Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NA RATUNEK

PRZECINKI, POMOCY! ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, HELP,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Polecane posty

Gość NA RATUNEK
a to zdanie: "Z takimi, które były nieświadome tego dlaczego się tu znalazły osiągano najlepsze wyniki i cele wychowawcze."- czy z przecinkami ok, czy przed "dlaczego" nie trzeba przecinka?. ps. to nie jest tłumaczenie książki.

Gość mam wrażenie że to
ale ja naprawdę widziałam taki film!!!!! :-D

Gość po -i- stawiamy przecinek
Jeszcze jedna uwaga: mnie osobiście razi "oczyma". Podaję za prof. Miodkiem: "(...)Po wiekach funkcjonowania liczba podwójna okazała się ostatecznie gramatycznym balastem i z naszego języka zniknęła, a liczba mnoga ogarnęła swym zasięgiem wszystko co parzyste: oczami, rękami - jak stołami, wozami, snopami, polami, psami, kotami, kobietami, chłopcami (dwoma, trzema, czterema..., dwudziestoma - bez różnicy). Ponieważ jednak oczy i ręce to formy bardzo często używane, a te we wszystkich językach świata zmieniają się najwolniej, do dziś funkcjonują w polszczyźnie na zasadzie gramatycznego reliktu narzędniki oczyma, rękoma, choć - oczywiście nie mają na przyszłość żadnych szans w rywalizacji z już dziś prawie wyłącznymi wariantami oczami, rękami."

Jeszcze jedna uwaga: mnie osobiście razi "oczyma". Podaję za prof. Miodkiem: "(...)Po wiekach funkcjonowania liczba podwójna okazała się ostatecznie gramatycznym balastem i z naszego języka zniknęła, a liczba mnoga ogarnęła swym zasięgiem wszystko co parzyste: oczami, rękami - jak stołami, wozami, snopami, polami, psami, kotami, kobietami, chłopcami (dwoma, trzema, czterema..., dwudziestoma - bez różnicy). Ponieważ jednak oczy i ręce to formy bardzo często używane, a te we wszystkich językach świata zmieniają się najwolniej, do dziś funkcjonują w polszczyźnie na zasadzie gramatycznego reliktu narzędniki oczyma, rękoma, choć - oczywiście nie mają na przyszłość żadnych szans w rywalizacji z już dziś prawie wyłącznymi wariantami oczami, rękami."

przecinek przed "osiągano"

jakby się uparł, to pezd "dlaczego" też mozna postawić przecinek

Gość NA RATUNEK
z tymi "oczyma", hmm, no w tekście pisanym chyba taka wersja może być. Innym tez wydaje się, że lepiej będzie "oczami"?

wpisz w google co o tym mysli prof. Miodek - dla mnie autorytet i bedziesz wiedziała

Gość NA RATUNEK
ok, skoro to Miodek napisał, to niech będzie "oczami", "rękami"

Gość NA RATUNEK
Jak po kilku przypadkowych zdaniach można twierdzić, że się oglądało „ten film?!? Ta książka jest w trakcie pisania. Może chodziło ci o to, że odnosi się do historii Polski, ale do tego odnosi się wiele filmów.

Gość mam ci rade
najlepiej jakbyś zapłaciła jakiejś polonistce za sprawdzenie pod kątem gramatycznym, składniowym i interpunkcyjnym Twoją książkę. Gdzieś w innym topicu czytałam, że długa ona nie jest. Teraz ludzie posprawdzaja Ci kilka zdan, ale pewnie w drugiej polowie ksiazki znowu nasadzisz bykow. Moze nie ortograficznych, ale czasami maly blad tak razi i psuje caly tekst. Zaplac jakies babie i Ci w jeden wieczor machnie to.

Gość mam wrażenie że to
Od jakiegoś czasu nie mogę sobie właśnie przypomnieć tego filmu, który oglądałam, a po przeczytaniu umieszczonego tu przez ciebie zdania - scena ta stanęła mi przed oczami jak żywa! :-) Z pewnością było to tylko coś podobnego. I tylko dziwię się, jak możesz próbować pisać coś nie posiadając za grosz poczucia humoru ani zrozumienia tego, co mówią inni. Zresztą jak na razie - to inne osoby piszą tu za ciebie - nie wstyd ci będzie potem podawać ten tekst za twój? Może zanim zaczniesz pisać - naucz się podstaw gramatyki i interpunkcji, a nie chodź na łatwiznę!

