Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bialamasajka

Naturalne metody planowania rodziny (NPR)

Polecane posty

Gość bialamasajka

WITAM KOBIETKI! Chciałabym dowiedzieć się czy któraś z was stosuje npr, z jakim skutkiem i jakie metody stosujecie? Zastanawiam się z mężem właśnie nad takim sposobem planowania rodziny i chciałabym poznać wasze opinie i doświadczenia.

Gość Barbara, lat 41
ja nie wpuszczam mojego faceta do piczki

Gość termikaaa
Ja od niedawna stosuję metodę termiczną, więc zabezpieczam się prezerwatywą i będę to robić do póki nie poznam dobrze swojego ciała. Zastanawiam się też nad komputerem cyklu, ale jak widziałam że lady comp kosztuje prawie 2000 to się załamałam. Nie ma jakiś tańszych?

Gość 19latkaaa
Ostatnio na Kafe dziewczyny gadały o Cycloteście, podobno kosztuje niecałe 700zł musisz sobie sprawdzić. Ja nie wiem czy bym się zdecydowała tylko i wyłącznie na metody naturalne...być moze jestem za młoda i obawiam się za bardzo ciąży

Gość npr przestarzaly
A ja właśnie stosuję metody naturalne chociaż mam 20 lat dopiero, i też nie chciałabym jeszcze zajść w ciążę....dzisiejszy npr to nie przestarzały kalendarzyk małżeński. Przykładem tego może być np ten komputer o którym piszesz. Ja łączę tester afrodyta i prezerwatywę.

Gość to nie npr...
to o czym piszesz to nie jest taki prawdziwy dozwolony przez kościół npr, bo mimo wszystko przerwatywa to jest środek antykoncepcji...Lepiej się wstrzymać w dni płodne. Ja biorę tabletki i nie wiem czy bym się zdecydowała na npr. Jakoś nie mam przekonania. Ale moja przyjaciółka stosuje metodę termiczną - codziennie mierzy sobie temperaturę termomentrem elektronicznym i zapiski robi jakieś...nie wiem czy się z kumpelami nie złożymy jej na komputer cyklu jakby był jakiś tani

Gość Agnieszka co z chłopem mieszka
ja stosuję od 4,5 roku i nie wpadliśmy i jest cudownie!!!

Gość Agnieszka co z chłopem mieszka
ja mam regularne cykle miesiaczkowe i w dni płodne bzykamy sie tak że on nie tryska we mnie a przed okresem jest 8 dni w które można do końca się kochać i my tak robimy i nie wpadlismy od 4,5 roku po prostu trzeba znać swój organizm, ja widzę swój śluz i czuję w brzuchu czy jestem płodna czy nie

Gość cielista pierzynka
Agnieszka dobrze pisze, trzeba dobrze poznać swoje ciało, Ja mierzę temperaturę i zapisuję wszystkie skoki. A co do tych komputerów to sprawdziłam parę. Najtańszy jest Cyclotest. Stosuje ktoś?

Gość 30letnia Basia
Ja nie stosuję, ale chciałam go kupić. Zrobię to za jakiś miesiąc jak odłożę z wypłaty :) Też jestem ciekawa skuteczności....

Gość backblack
Mi by było szkoda tyle siana na jakiś monitorek wydać...mi wystarczy tester ze śliny :) mały praktyczny i tani ;p

Gość przezorna
Jak dopiero zaczynasz, to rzeczywiście najlepszym pomysłem na początek będzie ten monitor cyklu o którym mówią. Wiadomo, że sama na początku możesz coś przeoczyć :)

Gość marco pol@
mnie mój ukochany ściągnął z netu program "karta" jest on darmowym programem który działa tak jak te wszystkie urzadzenia. trzeba mierzyć każdego dnia temperature i wpisywać dane, do tego obserwacja śluzu plus jeszcze ja stosuje paski ph żeby wiedzieć dla pewności. faktycznie trzeba znać swój organizm mnie czasami partner w tym pomaga bo jak to on twierdzi penis też umie wyczuć te dni płodne i nieplodne:) 2 lata z tą metodą i w ciąży nie jestem a lepiej znam swoje ciało. myślę że nawet stosując prezerwatywy warto robić takie pomiary i douczyć się w tej dziedzinie chociażby po to aby lepiej siebie poznać, swoje dolegliwości, i zobaczyć swoją płodność

