Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość djddjjdjdfkdkeifslldnfjeklekek

Ślub z Amerykaninem -pobyt stały

Polecane posty

Mam pytanie , czy jeżeli wyjdę za mąż za obywatela USA dostanę tam automatycznie pozwolenie na pobyt stały? Czy to pozwolenie to to samo co zielona karta? , wiem , że na zielonej karcie można normalnie studiować , pracować i wyjeżdżać po za granicę kraju bez wizy , masz praktycznie wszystkie prawa co obywatel USA Czytałam też , że jeżeli jest się w Stanach 5 lat to można starać się o przyznanie Amerykańskiego obywatelstwa, a jeżeli jest się żoną/mężem Amerykanina to można się starać o obywatelstwo wcześniej bo po 3 latach. Ale głownie chodzi mi o to ,czy jeżeli wyjdę za Amerykanina , to będę mogła tam zostać legalnie , czy mnie nie deportują i dostanę pozwolenie na pobyt tam.

Gość Carbonated
Po wyjsciu za maz za obywatela usa skladasz wniosek o green card.. Po ok pol roku dostajesz ja ... A o obywatelstwo mozesz sie starac dopiero po 5 latach od dostania karty

Gość fdsese
od razu po slubie nie dostaniesz .. Musisz tam pomieszkac ..

Czytałam , że jeżeli ktoś wyszedł za mąż za obywatela USA to może się starać po 3 , ale nie istotne , dziękuję za odpowiedź , ale co jeśli wygaśnie wiza? Jeżeli wyjdzie się za mąż przykładowo miesiąc przed wygaśnięciem i od razu po ślubie złoży się wniosek o zieloną kartę , czy przyznanie tej karty trwa aż tak długo ? , bo jeżeli wygaśnie wiza to będzie się nielegalnie chyba , wtedy Cie deportują mimo , że złożyło się wniosek jeszcze podczas trwania wizy i po zawarciu małżeństwa? jest wtedy jakieś pozwolenie na pobyt tymczasowy aż do dnia otrzymania zielonej karty?

Gość Carbonated
Niewazne czy wiza wygasla czy nie po slubie jestes w tzw. Procesie wiec tak jakby "legalnie" .. Pierwsze slysze ze o karte starasz sie po 3 latach... Moze chodzi o to ze do 3 lat czekasz na stala green card, bo najpierw dostajesz tymczasowa, mozesz na nie pracowac. Uczyc sie i podrozoeac po swiecie..do 3 miesie y od zlozenia wniosku w urzedzie emigrCyjnym powinnas dostac ss number

Gość Carbonated
Ja ylam tu nielegalnie ponad 6 lat, slub wzielam we wrzesniu w tamtym roku a w maju bylam juz na wakacjach w polsce:)

Nie chodziło mi o to , że czekasz 3 lata na kartę tylko , że 3 lata po ślubie z obywatelem możesz się starać o obywatelstwo :) To jeżeli wyszłabym za mąż to najpierw dostanę tymczasowy pobyt a później stały? Chodzi o to ,że jeżeli wiza wygasa miesiąc po ślubie , żeby Cie nie deportowali tylko żebyś mogła tam być legalnie i dostać tą zieloną kartę ;]a po kilka latach starać się o obywatelstwo. A jeżeli mielibyśmy dzieci , i one urodzą się w Stanach to automatycznie otrzymają Amerykańskie Obywatelstwo, prawda?

To się chyba nazywa "Dziedziczenie Ziemi" o ile się nie mylę

Może mi ktoś odpowiedź?:d proszę , to ważne

Gość Carbonated
Napisalam Ci ze o obywatelstwo mozesz sie starac dopiero po 5 latach od uzyskania green card tymcz. Dzieci urodzone na terenie usa nawet jeslo rodzice sa nielegalnie automatycznie staja sie obywatelami tego kraju

Gość astriks
Witam. Chciałem zapytać czy w przypadku wzięcia ślubu z osobą, która posiada Amerykańskie obywatelstwo można od razu starać się o podjęcie normalnej (legalnej) pracy czy trzeba czekać do przyznania green card? Jeszcze jedno pytanie... czy po zawarciu związku małżeńskiego green card jest przyznawana każdemu czy trzeba spełniać jeszcze jakieś warunki prócz wyjścia za Amerykanina. Generalnie myślę, że karta powinna być przyznawana każdemu, ponieważ w przypadku nieprzyznania karty konieczna jest deportacja a jakby nie patrzeć 'druga połówka' zostaje wtedy na 2 końcu świata a Ty nie masz możliwość powrotu, dobrze myślę? Prosiłbym kogoś kto się na tym zna lub przeżył podobną sytuację na e-mail: wojtasek506@o2.pl Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz. P.S.: tak - jestem facetem. Widze, ze wypowiadaja sie same Panie ale chyba przywileje i obowiązki zawarcia zwiazku w USA są identyczne dla każdej z płci ;)

Gość bartlettgirl
Green card po pół roku, pozwolenie na pracę chyba tylko parę tygodni, o obywatelstwo można się starać po 3 latach. Przerobiłam to w przypadku męża całkiem niedawno.

