Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MYSZA PODWÓRKOWA Z OBRÓŻKĄ

NIESAMOWITE SPOSOBY NA OSZCZĘDZANIE W DOMU

Polecane posty

Był tu może A MOŻE BYŁO już kilka tematów o oszczędzaniu.Jednak mi chodzi o coś innego też:) Jakie wynalazki stosujecie w domu np do prania za grosze,jakie metody by pachniało w całym domu i inne ??????????? Nie kupując mega drogich proszków,płynów do płukania,świec pachnących a nawet perfum .Ciekawa jestem ,później swoje wynalazki opiszę :) Napiszcie najpierw wy :)

Gość hhhhhhhhhhhhhhhhmmmmmmm__
Lenor niebieski niemiecki tzn. płyn do płukania pachnie w całym domu po praniu. Polecam :)

Ja jestem fanatyczką zapachów u mnie musi wszystko i wszędzie pachnieć :) Znalazłam np.pomysł na długo pachnące podłogi :) Wiadro -płyn do naczyń i olejek do kominków 10 kropel ,tym zmywam podłogę w całym domu,wszystko panele ,kafelki ZAPACH GWARANTOWANY PRZEZ 2 dni:)

Nie chodzi mi właśnie o kupowaniu płynów typu Lenor ,wiem że pachnie .Chodzi mi o tanie inne sposoby dające podobny lub lepszy efekt i pozostawiający duuuuuuuuuużże oszczędności :)

Gość natuska85
MYSZA a Twoje pranie nie pachnie potem nieprzyjemnie?

Do płukania tkanin nie używam już żadnych kupnych płynów typu lenor ,silan za dużo kasy szło :) Wymyśliłam coś innego ....pół szklanki wody + łyżeczka sody (by pranie było miękkie) + 10 kropel olejku zapachowego takiego do kominków,co rusz to inny zapach kupuję ale tylko raz w mies .PRANIE PACHNIE PRZECUDNIE..........Szczególnie drzewo sandałowe boooooskie:)

No właśnie w moich szafach pachnie pięknie i długo za na prawdę małe pieniądze :)

Gość do mam dola
no nie zgielo................ od korposow za 1zl z biedronki ,, po jakies wymysły

Gość natuska85
A w jakiej cenie są te olejki zapachowe? ja bym chętnie wypróbowała Twój sposób. Wkurza mnie, że proszki do prania są takie drogie, a zużywają się niewiadomo kiedy.

do natuska85 Kochana ja kupuję te olejki w Rossmanie po 7 zł ,można kupić i po 3 zł jak się trafi POLECAM CI bo naprawdę dodasz do prania i zobaczysz jak pranie będzie ci pięknie pachnieć i dłuuuuugo .Nie lej tylko na ciuszki bezpośrednio tylko rozcieńcz z wodą i wlej do dozownika :)

Mam w domu kotka :) Co wiąże się z kuwetą .Oczywiście zawsze kupowałam żwirek w sklepie ale ceny teraz tak poszybowały że odpuściłam :) Kombinuję piasek ale nie z piaskownicy ,i też go traktuję kroplami olejku mieszam i mam "żwirek zapachowy " dla kociambra:)

Gość natuska85
Dzięki, na pewno wyoróbuje. A co robisz, żeby pachniało w szafach?

Teraz posypią się gromy na mnie ale kiedyś musiałam na szybko odmalować kuchnię -właściwie odświeżyć na biało .Na farbę kasy nie miałam i wymyśliłam już zrozpaczona że wezmę ugotuję krochmal taki z mąki ziemniaczanej 1/2 kg mąki dodam do tego jak będzie już woda zimna zwykły kg białej mąki i rozkruszyłam jedną białą kredę ,taką do tablicy .Wszystko to solidnie zamieszałam i..........myślałam że nic z tego nie będzie a rano....................kuchnia piękna i bielusieńka :)

Gość dafhjka
MYSZA PODWÓRKOWA Z OBRÓŻKĄ mam pytanie a to pranie prze olejek nie bedzie jakies tluste napewno nic innego sie z nim nie stanie

Gość fankamuzy
gratulacje pomyslow, dobrze ze sobie radzisz i pomysly takze fajne:)

