Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ujewhgfewkhfjkewhfkwe

Stany depresyjne po przebytej chorobie psychicznej- jak temu zaradzić

Polecane posty

Kaftanow nie,jednie pasami do lozka przywiazuja. Dlatego mysle, ze to prowo.

Gość 8739827938
psycholog nie przepisuje leków, tylko psychiatra... :(

Gość 8739827938
[zgłoś do usunięcia] Martva - po co dziecko gadasz jak nie masz bladego pojęcia???Myślisz, że jak kogoś biora do szpitala, to pakują go w łóżku przypiętym pasami???

"Kaftanow nie,jednie pasami do lozka przywiazuja. Dlatego mysle, ze to prowo." Stosują kaftany w wypadku agresywnych osób... Tu chyba nie można liczyć na poradę, bo wszyscy Cię oskarżą, że prowo. "psycholog nie przepisuje leków, tylko psychiatra... " to był podszyw

Gość 8739827938
cięzko coś zaradzic, jak nawet nie wiesz co ci jest... Jakie masz leki? Jak długo kazał ci je brac lekarz?

Przeszlam to na wlasnej skorzei tylko smiac mi sie chce z waszej ignorancji...

Biorę Zalastę. Wiem co to jest, tylko nie patrzyłam do karty, bo po co jak mi lekarz powiedział. Mówił o paranoi i zespole psychotycznym. Po prostu urojenia i chorobliwa podejrzliwość. Ale z tą chorobą się już uporałam, chodzi mi o depresję.

Gość 8739827938
Mattva - myslisz że twoje doświadczenia są jedyne na tym świecie i że czegoś nie doświadczyłaś to tego nie ma? Ja mieszkam z matka która choruje od ponad 20 lat, zaliczyła reok teu 10 pobyt w szpitalu, i czasem biorą ją nawet z miasta, właśnie w kaftanie...

A ty chorujesz? Nie? to skoncz sie wymadrzac bo mnie wnerwiasz tym pisaniem

Martva idź już stąd. Po prostu jesteś niedoinformowana i się wykłócasz- ciekawi mnie tylko czemu sądzisz, że jak Ciebie nie wzięli w kaftanie to innym to się nie może przytrafić... Akurat potrzebuję rady a nie Twoich bezsensownych negacji tego co mówię.

Gość 8739827938
a nie masz zaburzeń schozoafektywncyh? Zalasta to mocny lek, stany lękowe bywają częstym objawem schizofrenii, psychoza też. Choroby takie jak schizofrenia, Chad, zab, schizoafektywne to leczenie się do konca życia. Nie da się inaczej.

Gość 8739827938
Poczytaj sobie o tym leku: W jakim celu stosuje się preparat Zalasta? Preparat Zalasta jest stosowany w leczeniu schizofrenii. Jest to choroba psychiczna przejawiająca się szeregiem objawów, w tym dezorganizacją myślenia i mowy, omamami (słyszeniem lub widzeniem rzeczy, które nie istnieją), podejrzliwością i urojeniami (błędnymi przekonaniami). Preparat Zalasta jest także skuteczny pod względem utrzymywania poprawy u pacjentów, u których wystąpiła odpowiedź na wstępny kurs leczenia. Preparat Zalasta stosuje się także w leczeniu umiarkowanych lub ciężkich epizodów maniakalnych (niezwykle podwyższonego nastroju). Można go także stosować w celu zapobiegania nawrotom (gdy objawy pojawiają się ponownie) tych epizodów u pacjentów z chorobą dwubiegunową (chorobą psychiczną, w której na przemian występują okresy podwyższonego nastroju i depresji), u których wystąpiła odpowiedź na wstępny kurs leczenia. Lek dostępny jest wyłącznie na receptę.

dziwie sie, bo moj eks tez chorowal i jego tez nie brali. mi sie po ataku zawsze film urywa i nie wiem co dalej. ale w szpitalu pielegniara pieprzyla ze mnie przywiaze :o masakra

Z tego co wiem, to chyba nie mam nic takiego. Przynajmniej nie słyszałam tego od lekarza. Nie znam się na tych nazwach tak dobrze, więc Ci nie powiem. Ale moja choroba należy do tych nawracających właśnie. To był już mój drugi raz w szpitalu także wiem, że nawroty mogą się zdarzać. A Zalasta to straszne badziewie. Ciągle mam napady żarłoczności, chce mi się ustawicznie spać i mam szereg innych emocjonalnych skutków ubocznych.

Podobno za granica już się takich leków nie stosuje ze względu na skutki uboczne, a w Polsce kasa chorych finansuje tylko takie podrzędne leczenie. Nie mam pieniędzy żeby prywatnie to opłacać- to naprawdę fortuna, zwłaszcza jak się ma rodzinę na utrzymaniu jeszcze.

ja tez pare lat temu dostalam przestarzaly lek,ktory dawo pownien byc wycofany. efekt luki wpamieci i zagrozenie bezplodnoscia. tak to jest w polsce.