Gość NA RATUNEK
może masz rację, ale póki co chciałabym to sama poprawić. Robię to już chyba 6 raz, ale wersja pierwotna to były nieokrzesane mysli pieciolatka, zupełnie bez składu i ładu. Ksiązka ma w formacje A4, czcionka 12 około 110 stron, czyli po składzie myslę, że dojdzie do 130 czy 140 stron. W zasadzie to można dać to do polonistki, do prawdziwego korektora albo i 10ciu, tylko nie wiem czy coś po tym wszystkim zostanie się dla mnie.

Gość mam ci rade
w ogole zamierzasz wydac ta ksiazke, co dalej? myslisz, ze jaksi wydawca sie na nia zdecyduje?czy we wlasnym zakresie?

Gość NA RATUNEK
kochana nie wymądrzaj się tak, bo każda ksiązka wydawana przez wydawnictwo przechodzi i tak korektę, więc wcale nie muszę być drugim Miodkiem, żeby napisać książkę i mm prawo do opinii na forum. Właściwie to chcę opisać kogoś wspomnienia i ta książka ma przed wszystkim przedstawiac fakty historyczne. Teraz ją poprawiam i zamiast polonistki, to proszę o rady na forum. Jak ktoś chce, to mi pomaga. Miło mi, że oglądałaś film na podstawie mojej niewydanej ksiązki :-)

Gość NA RATUNEK
do mam ci rade - to poprzednie to nie było do Ciebie. Ksiązkę wydam na własną rekę, a co do poprawy, to zastanowię się jeszcze. Według mnie ksiązka jest ciekawa i czyta się ją jednym tchem. A te zdania, które tu wklejam przyprawiały mi problemów i zrobiłam to z prosbą o rady, ale zupełnie na ich podstawie nie mozna oceniać całości.

Gość ...........,,,,,,,,,,,,,,
"Właściwie to chcę opisać kKOGOŚ wspomnienia " - CZYJEŚ wspomnienia

Gość polonistka kjlk
Pani bum bum, przecinki stawiamy po "i", bo było tam zdanie wtrącone: często wchodząc w konflikt z zasadami. Dzieci polskojęzyczne, którym zabroniono mowy ojczystej, nie potrafiły się z tym pogodzić i, często wchodząc w konflikt z zasadami, były karane, a kary zależały zwykle od humoru personelu.

"PRZYPRAWIAŁY mi problemów" - przysparzały mi problemów

Gość mam wrażenie ze to
probujesz ja sama poprawiac???? ja zauwazylam, ze nie umiesz sama, bo nie znasz zasad interpunkcji :P wiec raczej wyslugujesz sie madroscia innych

Gość polonistko to weź
popraw tej autorce od 7 bolesci ta ksiazke niech ona tu dupy nie zawraca, bo taka z niej pisarka jak z koziej dupy trabka

Gość NA RATUNEK
do polonistka - czyli to zdanie pierwotne było dobre? Tego co nie dotyczy ksiązki nie musicie poprawiać.

Jak Ci juz ktoś wcześniej przedbudował ten fragment to zostaw tak jak to zrobił, w 2-ch zdaniach. O wiele lepiej brzmi

Gość NA RATUNEK
no dobrze, zostawiłam dwa zdania, ale jak widzisz zdanie w zdaniu pierwotnym właściwie umieściłam przecinki. Z wykształcenia jestem ekonomistką, ale z j. polskiego zawsze byłam dobra. Szkołę skończyłam jednak dawno i nad interpunkcją niestety siedzę mozolnie od wielu dni.

Gość polonistka kjlk
Tak, wstawiłam jeszcze przecinek przed "nie potrafiły".

Gość NA RATUNEK
no dobrze, zostawiłam dwa zdania, ale jak widzisz w zdaniu pierwotnym właściwie umieściłam przecinki. Z wykształcenia jestem ekonomistką, ale z j. polskiego zawsze byłam dobra. Szkołę skończyłam jednak dawno i nad interpunkcją niestety siedzę mozolnie od wielu dni.

Gość NA RATUNEK
no to tego polonistko przecinka nie zauwazyłam, ale czy wg ciebie to zdanie stylistycznie jet dobre czy nie?

Gość NA RATUNEK
no dobra, jeszcze jedno z tu pytanie o przecinki: Podczas jednej z najbardziej bolesnych „egzekucji wszyscy musieli być obecni, a sam karany przygotowywał się do niej, zdejmując portki, zadzierając koszulę i, wypinając „gołą pupę.

Gość NA RATUNEK
egzekucja i goła pupa to jest w cudzysłowiu oczywiście

po "i" lepiej wygladałby" ..."