Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KAKA0900

Czy to dobra cena wg was????

Polecane posty

Gość działka malutka
może ma zamiar podłączyć kanalizacje? szambo to nie jedyne rozwiązanie

Gość nie wiem gdzie mieszkacie
moj dom ma 8o m rzucie + pietro, pddasze i piwnice -robia sie hektary absolutnie za duzo! Nie budowalismy, tylko kupilismy - w zyciu bym tyle nie budowala,a le to by;la okazaja. Trzeb to ogrzac, posprzatac - i jeszcze ogrodek! To niewola! Nie wiem czemu dom ma byc wiekszy, niz mieszkanie- no ok, jakis sklad, garaze. Ale ludzie maja tendencje do budowania za duzych domow - dla kogo? Dzieci momentalnie dorastaja i w zadnym , najpieksniejszym domu z rodzicami nie zostaja. Wiec praktycznie na 2 osoby + ze 2 pokoje goscinne ( przedtem dla dzieci) i koniec!

Gość Raczej to nie jest źle...
Ale studzienki kanalizacyjne też nie mogą być w pobliżu wody pitnej .. :D A poza tym jest wymagane, żeby przewód sieci kanalizacyjnej był usytuowany minimum 4 metry od obrysu fundamentów/ławy fundamentowej.

Gość nie wiem gdzie mieszkacie
no ale piszę, ze na ich dzialce moze byc po 8 m ( przy tej wielkosci, jesli kwadratowa i 100metrowym domu

Gość działka malutka
a ty chyba nie rozumiesz sarkazmu ze dom a 3m dalej ogrodzenie ;)

działka malutka a ty chyba nie rozumiesz sarkazmu ze dom a 3m dalej ogrodzenie" Dokładnie! Siatka spowoduje, że dzieli się podwórko z sąsiadem, a płot betonowy to już getto! Bo z okna patrzysz na beton. Muru postawić na granicy przecież nie można. :D

nie wiem gdzie mieszkacie no ale piszę, ze na ich dzialce moze byc po 8 m ( przy tej wielkosci, jesli kwadratowa i 100metrowym domu" Oczywiście garaż jest także zbędny? :D Bo o nim nie ma już mowy.. Chyba, że taki składany i to za zgodą sąsiada gdzieś przy granicy... Ale jak to wygląda?

Gość działka malutka
ale co ti o ogrodzeniu gadasz.....ja wole siatke i zasadzic tuje ...ładnie miło i przyjemnie!!! i przestań się wymądrzać bo każdy umie to znaleźć w necie i poczytać!!!

Gość działka malutka
albo ładny drewniany płot a garaż może być połączony z domem

Mojej sąsiadce to garaż nawet nie zmieścił się przy działce 800 m. Ma prostokąt - jest węższa, a dłuższa. Rzadko działki to idealny kwadrat. Najczęściej dzielą je na prostąkąty, bo to się najbardziej opłaca dzielącym. Ale nawet przy kwadracie, to garaż odpada przy tej powierzchni.

Nie postawisz garażu przy domu przy takim metrażu, nie ma takiej opcji. Jeśli dom ma podstawę 10 m, to nie ma takiej opcji.

Natomiast co do kwestii odległości obiektu budowlanego od drogi publicznej nadmieniam, że zagadnienie to zostało uregulowane w art. 43 ustawy o drogach publicznych. Zgodnie z nim odległość budynku od drogi publicznej będzie zależna od rodzaju tej drogi. Autostrada: w terenie zabudowy 30 m, poza terenem zabudowy 50 m. Droga ekspresowa: w terenie zabudowy 20 m, poza terenem zabudowy 40 m. Droga krajowa: w terenie zabudowy 10 m, poza terenem zabudowy 25 m. Droga wojewódzka, powiatowa: w terenie zabudowy 8 m, poza terenem zabudowy 20 m. Droga gminna: w terenie zabudowy 6 m, poza terenem 15 m

Zatem w najlepszej sytuacji może być oddalony od drogi 6 m.

No i trzeba jeszcze pamiętać o przyłączach wszelkiego typu itd. Wszystko wydaje się proste dla ludzi którzy nie mają o tym pojęcia. :D Ja jak budowałam, też wieloma wymogami byłam zdziwiona.

Kończąc, wspomnę jeszcze o przepisach przeciwpożarowych, które przewidują następujące odległości między ścianami zewnętrznymi budynków mieszkalnych: 8 m gdy ściany zewnętrzne posiadają otwory okienne i nie są ścianami oddzielenia przeciwpożarowego; 6 m gdy ściany nie mają otworów okiennych i drzwiowych i zwrócone są do siebie ścianami i dachami z przykryciami nierozprzestrzeniającymi ognia. Dla mniej bystrych :P Jeśli sąsiad wybudował się wcześniej (wcześniej były inne wymogi i jest np. wybudowany 1 m od granicy, to zapomnij o tych 4 metrach, bo wtedy to będzie więcej.