Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Blue Eyed She

IELTS w UK

Polecane posty

Gość Blue Eyed She

Witam:) Czy ktos sie mzoe orientuje na temat egzaminow IELTS? Z tego co slyszalam to musze zrobic IELTS zeby pozniej do collegu i pozniej studia(zaznaczam ze nie mam matury). Jak to mniej wiecej wyglada , gdzie to mozna zrobic i jakie sa koszta? :)

Gość Blue Eyed She
Dzieki za linka, ale moze ktos tak powie z wlansego doswiadczenia? Czy robiliscie jakies kursy przed IELTS czy od razu na to poszliscie?

Gość LalalaaaSs
Na IELTS mozeez uczyc sie sama z ksiazek do tego przznaczonych, potem idziesz tylko na egzamin ktory trwa caly dzien. Oczywiscieza egzamin placisz, a za kurs jakbys chciala chodzic to tez placisz ( wg mnie nie warto na ten kurs chodzuc, lepiej potrenowac z kolezanka, bo zadania masz dokladnie opisane). Z mojego doswiadczenia: chodzilam na taki kurs ( za darmo bo mialam chyba z 18 lat) to bylo ok ale nie zaplacilabym za niego, bo naprawde to samo mozesz zrobic sama w domu :)

Gość Blue Eyed She
Dzieki za info:) A powiedz mi jeszcze, zeby zaczac IELTS , trzeba umiec juz dobrze angielski? I trzeba miec inne certufikaty o jakims nizszym poziomie?

Gość LalalaaaSs
Hmmm nie wiem dokladnie ale mysle ze nie musisz miec zadnego certyfikatu. Tzn IELTS jest wazny 1 rok albo 2 lata ( juz nie pamietam) wiec upewnij sie ze masz wszystkie inne kwalifikacje do studiow zeby jak ci IELTS nie wygasl w tym czasie.

Gość Blue Eyed She
Aha to jeszcze musze sie wstrzymac co do IELTS. Generalnie musze chyba college zrobic najpierw bo nie mam matury. Nie wiesz jak to jest z maturami tutaj? Kazdy college przygotowuje mnie do matury i pozniej normalnie moge robic IELTS i na studia?

Gość Wszystkie info
Ja kupiłam książki z testami ( 10 f, informacja na stronie, którą Ci podałam) i ćwiczyłam. Nie chodziłam na kurs przygotowawczy. Raczej nie trzeba mieć skonczonych żadnych innych kursów. Angielski musisz znać przystępując do IELTS, to chyba oczywiste. Do rozpoczęcia studiów wymagany jest Academic, nie wiem, jak do niższych szczebli edukacji. Informacje o wymaganiach językowych znajdziesz na stronach interesujących Cię uniwersytetów i pewnie innych szkół. Pamiętaj, że wymagają zdania IELTS na ocenę nie niższą niż..., zwykle jest to 6 albo 6,5. Link, który Ci podałam jest naprawdę bardzo pomocny. Jakby co, pytaj.

Gość Wszystkie info
Co do matury niestety nie pomogę, bo nie mam pojęcia.

Gość LalalaSs
Każdy college oferuje kursy na roznym poziomie. Z tego co ja pamietam to jest np BTEC First Diploma (z tego mozesz robic science, bo z innego tematu pamietam ze idziesz w tym kierunku) . To kurs podstawowy i liczy sie jako GCSE, wiec wtedy po nim dostaniesz sie na A levels. Ten kurs jest jednoroczny (full time) i daje ci podstawy z science. Potem jesli college sie zgodzi to mozesz isc na A levels ( wtedy wybierasz minimum 3 przedmioty) . Full time trwa 2 lata. W ostatnim roku A levels mozesz zdac IELTS i wtedy isc na studia. taki teoretyczny plan ci napisalam bo szlam mniej wiecej ta sama droga :)