Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

swiergotek

do osób budujących dom

Polecane posty

w najblizszych tygodniach kupimy z mezem od moich dziadkow ziemie (część pola) ziemia juz jest wylaczona spod gruntow rolnych. o kredycie hipot i budowie w tym roku nie ma mowy (maz spaca auto a ja nie mam stalej umowy) ale chcemy zaczac dzialac z formalnosciami: wytyczyc dzialke, uzbroic ja itd...cos jeszcze trzeba zalatwic? w jakich urzedach sie to zalatwia ile kosztuje i jak dlugi sie czeka?? czy akt wlasnosci ziemi bedzie traktowany jako wklad wlasny przy kredycie hipotecznym?

Nie pamiętam dokładnie tych wszystkich formalności, bo budowalam sie kilka lat temu. Formalnosci nie trwają długo, ale to zależy od miasta. U nas najdłużej czekaliśmy na geodetów, żeby wyznaczyli fundamenty pod dom.działka była kiedyś częścią wkładu własnego, więc penie jest nadal

zastrzelili mnie geodeta i natariusz cenami... na razie sie tylko orientujemy... geodeta 1000zl notariusz 1700.... masakra

Gość to mozeeee ja
ile przeznaczyliscie kasy na postawienie domu i wykonczenie? +dzialka . tak szczerze

Gość svviergotek
6 tys. zł 🖐️

Proponuję znaleźć jakiegoś architekta. On wam wszystko wyjaśni dokładnie. Jeśli chodzi o ziemię - to czy występuje w planie zagospodarowania jako budowlana ? Jeśli nie - trzeba wystąpić o warunki zabudowy.

Gość to mozeeee ja
wiec ile planujecie wydac, ile wezmiecie kredytu? (?)

geodeta, zezwolenia , plany i wszelkie inne opłaty na gminie 8000zł 2 lata chodzenia od drzwi do drzwi w związku z brakiem planu zagospodarowania na tym terenie i przekształcaniem działki z pole ornego na budowlana :O Innymi słowy DROGA PRZEZ MĘKĘ :O :O

na dzialke mamy z wesela.. kredytu... jeszcze nie wiemy dokladnie...chcemy brac 150 tys ... prawdopodobnie straczy na postawienie domu pod klucz... musimy pogadac z jakims radca finansowym jak to rezegrac...

u nas projektant był jednocześnie nadzorcą budowlanym To taniej wychodzi. 150 pod klucz? Realne ale pod warunkiem , że wiele rzeczy sami będziecie robić. Inaczej wam zabraknie.

pewneie tak bedzi, moj tata sam budowal nasz rodzinny dom i pewnie duzo nam pomoze, mieszkamy tez nie w zadnej wielkiej aglomeracji wiec ceny nie sa zabojcze.. poza tym mamy maly domek wybrany.. licze ze starczy..

Gość krups
prawdopodobnie będziecie budować metodą gospodarczą, więc ściana nośna z cegły albo bloczków będzie wynosić 24 cm , 8 cm styropian lub wata i i 12 cm ściana zewnętrzna ale masz fachowca w domu, więc wszystko doradzi ale już możesz się starać o przyłącze energetyczne i założenie licznika kWh , na początek 3 kW wystarczą

dzis zakupilismy działkę :) bylismy juZ tez u architekta omowic projekt. zeby dostac kredyt musimy teraz wystapic o pozwolenie na budowę.. Jak wygladaja te procedury?? dlugo sie czeka??

Gość Mirka

Budując dom korzystaliśmy z usług firmy geodezyjnej GEO EXPRES Pana Śladowskiego. Ma duże doświadczenie i wiedzę, do tego cena jest atrakcyjna.