Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fiku mikuuu

dlaczego kafeteriusze myślą stereotypami ?

Polecane posty

jak kobieta sama to brzydka jak facet prawiczek to życiowy nieudacznik jak wierząca, to od razu dewotka ....

Gość a dlaczego fiku miku
jest ciągle sama?

Pytanie powinno brzmieć: "Dlaczego ludzie myślą stereotypami?" wszak nie jest to tylko cecha kafeteriuszy. A odpowiedzi na to pytanie proponuje poszukać w jakiejś publikacji z psychologii społecznej - polecam "Serce i Umysł" Aronsona.

fiku sama bo czeka na księcia z bajki ;) każdy uogólnia, ja też, ale na forum jest to zjawisko nagminne, ktoś prosi o radę, a odpowiedzi nijak mają się do problemu, zero empatii, próby zrozumienia drugiej osoby

Na moje oko niespecjalisty to powiedziałbym, że wynika to z kilku powodów: - nieznajomość sytuacji (wiesz tyle co napisze autor/ka) - chęć dowartościowania się - brak czasu i ochoty na skonstruowanie porządnych odpowiedzi - poczucie bezkarności za słowa To tak na szybko.

tak jest najlatwiej nie wymaga myslenia i zaznajamienia sie z faktami dokladniejszego i tyle

kazdy ma inna praktyke zyciowa nie ma uniwersalnych rad dla wszytskich

"To nie są stereotypy, to są fakty podparte praktyką życiową." Może są to fakty dla Ciebie. Patrząc z perspektywy generalnej populacji są to stereotypy. Jak chcesz coś uogólnić na całość grupy (jaką są kobiety) to nie jesteś w stanie tego zrobić bazując na doświadczeniu 1,2,3, a nawet 20 osób - potrzebujesz próby reprezentatywnej... Jak już przeprowadzisz badania to wtedy pewne rzeczy można ewentualnie nazwać faktami.

ludzie myknie nazywaja swoje doswiadczenia prawdami ogolnymi ja patrze na doswiadcenia swoje, znajomych i obych ludzi a i tak nadal staranm sie jak najmniej popadac w skrajnosci i ocenianie kogos stereotypowo

Gość jgjgjj
ie ma czegoś takiego że ktoś trafia ciągle na materialistki,czy męskich bokserów na przykład.Tylko podświadomie takie właśnie osoby sobie wybiera,takie przyciąga a potem klnie na całą rasę żeńską/męską (w zależności od płci i doświadczeń)

Gość mały motywator ale nie ja
bo tak jest najłatwiej autorko a myślenie wymaga wysiłku

a najgorsze to jest przelewanie własnych żali na innych, wiadomo każdy odpowida subiektywnie kierując sie własnymi przezyciami i przemysleniami, ale no bez takich schiz jak kolega powyżej! (BSA) :O

niech sobie tak uwaza jego sprawa wrzucanie wszystkich do jednego worka to jedna z najwiekszych glupot pewnie ten pan sam w takim worku wyladuje:) i prawidlowo

Gość asztanga78
Kiedy ktoś podaje za mało danych, siłą rzeczy musi zostać zredukowany do stereotypu.

sluchaj jak nie masz powodzenia u kobiet i ci znimi nie wychodzi to nie szukaj przyczyny w tym ze polki leca na czarnych fakt jest taki ze wiekszosc spoleczenstwa stanowi u nas rasa biala i niestety ale rozczaruje cie ze nie kazda leci na murzynow i arabow no ale oczywiscie najlatwiej sobie wymyslic jakas bzdure zeby usprawiedlisic sxwoje niepowodzenia zyciowe:D

"W Polsce murzyny są biedne jak mysz kościelna, żyją z socjalu, czasem dorabiają sprzedając narkotyki, to samo z arabami" Za dużo i jednych i drugich w Polsce to nie ma :). "ale laski Polki wyrywają" Lasek to na pewno nie wyrywają - tylko głupie, puste, tlenione pałki. "A wiadomo że bycie z arabem czy murzynem to największe poniżenie dla kobiety" Naprawdę? Kurcze, nie wiedziałem tego... dzięki za uświadomienie :) "pomijam już fakt że to sprzeczne z naturą, żeby obce rasy z sobą byli." Teraz zajechało rasizmem i eugeniką :) "Zobacz ile Polek jeżdżą na seks wakacje do Egiptu." A ile nie jedzie? Masz statystyki ile kobiet się puszcza w Egipcie? ... To tak samo jakbym ja napisał - "zobacz ilu facetów jedzie do Tajlandii na turystykę seksualną"... czy to oznacza, że oni są rasistkami w stosunku do białych?

