Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiktor 87

Po ostatniej spowiedzi wypisuje się z koscioła katolickiego.

Polecane posty

Gość Polecam poczytać de Mello...
...to katolicki ksiądz, który poprawnie interpretuje Biblie, ale osobistościom KK się to nie podobało, m.in. obecnemu papieżowi.

Gość kikaaaaa
Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, aktórym zatrzymacie, są im zatrzymane (BT). Czy nie wynika ztego wyraźnie, że Jezus dał im władzę odpuszczania grzechów? Werset ten, rozpatrywany woderwaniu od innych, zdawałby się potwierdzać taki pogląd. Ale jaki wniosek nasuwa się po uwzględnieniu wypowiedzi zMateusza 18:15-18 oraz wszystkiego, czego Biblia uczy owyznawaniu iprzebaczeniu grzechów? Otóż wJana 20:22, 23 Jezus powierzył uczniom władzę usuwania ze zboru zatwardziałych grzeszników. Zarazem jednak dał swym naśladowcom prawo do okazywania miłosierdzia iprzebaczania tym, którzy okazują skruchę. Wcale nie powiedział, iż każde przewinienie trzeba wyznać duchownemu.

Gość Polecam poczytać de Mello...
"Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, aktórym zatrzymacie, są im zatrzymane (BT). Czy nie wynika ztego wyraźnie, że Jezus dał im władzę odpuszczania grzechów?" To kwestia interpretacji. Jezus prawdopodobnie miał na mysli każdego człowieka, który jeśli odpusci grzechy popełnione przez innych, to są im odpuszczone

Gość bvghyjhu
prowo na bank :O wielce oburzony chłopiec, ze jest tak a nie inaczej - urodziles sie autorze wczoraj czy jak?

Gość kikaaaaa
Biblia nie donosi okażdym wypadku skorzystania przez apostołów zowego pełnomocnictwa, podobnie jak nie wymienia wszystkich sytuacji, wktórych użyli oni cudownego daru mówienia językami, prorokowania czy uzdrawiania (2Koryntian 12:12; Galatów 3:5; Hebrajczyków 2:4). Z przysługującego apostołom prawa do odpuszczania lub zatrzymywania grzechów skorzystano wzwiązku zAnaniaszem iSafirą, gdy ci postąpili fałszywie wobec ducha. Piotr, który osobiście słyszał wypowiedź Jezusa zanotowaną wEwangelii według Jana 20:22, 23, zdemaskował Ananiasza iSafirę. Najpierw przemówił do Ananiasza, po czym ten natychmiast zmarł. Kiedy nieco później przyszła Safira ipodtrzymała kłamstwo, Piotr ogłosił na nią wyrok. Nie przebaczył jej grzechu, lecz oznajmił: „Oto stopy tych, którzy pogrzebali twego męża, są udrzwi; oni też ciebie wyniosą. Safira również od razu zmarła (Dzieje 5:1-11). W tym wypadku apostoł Piotr wnadprzyrodzony sposób wiedział, iż Bóg nie wybaczy postępku Ananiasza iSafiry, skorzystał więc ze szczególnego upoważnienia, by ogłosić, że ten grzech został nieodwołalnie zatrzymany. Jak się wydaje, apostołowie mieli też nadnaturalny dar wnikania wpewne sprawy iupewniania się, iż na podstawie ofiary Chrystusa czyjeś uchybienia zostały przebaczone. Wten sposób pobudzani duchem apostołowie mogli ogłaszać przebaczenie bądź zatrzymanie grzechów. Nie oznacza to, że wszyscy ówcześni namaszczeni duchem starsi mieli taką nadzwyczajną władzę. Świadczą otym słowa apostoła Pawła dotyczące mężczyzny, który został wykluczony ze zboru wKoryncie. Paweł nie powiedział: „Odpuszczam grzechy tego człowieka ani nie oznajmił: „Wiem, że jego grzechy zostały odpuszczone wniebie, dlatego przyjmijcie go zpowrotem. Przeciwnie, nawoływał cały zbór, by przebaczył nowo przyłączonemu chrześcijaninowi iokazał mu miłość. Dodał też: „Cokolwiek wy komuś życzliwie przebaczacie, to samo czynię ija (2Koryntian 2:5-11). :) lektura dla jelonkkka

Gość ex cathedra
Chyba nie uwarzasz że bede słuchać jakieś cheretyke. Za cherezje został już potepiony.

