Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zonamezaswojego

Pomozcie- co kupuje, za co placi chrzestny

Polecane posty

Gość zonamezaswojego

Prosze pomozcie od lat nie mieszkam w kraju. Moj maz zostal poproszony na ojca chrzestnego dziewczynki. Wiem, ze sa zwyczje, ze chrzestna cos tam kupuje, chrzestny jest odpowiedziany za cos innego. Podpowiedzcie za co (chodzi mi o region Gdanska-bo moze w kazdym inaczej?)I powiedzcie ile albo co wypada dac na prezen dziecku. MYslelismy o lancuszku z medalikiem ssrebrnym, pamiatce - taki obrazek w ramce, plus pieniazki (ale ile?). A ile w Gdansku kosztuje chrzest?

Gość co za beznadzijene pytanie
:O

Gość nie wiem jak w gdańsku ale
u nas ( kielce ) też panują takie przekonania że chrzestny kupuje świece a chrzestna szatkę, o tym słyszałam ale ja dla swojego dziecka kupiłam wszystko sama, to moje dziecko i nie widzę powodu dla którego mam obciążać chrzestnych takimi wydatkami. najlepiej wprost zapytajcie rodziców, a jeśli chodzi o prezent to łańcuszek dobry pomysł i dotego jakaś drobna kwota 300 zł jak was nie stać sam łańcuszek będzie też ok.

Gość wlasnie wesele
jestem z wielkopolski i chrzestny kupuje swiece a matka szatke. to nie sa wielkie wydatki. chodzi o sama symbolike:-) swieca potem sluzy jeszcze do 1 komunii

Gość też kupujęw biedronce produkty
różnie z tym jest, czasami rodizce wolą wszystko sami zapewnić. Co do medalika wydaje mi się, ze złoty byłby lepszy. Jakoś zakorzenione mam przekonanie, ze złoto, to złoto. Może zamiast medalika pierwsza litera imienia? Zwłaszcza dla dziewczynki kiedyś posłuży. Kwotowo to na ile was stać - takie minimum to 100zł. Lepeij dać mało na chrzest, a potem pamiętać o chrześniaku w każde urodizny, święta:)