Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ujewhgfewkhfjkewhfkwe

Stany depresyjne po przebytej chorobie psychicznej- jak temu zaradzić

Polecane posty

Niedawno wyszłam ze szpitala psychiatrycznego. Po pewnym czasie zaczęłam odczuwać coraz bardziej nasilające się stany depresyjne i lękowe. Wszystkie problemy wydają mi się bardziej poważnymi niż są w rzeczywistości. Jak temu zaradzić nie biorąc dodatkowych leków? Jestem już i tak obciążona leczeniem po chorobie i nie chcę coraz bardziej nadwerężać farmakologicznie organizmu. Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Gość popierdolonamarzycielka
masz w kims realnym oparcie?

Gość a moj ma 180 i wazy
sport , biegi silownia rower i nie zamykaj sie w domu praca

Moja choroba nie była jasno sprecyzowana, ale to coś na kształt paranoi.

"masz w kims realnym oparcie?" Niby mam, ale i tak bywa ciężko. Depresja i lęk są niezależne ode mnie.

A o jakiej terapii piszesz Enfant?

Psychoterapia. stosuje się kilkadziesiat różnych technik psychoterapeutycznych (np. terapia interpersonalna, gestalt, terapia behawioralno-poznawcza) ale tak naprawde... to wątpie czy w takiej sytuacji poradzisz sobie bez farmakologii.

Czyli wszystkie te terapie są zbyt łagodną ingerencją w mój depresyjny stan i nic nie zaradzi prócz leków, tak? Właśnie tego chciałabym uniknąć, bo i tak męczę się już ze skutkami ubocznymi i nie chcę ich sobie dokładać.

Nie podaję danych na forum. :)

Gość można robić wiele rzeczy
ale potrzebna jest na to kasa a skąd ją wziąć jak nie można znaleźć pracy ja mam to szczęscie ze pomaga mi rodzina chylę przed nią czoła

Gość buaehehe
noxelia widzę szuka przyjaciółki na wspólnych papierach :D

Gość bezienka ten Twój 19
Tak moze byc, ale niekoniecznie :) Najlepiej by było gdybys znalazła dobry gabinet psychoterapii i umowiła sie na wizytę ( dlatego pytałam skąd jestes, bo jesli z malej miejscowości, to moze byc problem;) ). Wtedy, po rozmowie, dowiesz sie , czy rzeczywiscie w Twoim przypadku jest sens podejmowac taką formę leczenia czy nie. Co to znaczy to co napisałas : "Moja choroba nie była jasno sprecyzowana, ale to coś na kształt paranoi. "??? Mozesz napisac, co dokładnie masz na karcie szpitalnej??

Nie wiem co było w karcie szpitalnej, ale lekarz mówił że to paranoja.

jak to nie wiesz , co masz na wypisie ze szpitala:O? paranoja to zaburzenie urojeniowe. a moze ( skoro wystepuje depresja ) to zaburzenie paranoidalno-depresyjne??

Jestem wdzięczna za rady ;). Niestety gabinet psychoterapii chyba nie wchodzi w grę, ponieważ to mi w ogóle nie pomaga. Nie raz rozmawiałam z psychologami i nigdy nic nowego nie usłyszałam. Zawsze ta sama śpiewka- żeby zaakceptować swoją chorobę.

A terapia swoja droga. Ale bez odpowiednio dobranych lekow sie nie obejdzie. Moze Ci nie doloza nowych tylko zmienia na inne.

ujewhgfewkhfjkewhfkwe Jestem wdzięczna za rady . Niestety gabinet psychoterapii chyba nie wchodzi w grę, ponieważ to mi w ogóle nie pomaga. Nie raz rozmawiałam z psychologami i nigdy nic nowego nie usłyszałam. Zawsze ta sama śpiewka- żeby zaakceptować swoją chorobę. nie, nie to nie chodzi o psychologów Bo psycholog to nie psychoterapeuta. Musisz isc do psychoterapety, człowieka kóry bedzie prowadził z Toba psychoterapie w obranym nurcie:)

"jak to nie wiesz , co masz na wypisie ze szpitala ?" Nie wiem i tyle. Nawet do tego nie patrzyłam. po prostu usłyszałam od lekarza diagnozę stanów urojeniowych i paranoi- ale karta szpitalna jest chyba tutaj nieistotna.

"nie, nie to nie chodzi o psychologów Bo psycholog to nie psychoterapeuta. Musisz isc do psychoterapety, człowieka kóry bedzie prowadził z Toba psychoterapie w obranym nurcie" A mogłabys napisać czym się różni psychoterapia od rozmowy z psychologiem? ;) Bo chyba nawet nie bardzo wiem. Martva, muszę rozczarować- to nie prowokacja.

Masz pecha, bo ja akurat w tym "siedze" i piszesz bzdury 🖐️

Martva, to może doprecyzuj czemu bzdury. 🖐️ Widać, że masz coś z głową- też miałam podobne stany podejrzliwości i urojeń, na szczęście to już mi minęło. :O

Rozmowa z psychologiem to własnie rozmowa;) Ty mowisz o co chodzi a on mowi : zaakceptuj chorobe :P. Psychoterapia to długi, żmudny proces LECZENIA rozmaitych schorzen i problemów psychicznych oparty na kontakcie miedzyludzkim.

Moze mam, ale to co piszesz to stek bzdur. Nie wiesz nawet jaka dokladnie masz dianoze :o A niby jak do psychiatryka trafilas, w jakich okolicznosciach ?

No ale jak może wyglądać leczenie oparte na kontakcie z człowiekiem? To mi właśnie się kojarzy z takimi rozmowami i rozgrzebywaniem starych ran. Mogłabyś coś szerzej napisać odnośnie technik psychoterapii? :)