Gość zabiegana xyz
Ja od 18 lat stosuję kalendarzyk małżeński, w dni płodne-prezerwatywa. Mam dwoje dzieci, tak jak planowaliśmy, nieprzewidzianych wpadek nie było

moja siostra uzywała testów owulacyjnych a teraz testeru na śline i też jej sie sprawdza - pomaga jej poznać własne ciało bez jakichkolwiek zapisków

Gość grunch
Ja stosuję kalendarzyk od 10 lat. Również nie mam wpadek :) ale obecnie co raz więcej na rynku jest tych wspomagaczy :) nie które są na prawdę fajne. Ostatnio się spotkałam z testerem owu na ślinę i do tego wielokrotnego użytku, to dopiero może pomóc w zrozumieniu "swojego ciała

Gość wegetarianka1408
Ja własnie mam ten mini mikroskop (Afrodyta) wcześniej miałam donę ale lubię zmiany :) Jestem zadowolona :) Dodatkowo sprawdzam śluz. Metoda wystarczająca :)

heh, naturalne metody planowania rodziny, czyli tzw watykańska ruletka ;) ja nie wiem dlaczego ludzie w XXI wieku zamiast korzystać ze zdobyczy nauki i techniki dalej wierzą w jakieś znachorstwo

moja kumpela stosowala npr przez 5 lat bez wpadki,ale teraz staraja sie juz 1,5 roku o dziecko i nic ...wiec ciezko powiedziec. a niby ktore zdobycze techniki daja ta sama jakosc sexu i nie maja wplywu na zdrowie?

napisalam srodki,ktore nie szkodza zdrowiu...podam przyklady: -prezerwatywa-mniej czucia,niewygodna -tabsy-niszcza watrobe -plastry-duza wieksza dawka hormonu -nuva ring-masz cos w pochwie,niektorzy maja tendecje do grzyba -globulki-trzeba czekac i jakas piana sie ciagnie -wkladki wewnatrzmaciczne-kwestia moralna-zadorek powstaje i nie jest w stanie sie osadzic,poza tym czeste podraznienia scian macicy -wazektomia-dotad myslalam,ze po zakonczeniu tworzenia zycia zdecydujemy sie z mezem na to,ale nie tak daawno kolega nam opowiadal,ze codziennie go bola jadra,byl u lekarza i ten powiedzial mu,ze to czesto objaw

Gość rzucam tablety
Ja chcę się przerzucić z tabletek właśnie na npr. Szukam tylko jakiegoś najlepszego sposobu/metody. Co polecacie? metoda termiczna chyba jest najskuteczniejsza?

Gość sloneczna s
ja bym polecała metodę objawowo-termiczną. Wtedy skuteczność wzrasta :) ja stosuję npr od 5 lat, wpadki nie zaliczyłam :) na początek może zdecyduj się na jakiś komputerek, o którym dziewczyny wyżej mówiły (nie chcę się powtarzać)

Gość Fifka8
Naturalne metody?TYLKO dla kobiet które mają regularne cykle, mało chorują i nie przyjmują leków, mało się stresują, dobrze się odżywiają itp. Czyli dla niewielu kobiet Wystarczy mała zmiana, jakieś wachanie w organizmie i owulacja może się przesunąć Tak mnie uczono na studiach Na kaursie przedmałżeńskim dostałam kartę pomiaru temperatury, badania śluzu i szyjki macicy I miałam badac się przez 3 cykle I wiadomo już że naturalne metody nie są dla mnie Cykle mam nieregularne, dość często łapie infekcje i nie da sie określić u mnie dni płodnych Babka w poradni powiedziała ze niestety tak jest u wielu kobiet Są jednak takie które z powodzeniem stosują naturalne metody

Gość Fifka8
W dobie tylu róznych metod antykoncepcji ja bym nie ufała naturalnym metodom

bzdury, NPR jest nie tylko dla osob ktore maja regularne cykle po to prowadzi sie obserwacje by zrozumiec pewne rzeczy, przy nieregularnych cyklach obserwujac swoj organizm bedziesz wiedziec o przebytej owulacji i o dniach wzglednej nieplodnosci tyle ze potrzeba na to sporo czasu ( zeby sie nauczyc )

Gość bialamasajka
Zdecydowałam się na ten komputer cyklu - Cyclotest. Mam nadzieję, że będzie skuteczny i pomoże mi zapoznaniu się z własnym ciałem. Lady love - zgadzam się w pełni z Tobą.