Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość waaaazmnee

nie wiem co dalej......? nie wiem czy dobrze mysle

Polecane posty

Gość waaaazmnee

nie wiem czy dobrze mysle jak ugotowac zupke dla dziecka taki obiadek, mam blender on mieli idealnie, na taką papke, ale zastanawiam sie jak dobrac skladniki. wymyslilam tak: wariant 1: -troche kurczaka ugotowanego -2 ziemniaki -marchewka ugotowana -seler, pietruszka i to wszystko ugotuje w jednym garnku zmielę blenderem i ok??? wariant 2) - pomidor (ugotowac czy jakl??? -ryz ugotowany - LYZECZK oleju rzepakowego - kurczak wyjdzie cos w stylu pomidorowa....? hmmm.... wariant 3: -kalafior -kurczak -seler -pietruszka wariant 4: -marcheewka -piers z kurczaka gotowana -groszek -ziemniaki i jak dobre pomysly????? to ma byc dla rocznego dziecka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wszystko ok tylko czemu ty to chcesz blendować????????? mieso ok możesz, ale lepiej potnij na malutkie kawałeczki, a warzywa pokroj drobno i już

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja mam w domu Juvit
Pomysły są świetne tylko zastanawaim się po co tu blender skoro malec ma już rok:), może lepiej byłoby widelcem rozgnieść , poprostu rozdrobnić ale nie na miałko tak żeby dziecko mogło normalnie żuć a tak to pomysły na menu są dobre. Wszystkie składniki na przykład w słoikach są gotowane na parze więc nawet ten pomidor powinien być podgotowany to tak jak na pomidorową:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dla rocznego dziecka nie ma co już mielic blenderem :) Podam Ci kilka przepisów, które wykorzystałam, gdy moja córka miała roczek i więcej: BARSZCZ UKRAIŃSKI Składniki * 1/3 szklanki ugotowanej białej fasoli * kawałek korzenia pietruszki * ziemniak * kawałek pora * kawałek ugotowanego buraka * kawałek jabłka * łyżeczka masła * natka pietruszki Niezbędne przybory kuchenne * garnek * tarka do jarzyn Sposób przyrządzenia Pietruszkę i buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka, pora i jabłko pokrój w drobna kostkę. Fasolę odlej i zmiksuj. W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć ziemniaka, pietruszkę i pora, kiedy zmiękną dodaj jabłko, zmiksowaną fasolę, startego buraka, jeszcze chwilę pogotuj. Na samym końcu dodaj masło i natkę. PULPETY CIELĘCE (ten przepis zagościł u nas na stałe) * marchewki * pietruszki * mały kawałek pora * mały kawałek selera * 100g mielonej cielęciny * 2 łyżeczki kaszy mannej * łyżeczka posiekanej natki pietruszki * jajka * 200 ml wody * 3 łyżki bułki tartej * szczypta pieprzu Niezbędne przybory kuchenne * garnek * miska do wymieszania mięsa z dodatkami Sposób przyrządzenia Warzywa obierz i umyj. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. W misce wymieszaj mięso, kasze manną, jajko i pieprz. Uformuj malutkie pulpeciki. Każdy obtocz w bułce tartej. Z warzywnego wywaru wyjmij warzywa i zagotuj go. Na wrzątek wrzuć pulpety, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 30 min. ZUPA KREM Z CUKINII Składniki: * mała cukinia * malutka cebulka * bardzo mały ząbek czosnku * 3 łyżki oliwy z oliwek * litra wywaru z warzyw * łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty * pieprz Niezbędne przybory kuchenne * deska do krojenia * nóż * garnek * łyżka do mieszania * blender Sposób przyrządzenia Cukinie umyj, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i podsmażaj, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlej wywar, dodaj pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksuj. Zupę można podawać na gorąco albo schłodzoną, dodając na talerzach zieleninę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja mam w domu Juvit
Jeszcze taka uwaga, do każdego wariantu dodaj olej rzepakowy albo oliwę z oliwek a czasem (nie zaczęsto) dodaj też odrobinkę masła zamiast oleju .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ta zupa krem z cukini
i to podsmażanie cebulki .....hmm troszkę za ciężkie dla rocznego dziecka , poza tym czosnek jest ciężki na wątrobę nawet dla dorosłego a co dopiero dla rocznego dziecka. Ja proponowałabym żeby ogólnie omijać jakiegokolwiek podsmażania , podsmażyć można jak będzie starsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość waaaazmnee
musze blenderowac bo nie ma ani jednego zęba!!!!!!!! ide z tym do lekarki niedlugo bo to dziwne jakies. jak jej dawalam np. rozgniecionego banana to potem wymiotowala tym bananem bo nie mogla pogryzc. myusi miec zmielone nie ma zęba!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Skoro tak....
To miel na "prawie" papkę...żołądek też musi się przyzwyczaić do trawienia nieidealnie gładkiego jedzonka...człowiek jak żuje to też rzadko wymieli na papkę a raczej na najdrobniejsze kawałeczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×