Carbonated opowiada bzdury i nie ma o tym pojecia. Moj maz jest Amerykaninem. Zielona karte dostalam od razu po slubie. Jest na 2 lata, pozniej sklada sie wniosek o nowa 10 letnia. Po 3 latach mozna dostac obywatelstwo. W kazdym innym przypadku po 5 latach. Slub z Amerykaninem zmniejsza tez czas to 3 lat wlasnie. Osoby, ktore nie maja o tym pojecia nie powinny sie w ogole wypowiadac

Gość doucz sie dziecko
Behindblues ma racje, tak wlasnie jest a ty Carbonated doucz sie dziecino.

Gość astriks
Skoro zaraz po ślubie otrzymuje się green card to oznacza, że można podjąć legalną pracę? Z tego co się orientuję to aby podjąć legalną pracę trzeba załatwić sobie Social Security Number, czy z tym też nie ma żadnego problemu zaraz po zawarciu związku? Mam jeszcze pytania dotyczące zawarcia związku małżeńskiego... mianowicie: czy ktoś orientuje się jak wygląda 'nielegalne' zawarcie związku? Mam na myśli przypadek kiedy osoba z poza USA bierze ślub z obywatelem USA tylko po to aby otrzymać green card. Czy są jakieś rygorystyczne przepisy sprawdzające autentyczność związku? Słyszałem, że po około 2 latach 'państwo' wzywa obojga partnerów na rozmowę w stylu 'po której stronie łóżka śpi małżonka?' czy np. 'czy Pana żona śpi w bieliźnie?' - chodzi o takie osobiste pytania sprawdzające czy faktycznie małżeństwo jest autentyczne. Słyszałem jeszcze, że ponoć mogą zrobić 'nagonkę' do domu sprawdzając czy mieszka się razem, czy ma się w mieszkaniu wspólne zdjęcia itp. Czy ktoś spotkał się z podobna sytuacją? Jeśli ktoś nie chce wypowiadać się tutaj prosiłbym o e-maila w tej sprawie:) P.S.: Małżonków z miłości a nie z 'imigracyjnej konieczności' również proszę o kontakt w tej sprawie aby opisali mi jak wygląda ich małżeństwo oczami wszystkich urzędów, ustaw prawnych i kodeksów, które w jakimś stopniu tam zapewne obowiązują:) Dziękuje za odpowiedz

Gość gkdhghdjd
Nie wiem jak jest w USA, ale w Polsce tak właśnie jest. Co wczoraj jedliscie na kolacje, co robiliście w zeszły weekend, jaki jest widok z okna, kolor ścian, kontakt po ktorej stronie od drzwi. Nalot też miałam. :)

Gość astriks
Takie rzeczy dzieją się u nas w Polsce? Nawet nie wiedzialem, myslałem że bardziej cisną w USA z takimi rzeczami. Podobno slub amerykanina z polką w polsce jest jeszcze bardziej skomplikowany niz slub w USA, gdzies ostatnio o tym czytalem

Gość bartlettgirl
Jakie naloty? O czym wy mówicie? Wśród moich znajomych nikt nigdy nie miał takiej sytuacji. Jedna z moich kumpelek wyszła za mąż tylko dla papierów za chłopaka, który jest gayem i przeszło bez problemów. Nawet nie mieszkali razem.

Gość US citizen
Pytanie do bartlettgirl: Mówisz, że twoja koleżanka nie mieszkała nawet ze swoim "mężem"? Mogłabyś coś więcej na ten temat napisać, jak to wszystko przeszło?

Gość gość
czy jezeli moj przyszly maz ma male problemy z prawem (ma wyrok federalny za nieplacenie alimentow) to po slubie jako malzona tez bede miala przez to jakis problemy?

Gość gość
Zamierzam wyjsc za Amerykanina polskiego pochodzenia. Gdzie lepiej zlozyc dokumenty o sponsoring? W USA przez niego, czy w Polsce? Narzeczony mieszka w USA od 20-tu lat. Pytam, poniewaz chcialabym skrocic czas oczekiwania na zielona karte. Slyszalam, ze po zlozeniu dokumentow o sponsoring przez niego w USA czas oczekiwania jest bardzo dlugi. Slyszalam tez, ze moge sama zlozyc papiery w Polsce w ambasadzie USA, wtedy ten czas podobno jest krotszy. Czy ktos wie cos na ten temat? Prosilabym o odpowiedz... Dzieki!!!

Gość gość
Czy jeżeli wyjdę za amerykanina, może on legalnie mieszkać w Europie? Z tego co mówi nie może dostać nawet wizy pracowniczej.

