Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuszka- aguszka

Wyłącz komputer i wyjdz na dwór

Polecane posty

Gość mamuszka- aguszka

witam. czy pamietacie gry i zabawy z naszego dzieciństwa w co sie bawiliśmy na dworze?zróbmy taka mała encyklopedie gier podwórkowych napewno nam sie przyda zwlaszcza w wakacje :) ja pamietam kilka gier ale np. zasady już mi umknęły pamietam grę w ktorej rysowalo sie wielkie koło i dzielilo na 4 czesci kazdy mial swoja czesc jako panstwo. nie pamietam dokladnie co sie mowilo ale ktoś rzucał patyk, wiem ze 3 uciekała a czwarta osoba musiala znalesc ten patyk i jak go podniosla krzyczala stop.potem ze srodka kolka ta osoba z patykiem musiala rzucic w tych co uciekli jak jej sie udalo to skakala na terytorium tej osoby i zaznaczala na niej obszar tak daleko jak chciala nie odrywajac nog z ziemi w ten sposob powiekszajac swoje panstwo kto mial najwieksze wygrywal.jesli ktos pamieta dokladniej prosze dopisac :)

My też w to graliśmy:D I jeszcze w podchody, w chowanego, graliśmy w zbijanego i w dwa ognie. Mama moja do tej pory się śmieje, że na dworze było tylko słychać: "Pobite gary!":D

Hahahaha, trzepak rulez:D Jejku, a teraz dzieciaków w ogóle na dworze nie widać. Pamiętam jak ciągnęłam mamę do miasta, kupowałyśmy gumę taką grubą na metry a potem graliśmy. I tato krzyczał ciągle, żebym tyle nie skakała bo będę miała krzywe nogi:P Aż się łezka kręci. A ile radości sprawiał "bąk" a teraz... dzieci nawet nie wiedzą co to;)

Gość mamuszka- aguszka
:) no wlasnie cos bylo ze wywoluje wojne piwko przeciwko ooo chyba tak to bylo i rzucalo sie na teren tego co sie wywolywalo :) "potłuczone gary" tez pamietam :) ostatnio gralam w chłopka z moimi siostrzeńcami ale sie dziwili ze bez komputera tez sie mozna bawic fajnie, dlatego zalozylam ten temat moze ktoś jeszcze wyjdzie z dzieckiem na dwor i w cos pogra i dziecko sie ucieszy i my troche odetchniemy od dorosłego życia ;) piszcie zabawy z zasadami bo nie wszyscy pamiętają

Gość mamuszka- aguszka
Quis a jak sie gra w cegłówki?

a możne tak to leciało wywołuje, wywołuje... naprzeciwko czarne piwko. ... układasz pionowo cegłówki. tak ok. 50cm. kucasz, zakrywasz oczy i odliczasz do 10. reszta graczy zaczyna się chować. musisz znaleźć wszystkich i zaklepać- dotykając dłonią wierzy z cegłówek. jeśli któryś z graczy zaklepał się sam to przewraca ci cegłówki i kryjesz od początku. tak to pamiętam :D

Gość mamuszka- aguszka
pewnie w kazdym regionie kazdy mial inne zasdy tych samych gier :) w cegłowki u nas sie nie gralo, za to w wykopańca zasady podobne tylko ze wykopywalo sie pilke ten co krył musial ja dogonic i postawic na srodku podworka w tym czasie reszta chowala sie po calym osiedlu :) jak szukajacy odszedl od pilki to można sie było "zaklepac" wykopujac piłkę ten kto został pierwszy znaleziony później szukał pamietam jeszcze gre "coś w pobliżu na litere.." wszyscy siadali kolo siebie na lawce i jedna osoba stala naprzeciwko z pilka i mowila cos w pobliżu na litere.. i rzucala po kolei do kazdego pilke kazdy odpowiadal i odrzucal pilke ale nie pamietam juz co bylo jak ktos zgadł :) wiem ze ten co wymyslal haslo uciekal a ten co zgadl musial w niego trafic

Gość weraaa1
klepki:), podchody, chowaniec

Gość mamuszka- aguszka
a jak sie gra w klepki? piszcie zasady gier bo nie wszedzie byly takie same gry :) ja teraz jade z siostrzencami nad morze na tydzien wiec chce ich zarazic zabawa na powietrzu dlatego poszukuje wszystkich podworkowych gier :) moje dzieci jeszcze sa za małe ale jak "dorosną" tez bede chciala sie z nimi tak bawic- boże jak wtedy czas szybko leciał wychodziło sie na dwor i tylko na obiad sie wracało nawet kolacje mama mi "spuszczała" na sznurku przez okno bo nie chciałam do domu wracać a teraz wogole dzieci sie na dwor wygnać nie da i dzieciaki sie ciagle nudzą

I "mamo, jeszcze 5 minut!". I co tam, że wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy ile to 5 minut:D

pobite gary :-) to bylo najlepsze! podchody, chowany, cos w poblizu na litere, gra w gume, skakanki, wojne, zabawa w klasy, rysowanie kreda na asfalcie, pasntwa-miasta, czyli wywolywanie wojny, raz dwa trzy baba jaga patrzy, strzelanie z procy do celu :-), wyobarznia dzialala na wysokich obrotach, cale popoludnia spedzalo sie na dworzu. To byly czasy!