Gość taka prawda....
prawie wszyscy ludzie tak mysla a nie tylko kafeteriusze;) i to myslenie nie bierze sie z powietrza tylko ma jakies przyczyny pewnie ludzie obsermuja w swoim otoczeniu np ze wszystkie samotne kobiety sa brzydkie a facet ktory nie ma powodzenia jest ogolnie nieudacznikiem moze takie opinie sa krzywdzace dla tych ktorzy nie pasuja do tych schematow jednak najczesciej pokrywaja sie z rzeczywistoscia

ja jebie!!!!!! co ty pierdolisz? krasc??? kobiety nie sa niczyja wlasnoscia sa wolnymi jednostkami i maja prawo wybrac kogo chca jesli wpuszczaja za nasze granice rozne inne narodowosci to logiczne ze czesc z nich sie zwiaze z ludzmi z danego kraju ja bede miala ochote to sie zwiaze z murzynem i chuj takim jak ty do tego co za chore myslenie cream nie wkleje

Gość racjonalny
Moll czy jak mu tam był idiotą i skończonym kretynem tak samo jak panie współżyjące z nim... Mścił się na ludziach za swoje nieudane życie. A w sumie to Ty też pasujesz do tej grupy wypisując takie stwierdzenia :D Idealny przykład myślenia stereotypami. Koleś skończ bo jesteś śmieszny.

bo noe cream nie czuje takiej potrzeby moj pies to moja prywatna sprawa i nie musze jego fot wklejac na forum chcesz to moge wyslac na maila i nic wiecej

"Tamari, Jakie bzdury? To są fakty" Już chyba pisałem jak twoje "fakty" mają się do ogółu populacji. "tylko europejczycy są takimi idiotami że pozwalają sobie kraść w biały dzień kobiety" To zabrzmiało jakby kobieta była rzeczą... skoro niektóre dziewczyny chcą sypiać z muzułmanami to ich sprawa i nikomu nic do tego - tylko niech potem nie biadolą. "a później jeszcze śmieją się nam w twarz" Mnie tam się w twarz nikt nie śmieje. "świadomie niszczą naszą kulturę i rasę" Część faktycznie robi to świadomie. "specjalne niszczenie Słowian i całej rasy Aryjskiej" Ah te czasy III Rzeszy... kiedy one powrócą.....

nie ostatnio co weekend gdzies bylam teraz chce odpoczac w domu:) a ty sie wybierasz do jakiegos klubu ?:)

Gość racjonalny
Generalnie to jest tu na forum sporo typków którzy są połączeniem frustrata, nieudacznika, internetowego neonazisty i seksualnego furiata. Dyskutowanie z nimi nic dobrego nie przynosi. Najlepiej od razu dać im znać, że ich "poglądy" są dla innych niezrozumiałe, głupie, zawistne i pozbawione sensu. Oni wszędzie będą wietrzyć ludzi "zabierających" im kobiety. Arabowie - winni, czarnoskórzy - winni, bogatsi od nich- winni. Do kompletu winnych brakuje tylko Marsjan wszak w galaktyce krążą słuchy, że mają wielkie penisy. Przylecą specjalnie do Polski i będą kopulować z każda samicą. :D Litości ludzie. To jest wasze życie i nie może obarczać swoimi osobistymi niepowodzeniami innych jednostek. A stereotypy są proste bo nie wymagają wysiłku i dają gotowe odpowiedzi na wszystko, co dla wielu lubiących wygodę intelektualną jest jak wspomaganie kierownicy. Żyć bez niego nie potrafią.