Gość gość
Czy ktos moze jest zainteresowany pomoca, slubem dla papierow? Moze ktos kogos zna, kto moze potrzebuje pieniedzy i moglby pojsc na taki uklad. Podkresle, ze szukam meza. ;)

Gość gość
Ja mam inny problem,wyszlam za maz za amerykanina,byl zakochany,dopoki sie nie dowiedzial,ze skladajac wniosek na zielona karte,musimy miec wspolne konto,dom itp.Wniosku zlozyc nie chce,jestem jak w wiezieniu.Jestem tu razem z synem,ktory jest niepelnosprawny,przeszedl tu dwie operacje,ciagle jest w trakcie leczenia.Nie moge w tej chwili wrocic do kraju.Syn mysi zakonczyc leczenie i liceum,a ja przez ten czas musze znosic humory wczesniej zakochanego meza.Numeru security tez nie mam.

Gość gość
Jesli masz slub to mozesz i miec SS. Idz do jakiegos prawnika i dokladnie sie dowiedz. Jestes na prawie. Nie ma znaczenia czy jest zakochany czy nie. Jestes zona i masz prawa jak zona.

Gość gość
To ciekawy temat. Wielu normalnych Polskich meszczyzn w Stanach w srednim wieku jest w sytuacji gdzie by chcieli znalezc ladna Polke w celu matrymonialnym. Niestety czas narobil wiele komlikacji jak dzieci z poprzednich zwiazkow czy jakies wyimaginowane sprawy majatkowe. Mysle ze jesli nie ma chetnych Polek to zawsze znajda sie Azjatki :))))

Gość gość
Napisze jak wyglada slub w Kanadzie. Osoba bierze slub z obywatelem kanady i nastepnie czeka dwa tygodnie. Po dwoch tygodniach idzie do urzedu i sklada wniosek zeby wydali certyfikat malzenski. Czeka znowu dwa tygodnie az przysla poczta do domu. Nastepnie wysyla dokumenty z tym kserem certyfikatu do urzedu imigracyjnego. Potem z tym certyfikatem idzie do urzedu juz innego i sklada wniosek i przyznanie numeru NIP i na ubezpieczenie. Znowu czeka az przysla do domu ze dwa tygodnie na to ubezpieczenie, bo numer NIP dadza od reki. Po dwoch miesiacach urzad imigracyjny przysyla numer do roboty tymczasowo na dwa lata. Dalej sie czeka na przyslanie przez urzad imigracyjny wezwania na badania medyczne ktore wykarza ze masz konskie zdrowie. Czas od zlozenia dokumentow do urzedu imigracyjnego do przyslania papieru z wezwaniem do lekarza na badania to dziesiec miesiecy. Nastepnie czekasz trzy miesiace po wykonaniu badan. Wzywaja cie wtedy na rozmowe. Dostajesz trzy pytania badz wiecej co do porzycia malzenskiego. Potem juz krotko czekasz i dostajesz status stalego rezydenta. Liczac od tego momentu czekasz jeszcze trzy lata i dostajesz obywatelstwo. Nierozumiem wiec jak to jest w USA ze od razu po slubie dostaje sie zielona karte. W Kanadzie jest wiec dluzszy proces i bardziej zmudny, bo po slubie az do otrzymania pozwolenia na prace czyli okolo trzech miesiecy od dnia slubu nie ma sie zadnego statusu. Osoba nie ma ubezpieczenia. Musi placic prywatnie. Jest zona i jest dla Kanady nikim. Nie ma zadnego statusu. Jest po prostu turysta i tyle.

Gość gość
Male uzupelnienie co slubu z obywatelem Kanady: sprostuje co napisalam poprzednio. Po 10 miesiacach od wyslania dokumentow na staly pobyt, przysylaja wezwanie na badania, sa to kila, hiv, ogolne badanie wzroku, sluchu, waga, wzrost oraz osluchanie przez lekarza czyli klatka piersiowa. Chodzi o gruzlice. Przeswietlenie rentgena na wykazanie czy masz gruzlice pobranie krwi i moczu a takze na skrzywienie kregoslupa rentgen. Lekarz wysyla wyniki a emigracja dolacza do twojej teczki z dokumentami. Po 3 miesiacach wysylaja ci wezwanie do stawienia sie wraz z mezem po odbior permanent resident czyli stalego pobytu zadajac 4 standardowe pytania o nikaralnosc o zawrocenie z granicy kanafyjskiej o innych sponsorob i czy chcesz zostac w Kanadzie. Staly pobyt dostajesz na zawsze a nie na dwa probne lata to jest roznica do zielonej karty w usa.

Gość Sissi

Aby dowiedzieć się, jak aktualnie wygląda procedura uzyskania zielonej karty po ślubie z obywatelem USA polecam ten artykuł https://wizaonline.org/blog/zielona-karta-po-slubie-z-obywatelem-usa/.