Ej, to były piękne czasy ... :-) Cały dzięn na dworze i tylko od czasu do czasu któraś z mam wołała przez okno i podawała kanapkę, z którą się dalej biegało :-) My graliśmy w gumę oczywiście, w klasy, w badmintona, w dwa ognie, w podchody, a koleżanka miała od starszego brata lekarza kilka gadżetów medycznych (fartuch, słuchawki, jakies plastry), więc bawiłyśmy się też w lekarza. Ale wtedy faktycznei nie bylo komputerów i tyle programów w TV - moze gdyby były to też siedzielibyśmy w domu ..... Ale teraz to od nas zależy czy nasze dzieci polubią gry i zabawy na świeżym powietrzu, albo nawet te domowe zamiast ślęczeć prze ekranem. Jak pokażemy im, że tak się można super bawić, to to polubią. My w domu graliśmy też z rodzicami w karty, w gry planszowe (chińczyk, Monopol), krzyżówki, łamigłówki, okręty.

Gość mamuszka- aguszka
Endleslly widzę ze też bedziesz miala mała roznice wieku miedzy dziećmi :) u mnie 17 miesiecy,bedziesz miala wesoło :)

oj doooobry temat :D u mnie z kolei były pomylone gary :P Co do tej gry z państwami :P U mnie dzieci mówiły dokładnie tak: wywołuję wojnę przeciwko, małe piwko, średnie piwko, duże piwko, przeciwko ( nazwa państwa)! Przy każdym słowie odbijając piłkę o ziemie a na koniec wyrzucało się ją do góry. Czyje państwo było wywołane to musiaŁ złapać piłke i krzyczał stop. Potem rzucał w kogoś tą piłką i jak trafil to na jego terytorium odrysowywał swoją stopę. Kto miał największe terytorium wygrywał. Często bawiliśmy się też w słup soli :D niebo- ziemia, chowanego na przeróżne sposoby :D ehhhh to były czasy :) Pamiętam też bazy w krzakach :D:D:D I robienie domków z siana po koszeniu trawy na osiedlu :P

Dziewczyny a jak się nazywa ta gra co się odbija piłke od ściany i się przez nią przeskakuje, coraz wyżej a jak się nie przeskoczy to staje się pod ścianą i czeka aż ktoś "wybawi" ? Bo za cholere sobie nie moge przypomnieć :D

My w karty to graliśmy w wojnę. Zawsze jak padało to zieraliśmy się na klatce i sąsiedzi nas gonili. Albo w pomidora się grało na fanty. A no mała różnica:) Ale będą mogły dzieciaki razem grać w gry podwórkowe;)

Gość mamuszka- aguszka
pamietam jeszcze jak sie rysowalo na piasku tor i gralo sie kapslami :) coś mi jeszcze ze ślimaiem świta że sie rysowało spiralę na piasku ale wiecej nie moge sobie skojarzyc pamietacie cos takiego?

w króla skoczka to myśmy grali w podstawówce pod szkołą :D I zawsze p[iłeczką palantową albo tenisową :D Byłam mistrzem :D A pamiętacie gre w gume? Ciekawe czy u was też tak samo się mówiło na poszczególne rodzaje skoków ( nie wiem jak to nazwać xD) Najpierw był lajkonik, potem zabka, nóżka, krzyżaczek, kłapeć, kłapeć przydeptywanka, kłapeć przemienianka i maturka :D jak ktoś źle skoczył to była skucha :D

Gość mamuszka- aguszka
endleslly najgorszy pierwszy rok potem juz bedzie lepiej hehe mi do tego okresu zostaly jeszcze 2 miesiace :) król skoczków ale nas sasiadka wyzywala za to ze jej o sciane walimy :)

Gość mamuszka- aguszka
u nas w gumę sie skakalo nazywajac czesciami ciala czyli kostki łydki kolanka potem pas pachy i szyja :)

no i niebka... my namiętnie graliśmy w noża w piaskownicy, kładło się na dłoni nóż i rzucało: ojciec, matka, widełki itp.. albo w państwa miasta ale możem właśnie, rzucało się na czyjeś terytorium i jak się wbił, to mu się zabierało kawałek państwa kto by teraz dał 5 latkom nóż do piaskownicy..

kurcze, mówiliśmy na to inaczej.. teraz mnie to będzie męczyć :D w noża też się grało, jedna z lepszych zabaw :D

mamuszka aguszka to my też ale to było przy grze w raz dwa trzy :P a to z tym lajkonikiem itd to bylo w żuczka :D i grało sie tak, że jak wszystko sie zrobiło to potem te co trzymały gume łączyły nogi i jak to sie przeszło to potem była 1 noga ( tzw słonik) a jak to sie przeszło to była szosa ( czyli nogi bardzo szeroko) i koniec gry :D