Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 jak tak to jakie

czy kupujecie jakies niespotykane egzot owoce?

Polecane posty

Go艣膰 jak tak to jakie

.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
nie sta膰 mnie ale czasem kupi臋 najcz臋艣ciej s膮 niedobre, bo niedojrza艂e np. ostatnio mango i i te biale kulki z du偶膮 pod艂u偶n膮 pestk膮 w czerwonej skorupce z dziubkami - nawet wysia艂am i mi co艣 ro艣nie, ale brzydkie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czy to kaki do ewki
kaki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maj膮 ciekawe aryku艂y
owoce goji-smaczne i bardzo zdrowe pomelo- nie najlepsze granaty-smakuj膮 jak czarna porzeczka,wi臋c je lubi臋 kaki - te s膮 za s艂odkie liczi ale mi nie smakowa艂y

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czy to kaki do ewki
haha mia艂am na mysli w艂asnie liczi nie wiem czemu napisa艂膮m kaki w kazdym razie oba nie dobre :P

Udost臋pnij ten post

mi pomelo smakuje, troch臋 suche, ale w smaku fajne i liczi te偶 raz mi sie uda艂o kupic dojrza艂e - by艂o b. smaczne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o faktycznie
tak, pomelo tez lubie i to bardzo, tak samo liczi, a 偶贸艂te melony uwielbiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kupuje cz臋sto
Takie brzoskwinie plaskie, bardzo mi smakuj膮 Pomelo -bardzo dobre Granaty - lubie Mango- lubi臋 Melony- lubi臋 Kumkwat- do sernika Dragon fruit- tylko raz jadlam - nie powala.. Avocado -uwielbiam , nie wiem czy to do owoc贸w zaliczy膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kupuje cz臋sto
Ach jeszcze passion fruit , figi, ananas , i papaye Bardzo lubi臋 sa艂atki owocowe:)

Udost臋pnij ten post

Kupuj臋, chocia偶 niekt贸re tylko raz kupi艂am :D Np Kaki jest dla mnie nie do zjedzenia. Kupi艂am kiedy艣 troch臋 tego, i wszystko wyrzuci艂am, bo nikt z rodziny tego nie chcia艂, dla mnie potwornie s艂odkie i ohydne. Za to mango lubimy i cz臋sto kupujemy :) Liczi fajne do deser贸w. Ananas, pomelo, smakuje raz na jaki艣 czas, ale nie za cz臋sto. Wog贸le nie przepadamy za takimi wynalazkami jak niezwykle egzotyczne owoce, jakie艣 kulinarne nowo艣ci, czy owoce morza. Wolimy tradycyjne, proste smaki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czemu piszecie o sobie
W liczbie mnogiej ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uwielbiam liczi
mango,swieze figi,papaye i reszta moze byc ale nie za czesto.Ja mieszkam w kraju gdzie sa chyba wszystkie owoce swiala wiec wszystkie probowalam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gawreda
ja mieszkam w kraju tropikalnym wiec tez kupuje tropikalne owoce. tu sa norma. tu gdzie mieszkam kupuje papaje, graviole, cos co nazywa sie persymona, karambola. w polsce w wielu miejscach w dalszym ciagu za tropikalne uwaza sie ananasy czy papaje. nawet gdy przyjezdzam do polski i chce przygotowac desery ktore tu sa popularne to albo nie moge ich znalezc albo sa zbyt drogie.

