chyba tak było, że stomatolog się podpisywał na karcie ciąży, teraz już chyba rzadko tak jest. Zresztą wiadomo, jak dawniej dbało się o zęby:)

Gość Tak tak dziewczyny
Stomatolog musi się podpisać bo inaczej nie dopuszcza was do porodu dopóki nie będzie tego podpisu :) :) :) :) ha ha ha

Gość co za bzdura wcale
dentysta wcale nie musi się podpisać w karcie ciąży :o

ja również w pierwszej ciąży musiałam isć do dentysty by podpisał karte ciąży ;/ u nas jak sie nie podpisze to becikowego sie niedostanie bo sie w ciąży nie dbało niby .. nie wiem ile w tym prawdy ale ja wtedy dentyste zaliczyłam tydzień przed porodem ...bo wgl o tym zapomniałam

no ja to nie miałąm czegoś takiego żeby stomatolog musiał sie podpisac ;) a u dentysty też nie byłam bo nie miałam potrzeby :D po ciązy poszłam ;)

Gość ząbbbbbbbbbbbbbbbbb
a czy w czsie ciazy mozna leczyc zeba kanalowo?

Gość tzuiop67890
same wyleca po co dentysta:D

Gość kurde co za problem
a chciałabyś mieć leczone kanałowo zęby bez znieczulenia ? w ciaży powinno sie bardziej dbać o zęby bo ciąża, karmienie piersią zubaża organizm o wapń, wysokie poziomy hormonów sprawiają też że dziąsła są bardziej wrażliwe, łatwiej krwawią

ja miałam wyrywanego zęba i nic sie nie stało ja neinawidze dentysty to jedyny lekarz do którego ide jak musze :D a leczenie kanałowo nie wiem chyba można ja dostałam specjalne znieczulenie dla kobiet w ciąży

Gość mamamamama26
ja też nie byłam - dentysta strasznie mnie stresuje i miałam mdłości na zapachy a co dopiero siedzieć z otwartą buzią - a jak minęly to był już 20tydzień i wogóle mi nie podrodze bylo - za to urodziłam i teraz chodze na spokojnie - myśle że stres związany z wizytą itd może narobić więcej szkody niż sam ząb

Ważne jest leczenie jeśli coś jest nie tak, ale jak masz zdrowe zęby to nie widzę potrzeby. Ewentualnie jakiś przegląd kontrolnie. Ostatnio jak byłam na przeglądzie pytali mnie czy planuje ciażę, że przyszłam :)