Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama nowa...

GLUTEN - doswiadczone mamy pomocy!!!

Polecane posty

Gość mama nowa...

witajcie, mam pytanie - czy wasze dzieci tez po wprowadzeniu glutenu mialy biegunke?? moja coreczka ma 4,5 miesiaca, karmie piersia, na dniach do zupki jarzynowej dodalam odrobine (zalecane 2-3 gramy) kaszki mannej (na mleku modyfik.) i niestety pojawiły sie czeste zołte wodniste kupki - czy to oznacza ze malutka moze byc uczulona, czy po pierwszym razie to za wczesnie zeby oceniac? moze to reakcja na mleko modyf.? czy uwazacie ze po paru dniach powinnam sprobowac ponownie? ogromnie dziekuje za wszelkie pomocne odpowiedzi :)

Gość fref
jelita w tym wieku nie sa przystosowane do glutenu. powinno sie odczekac minimum 6 m-cy ze wprowadzaniem go do diety. dlaczego zaczelas tak wczas?? mozesz juz podawac powoli warzywa i owoce ale z glutenem poczekaj jeszcze

Gość mama nowa...
obecny schemat zywienia niemowlat mowi zeby wprowadzac go w małych ilosciach własnie na tym etapie u karmiacych piersia...

Gość mama nowa...
a i jesli chodzi o podstawowe pojedyncze produkty typu marchewki jabłuszka banany itp - malutka je pulubiła z wzajemnoscia - zadnych problemów, wysypek, zaparc...

przy karmieniu piersią po 4 mies., przy sztucznym po 6mies. A tej zupki nie jadła pierwszy raz? Moje dziecko na gluten w żaden negatywny sposób nie zareagowało.

na wszelki wypadek już nie podawaj i idź do pediatry, bo rzeczywiście może to być alergia

Gość mama nowa...
zupke jarzynowa jadła juz 3 dzien - nic jej nie było :( dopiero tego 3 dnia dołaczyłam gluten...

mam trójkę dorosłych dzieci i zawsze gluten wprowadzało sie najwcześniej po 10 m-cu życia z powodu zagrożenia uszkodzenia kosmków jelitowych czyli celiakią. teraz mam czwarte dziecko i włos jezy mi się na glowie, bo teraz podaje się gluten wcześniej, bo jakiejś badania dowodzą że chorują ci, którzy z glutenem się nie stykali wcześniej! podałam raz taką małą ilosc glutenu w formie kaszki mannej i była kupka rzadsza i podobna do glutenozaleznej ( jedno ze strszych miało diete bezglutenową). Wycofałam sie z glutenu i poszłam do innego lekarz i wstrzymujemy gluten całkowicie. Podaje kleik ryżowy, kukurydziany, kaszkę sinlac i dla uspokojenia "reolucji jelitowej" zamiast mleka modyfikowanego bebilon pepti przez ok. tydzień. Starszy syn był bezmleczny i bezglutenowy syąd eliminacja i mleka na tą chwilę, bo jelita zostały podrażnione glutenem.

reakcja jest dobra tymbardziej ze to taki maluch,ja sie nie bawilam w jakies łyzkowanie kaszy,bo to smieszne troche obchodzic sie z dzieckiem jak z jajkiem,u nas nikt nie mial uczulenia,celiaki tez nie mial wiec nie dawkowalam an lyzki kaszy,normalne produkty wprowadzilam z glutenem i nawet reakcji nie bylo

ja spróbowałam z glutenem jak mała miała pół roku i było to samo. Brzydkie, rzadkie kupy. Lekarka kazała odstawić i poczekać, aż mała skończy rok. Teraz je już kaszki zbożowe, kawałeczek chleba i jest ok. Wiem, że najnowsze zalecenia są, żeby wcześnie dawać gluten, ale u mnie okazało się ,że dziecko jeszcze jest niedojrzałe do tego i dopiero od miesiąca może jeść.

Gość Ja swojej córci
która skończyła 6 miesięcy i jest karmiona piersią podałam pierwszy tydzień temu dwie łyżki stołowe kaszki z glutenem (Hipp kaszka na dobranoc) do swojego mleka butelką i wszystko jest ok. Mnie skolei lekarz powiedział że gluten od 6 miesiąca obojętnie czy dziecko karmione jest mieszanką czy piersią gdyż gluten to dość ciężkie dla małego organizmu białko roślinne i że kategorycznie dopiero od 6 miesiąca. Autorko twoje dziecko wcale nie musi cierpieć na celiaklię, ono poprostu może mieć nietolerancję wynikającą z niedojrzałego układu trawiennego i stąd te "biegunki" może być jednak też tak że to alergia i wtedy pod żadnym pozorem nie podawaj glutenu bo uszkodzisz jej kosmki jelitowe i zacznie być jazda . Idź do pediatry koniecznie i póki co nie podawaj glutenu. Jestem też pewna że lekarz skrytykuje to że tak wcześnie podałaś gluten gdyż układ trawienny wysyła enzymy dopiero od 16 lub 17 tygodnia życia więc teoretycznie twoje dziecko dopiero co uczy się trawić najlżejsze składniki inne niż twoje mleko czy mleko wogóle(modyfik).