Udost臋pnij ten post

niezbyt czesto, jakos nie mam w nawyku, kiedys kupilam kilka po jednej sztuce na sprobowanie, ale nie pamietam jak sie nazywaly i nie byly zbyt dobre, moze bardziej nadaja sie jako dodatek do jakis egzotycznych dan, albo byly nidojrzale... a z takich bardziej popularnych to czasem mango, ale jak jest dojrzale, wtedy jest pyszne, kiwi, z raz na kilka lat papaye, liczi lubie, ale nigdy nie kupowalam, kaki nie znam, avocado (w sumie owoc ;) ) moglabym codziennie .... z tym ze najwazniejsza rzecz: to wszytko musi byc dojrzale. a ze nie dojrzewa w normalnym, naturalnym srodowisku tylko w stanie zerwanym, to czasem w domu porzadnie nie dojrzeje tylko wyschnie, albo zepsuje sie. granaty lubie, ale ile z tym zachodu :o labo taki owoc, co wyglada w przekroju jak gwiazda, moja mama kiedys miala, smaczny, cytrusowy w smaku jak dobrze pamietam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja mam w艂osy rudeeee
kupuj臋,偶eby spr贸bowa膰 i przewa偶nie mi nie smakuje-zastanawiam si臋 wtedy czy to faktycznie jest smak dojrza艂ego owocu i czy rzeczywi艣cie tak powinien smakowa膰 i lubi臋 w sumie te,kt贸re s膮 u nas do kupienia od zawsze,tj. ananasy,pomara艅cze,mandarynki,banany itp. kaki dosta艂am z izraela-niezbyt mi smakowa艂y,ale zjad艂am sporo,kumkwaty chyba si臋 je w sk贸rce-ja obra艂am-kwa艣ne,karambola prosto z lod贸wki lepiej smakowa艂a ni偶 w temp. pokojowej-ale trudno to nazwa膰 smakiem :-) pomelo,granaty-s膮 ok melon-艣rednio mi smakuje awokado- wcale mango-smaczne liczi i co艣 jeszcze (bia艂e kulki )jad艂am tylko z puszki-pewnie by艂y pozbawione swego oryginalnego smaku figi-pono膰 jest du偶o odmian,te kt贸re jad艂am 艣wie偶e-by艂y za ma艂o s艂odkie-odmiana nie taka,albo ma艂o dojrza艂e (b. lubi臋 suszone figi i daktyle) wi臋cej nie pami臋tam :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie kupuj臋
Takich bardzo egzotycznych typu liczi, kumkwaty, i r贸偶ne inne kt贸rych nazw nie pami臋tam zazwyczaj nie kupuj臋, bo i tak nie smakuj膮 tak jak w miejscu naturalnego wyst臋powania. Kupuj臋 w艂a艣ciwie tylko takie bardziej powszechne i takie, kt贸re umiem w miar臋 dobrze wybra膰 nadaj膮ce si臋 do jedzenia ;) a wi臋c ananasy, melony, arbuzy, kiwi, banany, pomara艅cze, awokado. Granat贸w nie umiem u nas kupi膰, a figi to ju偶 w og贸le masakra co sprzedaj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kkkeee
poza tymi najbardziej znanymi nie kupuj臋. raz kupi艂am jedynie awokado, ale musia艂am je wyrzuci膰 :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nalkjfm
jak mo偶na wyrzuci膰 awokado? przecie偶 to jest pyszne, ale nie samo; najlepiej smakuje w sa艂atkach i na kanapkach z pomidorami mase艂kiem, oliwkami czarnymi i cebulk膮

Udost臋pnij ten post

avocado wyrzucic? a pewnie ze mozna :D sama nistety wyrzucilam juz nie jedno, a uwielbiam je ponad zycie, nawet samo wyjadane lyzeczka ze skorupki ;) niestety czasem te avocada sa niedojrzale i zle sie przychowywane, robia sie w srodku gorzkie, brazowe, okropnosc :( no i jak sie rozkroi niedojrzale, to tez zadna przyjemnosc, takze romumiem, ze ktos mogl wyrzucic. sama ostanio mialam takie zle doswiadczenia, ze przestalam prawie je kupowac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 No raczej .
Uwielbiam Nektarynki Mango Avocado Ananasy Marakuje Papaye Figi Melony Kupuje raz w tygodniu

Udost臋pnij ten post

Pytanie czy mowa o naturalnych czy suszonych ? w mojej kuchni swoje cz臋ste zastosowanie maj膮 owoce goji. :) Znacie? stosujecie ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gwiazda w przekroju
to karambola :) ja kupuje (z wymienionych powyzej) najczesciej pomelo, jest przepyszne :) poza tym, od czasu do czasu: mango, swieze ananasy, takie "gruszki" (nie pamietam nazwy), sharon kaki (dla mnie nie jest za slodki, owszem, jest taki "maczysty", ale smak OK). Jadlam tez liczi, papaje, kokosa :) Za granica jadlam kiedys zolte kiwi, ostatnio moja kolezanka wyczaila je w jednym z hipermarketow, musze kupic :P

Udost臋pnij ten post

ja w sumie to tylko marakuj臋 kupuj臋 raz do roku do przetwor贸w :) Inne egzotyczne pr贸bowa艂am (takie miniaturowe pomara艅czki chyba kumkwat... nie kojarz臋 nazwy, karambol臋, granat) ale mi nie smakowa艂y. Jedyne co to czasem kupi臋 mango raz na ruski rok, i papaja w mieszance owocowej z puszki mi smakuje ale na 艣wie偶o nie jad艂am nigdy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szoque!
nie smakuja, bo najpewniej niedojrzale .... albo po prostu nieswieze .... .... znam ten bol :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to, co u nas nazywa si臋
kaki - w niczym nie przypomina tych, kt贸re jad艂am w kraju, gdzie one rosn膮. Tam jad艂am wr臋cz tonami. Podobnie jak figi prosto z drzewa. Dlatego raczej nie kupuj臋 egzotycznych owoc贸w w Polsce, bo nie maj膮 "tego" smaku. Z wyj膮tkiem banan贸w - bo za bardzo lubi臋 :-)

Udost臋pnij ten post