NATUSKA 85. Do szaf robię sobie takie woreczki jak są w sklepach ,szyję wsypuję do nich trocinki(kupiłam w zoologicznym ) kiedyś ,wkrapiam olejek ,przewiązuję ładną wstążką i wieszam na wieszakach :)Pachnie długo,zawsze można jeszcze dodać olejku ale u mnie taka saszetka starczy na 3-5 mies.

do dafhjka Ja ten olejek rozpuszczam w dość ciepłej wodzie i nic się nie dzieje ,nie polecam olejków z bazaru do płukania bo te mają więcej oleju niż esencji zapachowej :)

Gość natuska85
Super, ja trocin mam pod dostatkiem, bo mam królika:) A material i nici się znajdą. Te gotowe zapachy do zawieszania w szafach są bardzo krótkotrwałe. Ja też jestem pełna podziwu dla Twojej zaradności:)

Gość dafhjka
MYSZA PODWÓRKOWA Z OBRÓŻKĄ dzieki za odpowiedz

To raczej sytuacja finansowa podsuneła mi różne pomysły .Co do tych woreczków to na początku bardzo pachną z czasem zapach jest łagodniejszy .Koleżance już zrobiłam chyba ze 20-ścia do szaf ,z różnymi zapachami jest zachwycona :) Ja jednak polecam jednorazowo w całym domu jeden zapach np.na miesiąc a na drugi następny ,bo kilkanaście różnych to różnie to bywa

Ostatni mój pomysł to rolety rzymskie :) Pooglądałam ich nieco w necie ,podobały mi się ale ceny już nie .Kombinowałam jak samemu je zrobić ,bo nie mam maszyny nie umiem szyć:) Kupiłam drążek taki rozsuwany do zazdrosek ,uciachałam swoją firanę na trzy części długa,średnia i mniejsza .Dół zszyłam nicią zostawiając miejsce na ten drążek .Rozprostowałam je i doszyłam jeszcze ręcznie "szelki " na karnisz Wyglądają kapitalnie !!!!!!!!

Koleżanka poradziła mi żebym książkę napisała ,no nie wiem zastanowię się :)

Najpiękniejsze co ostatnio mi wyszło to świeca zapachowa z resztek ,starych kawałków jest w ogromniastym dużym kielichu z trzema knotami i pachnie bajecznie ale jak wygląda .:)

Piszcie swoje pomysły jestem ciekawa???

Gość dsgssdsd
hm no np. mycie powierzchni takich metalicznych, np. zlewu w kuchni - po co wydawać kasę na drogie środki jak można użyć wody z odrobiną octu i kwasku cytrynowego (którego buteleczka kosztuje 1,50 a wystarczy na uuuu kilka miesięcy) poza tym jak myjesz naczynia to nie myj pod bierzącą bo zużyjesz więcej wody i więcej płynu Nalej do zlewu wodę i łyżkę płynu do naczyń i myj zaczynając od najczystszych naczyń później spłucz zimną wodą- będą ładniej błyszczeć niż po myciu pod bieżącą i ciepłą

Gość zajhawwka
ja daje mydla do szafek i tez fajnie pachnie :)

Gość dsgssdsd
zajhawka właśnie:D co do żwirku zapachowego, to jednak najlepiej używać dobry żwirek, nie dodawać tam niczego żeby kotu nie zaszkodziło odpowiedni żwirek pochłania przykry zapach

do dsgssdsd Ciekawe z tym płynem cytrynowym.Co do mydełek w szafie też je miałam ale zawsze coś mi się nimi usmarowało ,ale pachniało fakt tylko krótko niestety :(

Gość dsgssdsd
aha a w lidlu za 2 zeta są te spreje na ściane zapachowe nie trzeba kupować za 10 markowych sprawdziłam, używam, świetnie pachną, intensywnie i długo służą kupuję raz na 2 miesiące

Gość dsgssdsd
a np jak parapet myjesz, tzn ten wewnętrzny, w domu to można dodać właśnie do wody wyciśnięte pół cytryny, albo jakieś krople olejek zapachowy do ciasta, wtedy będzie pięknie pachnieć w pokoju