Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odsmam

czy warto kupować dziecku psa?

Polecane posty

Gość marina :)
a jak dziecku się znudzi dbabie o pupila to co wtedy?? Rodzic na znak protestu też nie wyprowadzi psa czy nie nakarmi bo przecież dziecko obiecało, że się zajmie??? Pies to obowiązek i jeśli nie jest się pewnym decyzji, lepiej kupić rybkę

Tak, bo to kwestia wychowania. Nauczyć psa czystości, pewnych manier itd to jest podstawa jeśli tego nie ma to będzie istny diabeł a nie pies. Niestety moja mama nie dała sobie nic powiedzieć jak kupiła tego psa, mówiłam jej co powinna robić i jak to wiedziała lepiej i traktowała tego psa jak swoją maskotkę. Jakieś kwarantanny i inne teraz chciała mi tego psa wcisnąć na miesiąc, żebym z nim zrobiła porządek ale się nie zgodziłam, niech teraz poniesie sama konekwencje swoich błędów.

Gość marina :)
z rybką mniej zachodu i można oddać na przechowanie, jak się na wczasy wyjeżdża

Pies to obowiązek na wiele lat nie tylko dla rodziców ale dla dzieci. Nie kupuje się psa 'dziecku', ale całej rodzinie. To dorośli będą odpowiadać za psa, za podział obowiązków względem niego i za opiekę.

Gość gość
Powodów dla których warto spełnić marzenie dziecka i kupić mu psa jest wiele: bliski kontakt ze zwierzakiem wpływa pozytywnie na rozwój malucha; związek z psem wpływa na budowanie relacji i więzi społecznych w przyszłości; pies pomaga mało kontaktowym dzieciom otworzyć się na świat, a zwłaszcza na ludzi; dziecko przy psie uczy się opiekuńczości; poznaje na czym polega odpowiedzialność za innych ; obcowanie z psem dostarcza okazji do obserwacji otoczenia z innej perspektywy; pies to dobry kompan do zabawy; kontakt ze zwierzęciem inspiruje i pobudza wyobraźnię; towarzystwo psa daje dziecku poczucie bezpieczeństwa; spacery z psem to okazja do ruchu na świeżym powietrzu; pojawienie się wymarzonego psa w życiu dziecka gwarantuje uśmiech na twarzy dziecka, również nowe obowiązki związane z opieką będą dla pociechy miłym zajęciem; naukowcy udowodnili, że mali właściciele psów mają lepszą kondycję, niż rówieśnicy bez zwierzaków ; pies zmniejsza ryzyko otyłości.

Gość gość
KUPUJ! Mi mama kupiła psa gdy miałam12 lat, teraz mam 17 i nikt z naszej rodziny nie żałuje tego wyboru.Wiadomo z każdym psem jest duzo obowiazku ale gdy będziesz tresować go od małego będzie tylko lepiej. Moja mama nawet teraz się cieszy że kupiliśmy psa choć musiałam ją o to prosić ze 2 lata, ale jeszcze raz mówie że warto. mówie to ze względu na twoje dzieci ponieważ ja stałam się owiele bardziej szczęśliwa gdy w naszej rodzinie pojawił się pies i mysle ,że one też dużo na tym zyskają. MAM NADZIEJE ŻE CHO TROCHE POMOGŁAM.

Gość gość
Pies to obowiazek, kup psa dla siebie a dzieci czasem beda sie z nim bawic i pomagac. Ja tylko tak to widze. 12 latek nie bedzie potrafil ułozyć psa. Kup im kota sa bezproblemowe ale tez fajne.

Gość gość
moja córa chciała psa, prosiła o niego jakieś trzy lata, decydując się na psa liczyłam się z tym że część obowiązków spadnie na mnie. To miał być pies córki a suma sumarum pies za swojego pana wybrał mnie i ciągle chodzi za mną, ja do kuchni on za mną, ja wstaję na balkon on za mną itd itd, córka wychodzi z nim, póki co więcej ja wychodzę (sprawia mi to przyjemność-mam na to czas), teraz przyjdzie zima i córa będzie wchodzić, ja tylko rano. Ale już drugi raz bym w życiu się nie zgodziła.

Gość gość
Raczej nie bylabym za tym pomysłem., dziecku może cos takiego się szybko znudzic, a nieprzemyslana decyzja ,może być wielkim obciążaniem dla calej rodziny :/ My , dlugo czekaliśmy ,aby podjac decyzje czy kupic psa czy nie, maz chciał rasowego – mi to było obojętne , niedawno kupiliśmy psa ( chcieliśmy aby był to pies typowo rodzinny ) padło na buldoga amerykańskiego – okazał się straszna przylepa :) Jesli ktos rubi psy rasy buldog to mogę polecic te hodowle http://chimerabulls.pl/ - duzo się dowiedzieliśmy o wybranej rasie, wiadomo jeszcze wiele niespodzianek przed nami , ale cieszymy się ze psiak jest z u nas :)