Gość kikaaaaa
:)trzeba miec otwarty umysl i badac Pisma :P a biblia sama sie obroni zegnam i znikam

Gość bede obiektywnyy
aneta tępa dzido twoje ''argumenty'' są aż śmieszne lewaczko a niby homosie i te inne pederasty z na czele z biedroniem nie wpieprzają się w politykę ? dzisiaj wszyscy wpieprzają się w politykę, zaczynając od różnych organizacji, a kończąc na gwiazdach szołbiznesu - ale to już wam nie przeszkadza, no chyba że ktoś ma odmienne poglądy od waszych - to wtedy już przeszkadza i zaraz wielki bulwers hipokryci yebani :O poza tym jest takie coś jak wolność słowa - ksiądz może wygłaszać na ambonie co chce i o czym chce

"poza tym jest takie coś jak wolność słowa - ksiądz może wygłaszać na ambonie co chce i o czym chce" Oczywiście, czego przykładem jest ks. Natanek. :)

Gość jelonekkk..
słowa z dziejów nie są słowami Jezusa, jedynie opisem rzeczy które się działy potem , nie są aż tak wiążące ! zresztą kłótnie między interpraetacją paru zdań Jezusa prowadziły często do powstawania nowych odłamów chrześciaństaw , a nawet sekt , nie wspominając o wybuchających między nimi sporami ami i wojen , z których naigrywają się teraz ateiści , chazarzy , gnostycy i tzw. lemingi , którym wszystko można wcisąć , chłoną historię nieprawdziwą , skrzywioną , taką chazarska wersję bardziej ;)

Gość bede obiektywnyy
..jesli nie jest to sprzeczne z założeniami kk rzecz jasna- widzę że tego to już trudno było się domyśleć

" 18:07 [zgłoś do usunięcia] jelonekkk.. myślę że ty kłamiesz , albo coś ci się pomieszało !" wiele razy i coraz częściej powtarzane podczas kazań słowa . jakaś starą sprzed setek lat doktrynę kk poszukałeś i przypisujesz ją Ratzingerowi !" Piszę już nie do ciebie, bo rozmowa z tobą, to jak ze ścianą. Wystarczy wpisać w Google hasło "Dominus Iesus" i sie okaże, kto kłamie :O Każdy może to sprawdzić, czy taka deklaracja została wydana, czy nie ;) Jakby ktoś chciał, to tu jest tekst polski w pliku PDF http://chomikuj.pl/Aliwia/E-booki/Teologia/Dominus+Iesus,26455433.pdf

"Moim zdaniem Takie organizacje nie powinny mieć żadnych szczególnych przywilejów." a jakieś mają? i nie wykręcaj się tu bsa tylko takie są fakty. ty byś chciała prześladowań religijnych. chciała byś żeby obywatel który publicznie deklaruje swoją wiarę a jeszcze nie daj boże pełni jakąś funkcje w kościele nie miał prawa zabierać głosu na tematy polityki.

i jeszcze jedego byś chciała - mimo że jesteś niewierząca i antykościelna chciała byś rozliczać księży z ich powinności wobeć kościoła. to już jest zupełna schiza.

Gość jelonekkk..
jest jak pisałem i taka jest współczesna doktryna kk i tak nauczają kapłani . nie będę szukał gdzieś tam , gdzieś tam w materiałach rabinów , którzy coś tam gdzieś kiedyś znależli owszem , może ten który znał naukę Jezusa , a wzgardził i odszedł żyjac sobie jakaś nową wiarą , czy gdzieś w sekcie , albo po swojemu mógł zostać skrytykowany przez Ratzingera ( nie lubie go jewreje , bo to niemiec ;) ) ...ale taki jest teraz kk . to Jezus , wiara i dobre życie , nie krzywdzące nikogo daja zbawienie .

Gość kikaaaaa
słowa z dziejów nie są słowami Jezusa, jedynie opisem rzeczy które się działy potem , nie są aż tak wiążące ! jelonek zaprzeczasz Biblii? :p poczytaj glebiej i nie rozwadniaj juz :) mam wrazenie ze znajomosc Pisma jest u ciebie slabiutka

Gość rereerrr
offerma to dziwak. jest niewierzący a broni kościoła jak lew. nie popiera pisu a walczy o dobro tej partii jak jej funkcjonariusz jest prawiczkiem, a udziela innym porad na temat seksu

"jest niewierzący a broni kościoła jak lew. nie popiera pisu a walczy o dobro tej partii jak jej funkcjonariusz jest prawiczkiem, a udziela innym porad na temat seksu" Dokładnie! To jest unikat.

