Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Michalski C.

po ataku w Norwegii - ćwiczenia z przemocy

Polecane posty

Gość Olga X.
przez usta Jarka

Gość polak potrafi
nawet gdyby nie gang. sęk w tym, że w socjaliźmie nikt nie ma motywacji żeby coś poprawić, zrobić szybciej lepiej, taniej. robotnik - bo i tak dostanie na chleb i wódkę, zaś kapitalista też nie bo go zgodnie z prawem okradną jeśli się wychyli. tak było przecież i dlatego socjalizm przegrał z kapitalizmem nawet tak miękkim jak xx wieczny zachodni. swoją drogą robotnicy są coraz rzadziej potrzebni kapitalistom. lepiej zainwestować w maszynę czy lepszą organizację pracy. ilu robotników potrzebują takie korporacje jak facebook, google czy microsoft ? parę sztuk do zbudowania serwerowni i biur. oni potrzebują myślących ludzi którzy potrafią "robić interesy" bo z tego jest kasa a nie z ciężkiej pracy. taki już ten świat darwinistyczny. jedyny problem to jak trzymać ciężko pracujących niemyślących w ryzach. to im się rzuci czasem jakiś ochłap, ustawę czy inne pierdoły. czysty kapitalizm też padł pod naporem rewolucji czyli wielkiego gangu.

Gość polak potrafi
nie tylko prawodaswtwo powoduje że praca jest nieopłacalna. do obsługi maszyn nie trzeba ciężko pracujących robotników ale wykształconych i inteligentnych pracowników, którzy potrafią odnaleźć się w sytuacji awarii czy nietypowego zamówienia. to raczej "kapitalista" ma problem jak ich znaleźć i spełnić ich wymagania niż odwrotnie. taki pracownik też inwestuje - w siebie, wiedzę, reputację. negocjuje płace i inne świadczenia. bliżej mu do przedsiębiorcy niż do robotnika. tacy nie zrobią rewolucji bo nie mają powodu. maszyny są zagrożeniem dla ciężko pracujących i ciężko myślących bo wykonują tą samą pracę szybciej lepiej i nie zakładają związków. fatalne obecne prawo pracy tylko przyśpiesza degenerację prostych miejsc pracy.

Gość polak potrafi
a ja nie mówię, że maszyny powodują nędzę. chociaż na pewno każde usprawnienie powoduje lokalne, przejściowe bezrobocie strukturalne zanim ludzie odnajdą się w nowej rzeczywistości. nie musi to być nawet technika, częściej chyba powodem jest poprawa organizacji pracy. mnie martwi że nie ma na kogo głosować a przydałby się jakiś herkules do naszej prawnej stajni augiasza. tusk nie zrobił nic, pisiory nie zrobiły nic, a ich poprzednicy raczej psuli prawo. myślę o dotyczącym gospodarki. chyba wrzucę pusty głos bo "programy wyborcze" mnie dołują.

Gość polak potrafi
nie no. primo państwo nie "pomaga nierentownym firmom" tylko płaci haracz potencjalnym rozrabiaczom, zbiorowiskom związkowych zadymiarzy. państwo czyli my i tak musi zapłacić. jeśli nie dobrowolnie zadymiarzom to policji, za zniszczony sprzęt, mienie obywateli, darmowe leczenie zadymiarzy i ich ofiar, skutki przestępstw, procesów. suma sumarum być może dobrowolny haracz wychodzi taniej. to te "ochłapy" októrych wspominałem. i ja tu nie mam zdania, nie wiem czy siłowo byłoby lepiej.

Gość polak potrafi
wiesz nie wydaje mi się żeby zadymiarze byli dziś ważącym procentem wyborców zresztą o poparciu i tak decydują reklamówki w polsacie w przedzień wyborów. ja też nie wiem czy państwo musi zapłacić. trzeba by się przekonać - rozpędzić parę zadym, ukarać winnych i podliczyć koszty. ja nie widzę wśród miernoty wyborczej męża stanu, który ośmieli się przeciwstawić tej mafii i naruszyć status quo. a wystarczy fotel w mswia + poparcie premiera. do zaprowadzenia zgodnie z prawem porządku nie trzeba większości w sejmie.

Gość polak potrafi
kaczyński to już historia. a szukanie haków prawniczych na opozycję i gierki wyborcze to żadna rewelacja. nie chce mi się o kaczyńskim ani o polityce, nie interesuje mnie to. idę spać dzięki za dyskusję.

Gość Kotek443
a wystarczy fotel w mswia + poparcie premiera. do zaprowadzenia zgodnie z prawem porządku nie trzeba większości w sejmie. Tak, żeby zrobić pozadek z bznesmenami, którzy nie wyplacaja pensjii i zusu.prawda jest taka , ze to kapitalisci maja być dla ludzi , a nie odwrotnie. A te superwydajne maszyny ; ciekaw jestem komu będziesz sprzedawał towar , jak nie będzie konsumentów . Kapitalsci nie są wlasciecielami swiata, USA powinno płacić światu odszkodowanie za zajebanie ropanaftowa środowiska naturalnego , zgodnie zreszta z zasadami kapitalizmu . Tak na marginesie , ciekawe czy Amerykanie odkupia odkupia obligacje o Chin?czy będzie powtórka z Iraku