Kiedyś brałam dwa lata. Teraz dopiero trzy miesiące, ale terapia też jest dwuletnia, więc jeszcze trochę to będę łykać.

Gość 8739827938
pojęcia nie mam jak można się nie zainteresowac jaką masz chorobę. Wiedza o chorobie to podstawa, poszerzanie jej, każdy psychoatra powinien to tłumaczyc. Z tego co piszesz, mi wygląda to na zab. schizoafektywne, jest to poważniejsze trochę niż CZAd, bo jest to jakby połączenie CHAD z psychozą urojeniową... :( Jakie są objawy zaburzenia schizoafektywne? Co to jest zaburzenie schizoafektywne? Co powoduje zaburzenia schizoafektywne? Osoba z zaburzeniami schizoafektywne ma poważne zmiany nastroju i niektóre objawy psychotyczne schizofrenii, takich jak omamy, urojenia i dezorganizacją myślenia. objawy psychotyczne odzwierciedlają osoby niezdolność powiedzieć co jest prawdziwe, od tego, co sobie wyobrazić. Objawy zaburzenia schizoafektywne mogą różnić się znacznie od jednej osoby do następnej i może być łagodne lub ciężkie. Objawy mogą obejmować zaburzenia schizoafektywne: Depresja apetytu strat lub zwiększenie masy ciała Zmiany w zasypianiu wzory (śpi bardzo mało lub dużo) Agitacja (nadmierny niepokój) Brak energii Brak zainteresowania w zwykłej działalności Poczucie braku wartości lub beznadziei Winy i obwiniania samego siebie Niezdolność do myślenia lub koncentracji Myśli o śmierci lub samobójstwie Mania Zwiększona aktywność, w tym pracy, społecznych i aktywności seksualnej Zwiększona i / lub szybkie mówienie Szybkie lub myśli wyścigi Little potrzeba snu Agitacja Zawyżone poczucie własnej wartości Rozpraszanie Niekorzystne lub niebezpiecznych zachowań (takich jak dzieje sprees wydatków, jazdy lekkomyślnie lub z seksu) Schizofrenia Urojenia (dziwne poglądy, które nie są oparte na rzeczywistości i że osoba odmawia się, nawet wtedy, gdy z okoliczności faktycznych przedstawionych) Omamy (percepcji wrażeń, które nie są prawdziwe, takich jak słyszenie głosów) myślenia Disorganized Nieparzysty czy nietypowe zachowanie Powolne ruchy lub całkowitego bezruchu Brak emocji w ekspresji twarzy i mowy Słaba motywacja Problemy z mową i komunikacji

ja tez chce popisac... kiedys byl swetnytopik o chorobach ale nie moe zalezc

Gość 8739827938
Na zdrowiu nie można oszczędzac, poszłabym do jak najlepszego lekarza, można przejrzec rózne strony typu znanylekarz, itp. sa rózne leki na tego typu zaburzenia... może coś doradzi. co do odstawiania leków- nawet o tym nie myśl. moja matka ma właśnie dokładnie tę chorobę, odstawienie powoduje że wariuje. dosłownie. :(

Moja choroba to jest mieszanka tego wszystkiego- dlatego nie można jasno określić czym jest. Lekarz mówił o zespole psychotycznym, paranoi... Ale na dobrą sprawę nie jest to idealnie sprecyzowana diagnoza. Wiem tyle, że schizofrenia raczej nie- bo tam dochodzą halucynacje, a ja miałam jedynie urojenia i niemożność odróżnienia w swoich myślach tego co realne, a tego co jest jedynie fantazją lub niesłusznym podejrzeniem.

Gość 8739827938
dobrze, ale moze nie bawmy sie w diagnozowanie przez internet jak lekarz nie może zdiagnozowac, to co robic innego? Chyba że autorka nie chce powiedziec, albo nie umie używac internetu. W wypisie ze szpitala musi byc diagnoza. Z reguly jest po łacinie. Wystarczy wpisac w google i wiesz.

Gość 8739827938
Moja choroba to jest mieszanka tego wszystkiego- no właśnie zab. schizoafektywne są mieszkanką depresji, manii i schizofrenii, albo jak kto woli CHAD i schizofrenii. Współczuję, ale lepsze to niż schizofrenia...

totane kretynki zegnam durnoty, pewnie jedna ita samaosoba na pomaranczac jedzie 🖐️

Nie zamierzam odstawiać leków, nawet bym nie mogła bo córka mnie cały czas pilnuje żebym to brała. Ale to i tak nie daje stuprocentowej pewności. W końcu to jest już drugi napad choroby, który przebyłam. Wcześniej tez miałam depresję po wyjściu ze szpitala, ale nie tak intensywną jak teraz. Po prostu jak do człowieka dojdzie, co on wyrabiał i wygadywał to każdy by się w takiej sytuacji załamał.