Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka co szuka prawdy ;]

bóg ? życie pozagrobowe ? fakty i mity i wasze opinie na temat religi

Polecane posty

czy wierzycie w Boga ? czy wierzycie w biblie ? w Jezusa ? Jak myslicie ile prawdy utaja przed nami kosiół ... Od zawsze mam wątpliwości do wieluu rzeczy i chce abyscie podzielili sie swoimi opiniami na temat naszej wiary

Gość radiasłuchaćlubię
ja przestałam wierzyc w boga wczesniej niż w mikołaja. :)

Gość szkoda, że na forum nie
teraz to wiara w boga jest traktowana jako upośledzenie umysłowe, przeraża mnie to. ateizm staje się trendy :O

Gość a po co
zbierasz materiały do jakiejś pracy? ...heh to wygląda jak temat ankiety :P

Gość radiasłuchaćlubię
ateizm staje się trendy to wina batmanów.

Jestem deistką - wierzę, że Bóg istnieje i stworzył świat ale w niego nie ingerował i teraz też nie ingeruje 🖐️

zdrowo myślący człowiek nie patrzy na wiarę pod kątem batmanów chrześcijaństwo samo w sobie nie jest złą wiarą, ma dobre założenia. żaden ateista nie wymyśli nic co byłoby choć w 1/100 tak mądre jak dekalog.

Gość radiasłuchaćlubię
ateista nie wymyśli nic co byłoby choć w 1/100 tak mądre jak dekalog. ok , dekalog kapujemy wszyscy. a czy ty rozumiesz apokalipsę ?

Gość Witamiżegnamzarazem
Fakty a wiara - to się ze sobą kłóci.

nie czytałam to nie wiem ale słyszałam, że to dość metaforyczne...

"żaden ateista nie wymyśli nic co byłoby choć w 1/100 tak mądre jak dekalog. " Dekalog to nie jest wymysł żadnej religii :P. To są uniwersalne (powiedzmy) prawdy aby można było żyć w społeczeństwie. Naturalnie nie cały dekalog bo np. "pamiętaj aby dzień święty święcić" jest stworzony tylko i wyłącznie na użytek klasy kapłanów i ich kieszeni :)

Gość Nergalkaaaa
biblia to złoooo :) david attenborough twierdzi ,że w księdze genesis zawarte zostało przyzwolenie na niszczenie natury. gdzie Ty tu masz dobro? he?

Najbardziej podstawowym "kodeksem" chrześcijanina jest dekalog- tam nie ma nic wspólnego ze złem. co do biblii- ostrożna bym była w interpretacjach, bo tam się każdy dziennikarz doszukuje tego, czego chce, jak Dan Brown w obrazie DaVinci

Gość Nergalkaaaa
czasami nie trzeba się niczego doszukiwać - niektóre rzeczy są jak czarno na białym :)

Gość popopopopopork
"david attenborough twierdzi ,że w księdze genesis zawarte zostało przyzwolenie na niszczenie natury." a TY co wyczytałaś w Biblii?

"Najbardziej podstawowym "kodeksem" chrześcijanina jest dekalog" Odwalcie się od tego chrześcijaństwa... ile razy trzeba powtarzać, że większość przykazań dekalogu to nie są jakiekolwiek prawdy objawione, a najbardziej podstawowe, logiczne zasady współżycia społecznego. "co do biblii- ostrożna bym była w interpretacjach, bo tam się każdy dziennikarz doszukuje tego, czego chce, jak Dan Brown w obrazie DaVinci" Tam się każdy doszukuje tego czego chce. To samo jest zresztą z każdą inną "świętą" książką. Jedni uważają, ze trzeba ją brać dosłownie, inni, że metaforycznie - jeszcze inni (większość), że jedne fragmenty dosłownie, a inne metaforycznie - a ja zadaję pytanie - skąd oni widzą jakie trzeba interpretować metaforycznie, a jakie literalnie? :D

hyhymmm wtrące sie na chwile... myśle, że wiara nie jest uwazana jako upośledzenie raczej jako bardziej taka bezgraniczna wiara w to co głosi tylko kosciół . Biblia sama w sobie nie jest zła bo według mnie mozna z niej wyciagnąc bardzo duzo mądrosci (sama stwierdzam bo czytałam) Jak dla mnie dekalog został napisany po to aby ustalic jakies granice moralności biblia - ma uczyć ludzi,pokazywac jak byc lepszym dla siebie i dla rodziny a modlitwa no cuz chyba jest tylko po to aby sie wyciszyc i pobyc sam na sam.

Gość Nergalkaaaa
dawno ,dawno temu jak zdawałam maturę z języka ojczystego , byłam zmuszona dokładnie przeanalizować ( w miarę możliwości dokładnie) całą apokalipsę. i musze stwierdzić a raczej powtórzyć za Dodą ,że ''to musi być dzieło apostołów sprutych winem i zjaranych''. :)

ŚOZ- właśnie dlatego, że dekalog jest uniwersalny, a nie wyssany z palca śmieszą mnie osoby, które traktują chrześcijanina założenia jako upośledzenie umysłowe. co do tego jak kto co odbiera, to już indywidualna sprawa

to czemu napisałeś, że niewierzący = myślący ? :D teraz ateizm to jeden wielki trend i wielu z tych zagorzałych niewierzących nawet nie wie co obala

Gość nieprzesądny
nie jestem przesądny

Gość Nergalkaaaa
"śmieszą mnie osoby, które traktują chrześcijanina założenia jako upośledzenie umysłowe." ej ja też tak nie myslę- jeśli tylko taki osobnik nie dzierży na łbie moherowego beretu i nie tańczy pod krzyżem - spoko jest i niech sobie egzystuje w najlepsze ;)

A CO MYŚLICIE O SPOWIEDZI ???????

"to czemu napisałeś, że niewierzący = myślący ? " To pytanie do mnie? Kiedy ja tak napisałem? Pokaż? "teraz ateizm to jeden wielki trend i wielu z tych zagorzałych niewierzących nawet nie wie co obala" Po pierwsze nie mogę się z Tobą zgodzić. Po drugie zaś wiesz co jest gorsze - człowiek, który jest członkiem jakiejś religii i jej dokładnie nie zgłębił :) - tylko tak na ślepo - "bo wszyscy wierzą" :).

Gość Nergalkaaaa
spowiedź to bzdura :) opowiadasz dla księciunia swoje grzeszki , on się nakręca i za mszowe zamawia dsiwkii.

chrzescijanie i silnie wierzący pytanie do was .... gdzie w bibli jest napisane o spowiedzi ??

Śoz zwracam honor, napisałeś że autorka jest myśląca bo wątpi i zaogrągliłam ci co siedzą na ślepo w jakiejs wierze to też niezbyt mądre co prawda, ale biegnięcie za ateizmem wedle mody wiele się od tego nie różni wielu ateistów wie dlaczego nie chce przynależeć do kościoła, ale wśród młodziezy zauwazylam trend wysmiewania sie z wierzacych jak z ostatnich naiwniaków z ciemnogrodu :O