Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ugabugaaaaa6

jednoskladnikowe sa niebepieczne?

Polecane posty

Gość ugabugaaaaa6

witam,mam 20 lat,od 4 mies biorę Azalię,z powodu zylakow nie moge stosowac tabletek 2skladnikowych.Bralam Yaz 2 tyg ale bol nog mi bardzo przeszkadzałm.Mam pytanie czy Azalia[jednozkladnikowa] jest skuteczna w zapobieganiu ciazy ? ;) Bylam ost u innego ginekologa niz zwykle,ktory powiedzial,ze jezeli nie karmie to te tabletki sa nie skuteczne i moge byc w ciazy,czy to prawda ? Prosze o odp

Gość .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
są mniej skuteczne niż te dwuskładnikowe, bo hamują owulację tylko u 70% kobiet, a ich działanie polega głównie na zmianie śluzu w szyjce macicy co utrudnia plemnikom przedostanie się i w razie ewentualnego zapłodnienia utrudniają zagnieżdżanie zapłodnionej komórki jajowej w błonie śluzowej macicy

to nie prawda, tabletki jednoskładnikowe są równie skuteczne co dwuskładnikowe, i są nie tylko dla kobiet karmiących więc to nie ma nic do rzeczy, jedynym minusem może byc to, że gdy tabletki dwuskładnikowe mozna łykać mniej więcej tylko o tej samej porze, to jednoskładnikowe należy brać z dokładnością co do godziny ale dziwi mnie że bierzesz te pigułki ze względu na żylaki, przecież one zawierają tylko jeden hormon - progesteron, a on zwiększa ryzyko jeśli chodzi o zakrzepowe zapalenie żył i żylaki cytat ze strony medycznej: " Wady pigułek jednofazowych * Przeciwwskazania są takie same jak w przypadku antykoncepcyjnych środków dwuskładnikowych. * Nie mogą stosować ich kobiety, które miały zakrzepowe zapalenie żył lub żylaki, bo progestagen zwiększa ryzyko nawrotu choroby. "

Gość ugabugaaaaa6
tylko estrogen jest niebezpieczny dla zyl ;) pogesteron nie

progesteron również, sprzyja on niestety powstawaniu żylaków