Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Darrude

Sprawa kadrowa- wejdźcie

Polecane posty

Gość Darrude

Czy orientuje się ktoś czy po powrocie do pracy z macierzyńskiego pracodawca może mi kazać pracować na drugą zmianę? (12-20) Znacie jakąś podstawę prawną?

a jak pracowałaś wczesniej, wracasz na takich samych warunkach i na takie same godziny, jeżeli karmisz wychodzisz godz wczesniej

Gość Darrude
mam juz złożone podanie o zmniejszenie etatu. wcześniej tylko na rano pracowałam, ale chcą mnie przenieść. chodzi mi tylko o to czy jest jakiś przepis stanowiący o tym, że kobieta wracająca z macierzyńskiego czy wychowawczego ma prawo pracowac tylko na I zmianę (w końcu trzeba odebrać dziecko ze żłobka itp.)

jesli w umowie o prace, masz zapis o pracy zmianowej, badz podany jest zakres godzin w jakich praca ma byc swiadczona na rzecz pracodawcy np.6-22,to tak, pracodawca ma prawo skierowac cie do pracy na popoludniu... nie ma w Kodeksie Pracy żadnego zapisu stanowiacego,ze kobieta po macierzynskim ma pracowc tylko na I zmiane.. ze złobka moze dziecko odebrac mąz/babcia/niania itd :)

Może .... zabroniona jest tylko praca w godzinach nocnych, a te ustawodawca przewidział między 21 a 7 rano - wyznaczenie konkretnych ram pracy w godzinach nocnych zależy od pracodawcy. Jeśli wcześniej pracowałaś tylko w godzinach rannych, i masz to zapisane w umowie, to wtedy taka zmiana będzie wymagać tzw porozumienia zmieniającego.

Może .... zabroniona jest tylko praca w godzinach nocnych, a te ustawodawca przewidział między 21 a 7 rano - wyznaczenie konkretnych ram pracy w godzinach nocnych zależy od pracodawcy. Jeśli wcześniej pracowałaś tylko w godzinach rannych, i masz to zapisane w umowie, to wtedy taka zmiana będzie wymagać tzw porozumienia zmieniającego.

Ewa,w godzinach nocnych zabroniona jest jedynie praca dla KOBIET W CIAZY,a nie wracajacych w z urlopu macierzynskiego:O:O

Bla bla bla do 3roku zycia dziecka kobieta ma prawko odmowic pracowania na nocna zmiane :)

Gość Gosiaczkowo
Art, 178 2 KP. Pracownika opiekującego się dzieckiem do ukończenia przez nie 4 roku życia nie wolno bez jego zgody zatrudniać w godzinach nadliczbowych, w porze nocnej, w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 139, jak również delegować poza stałe miejsce pracy. i ciekawostka Panowie też mogą skorzystać. W mojej firmie podpisują zgody, jeśli chcą pracować w nocy

moze być coś na temat kobiet karmiących piersią... Ale dokładnie sie nie orientuję. Taka kobieta ma na pewno więcej przerw w czasie dnia pracy i skrócony etat chyba..

wow,gosiaczkowo ..pracuje w HR,ale moja firma pracuje tylko na jedna zmiane i nawet nie mialam pojecia ze taki przepis istnieje..zwracam honor lepiej poniformowanym :):)

Gość Gosiaczkowo
ja swoją wiedzę wykorzystałam i dzięki temu mąż ma ulgę od zmian nocnych ;)

Gość taka jest prawada
cos ci powiem krotko, MOZE. jest wiele przepisow, ktore chronia matke przed roznymi zagrywkami ale pamietaj,ze pracodawca i tak zrobi to co bedzie jemu na reke. Twoj szef przedewszystkim musi pilnowac dobra i interesu firmy. Niestety ale tak jest. Badz pewna ze nie robi ci na zlosc. Z pewnoscie w czasie kiedy cie nier bylo wiele sie pozmienialo i jest teraz tak a nie inaczej. Nie mozna winic firmy o to ze sie bylo na macierzynskim. Macierzynstwo to nasz wybor, nie szefa firmy. Zyjemy w czasam demokracji nie komuny. Nic sie nam nie nalezy. Trzeba wszystko wypracowac. jezeli ktos uwaza ze sie mu cos nalezy za nic albo ze ma jakies smieszne prawa to jest w bledzie. Zreszta , dobrego pracownika firma bedzie chciala utrzymac na sile, beznadziejnego firma bedzie chciala wywalic na sile!!!!

Taka jest prawda- no i wszyscy mysla tak jak ty, nic nie robia- bo i tak mi szef pol premi utnie, wiec lepiej siedziec cicho. Zarabiac marne grosze, narzekac znajomym a w pracy podkulic ogon i na wsyztsko sie zgadzac. Pracowalam 3 lata w firmie fizycznie. Przyszedl nowy kierowniczek i nie przedluzyl i umowy, twierdzac ze jestem dobrym pracowanikiem ale za duzo gadam (domagalam sie swoich praw). Poszlam dalej do pracy, pracowalam 3 miesiace, w spozywczaku- dupa wyzysk nie z tej ziemi, kij zwolnilam sie :) Po 2tyg mialam inna prace. Bylo Ok. Niestety wielka firma, i matek na macierzynskim nie potrzebuja, skonczyla sie umowa i baj baj :) Walcze o swoje i ciagle mojego eM buntuje by i o swoje walczyl. I wlasnie dzieki mojemu 10miesiecznemu gledzeniu od 1 sierpnia idzie na tydz na tacierzynski. On jako pierwszy w swojej firmie, bo wszystkim mowiono, ze beda pierwsi do zwolnenia jak pojda :)

Gość taka jest prawada
w ogole to jak slysze ludzi ,ze maja taki i takie prawa, ze szef musi to czy tamto , a nie moze czegos innego to mi sie plakac chce. ogolnie powiem wam tyle ,ze znalezc dobrego pracownika jest o wiele trudniej niz dobra prace. Wielu wydaje sie ze skonczylo jakies ogolne studia i maja nie wiadomo ile zarabiac.... za co? za to , ze nic konkretnego nie umieja(doslownie). studia skonczone ale niestety pusto w glowie i zero sprytu i prakycznej inteligencji! znam ludzi po anglistyce, ktorze nie potrafia sie dogadac w jezyku angielskim jak przyjdzie co do czego.... szkoda mowic. zamiast dowiadywac sie jakie masz prawa w pracy , wez sie w garsc , poikaz szefowi ze jestes dobra, ze ci zalezy, ze robisz wiecej niz musisz, ze jestes dyspozycyjna... itd. zgadnij co sie stanie- nigdy nie stracisz pracy, dostaniesz podwyzke i beda ci zawsze szli na reke!

Gość taka jest prawada
.... a jezeli chodzi sie do pracy tylko po to zeby godziny wyrobic to niestety ma sie problemy i jest sie wtedy "niedocenianym"

Gość taka jest prawada
nowatu24- ale ty masz duzo postow.... jakim cudem? podziwiam cie za to. do wszystkich. - to co wczesniej napisalem to moja opinia, nie kazdy musi sie z nia zgadzac. oczywiscie zgodze sie z tym , ze w firmach jest wyzysk i zle traktowanie, ale to juz druga strona medalu...

Hehe. Fakt wykazac sie tez trzeba. Gorzej jak ty sie wykarzesz i tysiaczka zarobisz. Co do postow- prawie 2 lata na antykoncepcji starania o dziecko, potem ponad 1,5 roku na wrzesniowkach 2010, i teraz od czasu do czasu :)

Gość Gosiaczkowo
taka jest prawada częściowo się zgadzam, bo rzeczywiście coś od siebie trzeba dać, ale bardzo często jest odwrotnie, pokazujesz,że umiesz i chcesz, a pracodawca i tak tego nie docenia. Na początku tak się przejechałam, wszystkie projekty, nadgodziny, żadnych zwolnień i pracę straciłam. Od raz trafiłam do normalnej firmy, w której przestrzega się kodeksu pracy i nie wymaga dodatkowego poświęcenia, a płaca jest naprawdę godna