"...że ludzie sami do niego przystępują i sami, z własnej woli dają mu pieniące" Świetnie! Skoro wierni są tacy chętni, to tylko wprowadzić podatek za wiarę i niech sami ładują pieniądze na co tylko chcą. Ja nie dam tym śmieciom ani grosza. A największą szmatą to jesteś ty Offermo i pogódź się z tym.

Gość .............................0
offerma jest bardzo kulturalnym człowiekiem i dlatego moderatorki zawsze stają w jego obronie

!offerma "ty, pieprzona komunistko, każdego byś łupiła podatkami, taka jest wasza wizja państwa, wielkiego brata. 40 mln "proli" ma tyrać na was i wasze absurdalne, socjalistyczne pomysły. i jeszcze ośmielasz się tu pyskować." Nie, ja po prostu nie chce uczestniczyć w tej kościelnej obłudzie. Trzeba nałożyć na tych patałachów podatki, i niech dofinansowują się z własnych kieszeni. Ja absolutnie nie chce być z nimi w jakikolwiek sposób łączona.

"Nie, ja po prostu nie chce uczestniczyć w tej kościelnej obłudzie." nikt cię do tego nie zmusza, już tysiąc razy to mówiłem. ale teksty że jak ktoś jest księdzem to nie ma prawa się zajmować polityką to w demokratycznym państwie skandal jest. coś takiego to w stalinowskiej dyktaturze jest co najwyżej możliwe a ty właśnie się tego domagasz. a nazywanie księży "pasożytami" to świadczy tyko o wychowaniu jakie odebrałaś w swojej parszywej rodzinie.

!offerma "nikt cię do tego nie zmusza, już tysiąc razy to mówiłem. ale teksty że jak ktoś jest księdzem to nie ma prawa się zajmować polityką to w demokratycznym państwie skandal jest. coś takiego to w stalinowskiej dyktaturze jest co najwyżej możliwe a ty właśnie się tego domagasz. a nazywanie księży "pasożytami" to świadczy tyko o wychowaniu jakie odebrałaś w swojej parszywej rodzinie." No co za matoł! No przecież Fundusz Kościelny jest finansowany z budżetu państwa. To jaki ja mam wybór? Weź ty lepiej skończ, bo sperma ci już mózg zalewa.

Weź ty się na coś zdecyduj, niby jesteś ateistą, a walczysz w sprawie kościoła jak jakiś moher. Coś mi się wydaje, że wkrótce ci to konto zablokują, za te wszystkie wyzwiska w stronę kobiet i znowu będziesz napierdalał w orendż. :D

"Weź ty się na coś zdecyduj, niby jesteś ateistą, a walczysz w sprawie kościoła jak jakiś moher." ja jestem ateistą i jako ateista właśnie traktuję kościół jak każdą inną instytucję. i tak jak dla mnie niedopuszczalne jest żeby żądać pozbawienia praw publicznych (czli zabierania głosu w polityce) ludzi z tytułu pełnienia funkcji w jakimś klubie filatelistów albo w polskiej akcji humanitarnej tak niedopuszczalne jest żeby żądać tego samego w stosunku do księży. to wam, oszalałym antyklerykałom nienawidzącym kościoła, nie mieści się w głowach. dla was wojna z kościołem to jakaś misja od lenina wydaje się wam że państwo powinno zwalczać religię i kościół. nie jesteście żadnymi ateistami tylko psycholami z antyklerykalną manią. nobilitujecie się nazywając się ateistami bo to wam ma dać pozór obiektywizmu w ocenie roli kościoła.

ja bym chętnie podyskutował z każdym na argumenty. no ale jak wam brakuje argumentów to wyjeżdżacie z "pasożytami" albo czymś podobnym i dziwicie się potem że nazywam was tak jak was nazywam. kościół żyje z datków. ale te datki są dobrowolne. oczywiście w takim państwie jak nasze zdarzają sięi nadużycia gdy kościół finansowany jest z budżetów państwa czy lokalnych. ale to już jest istota socjalizmu. z jakiej racji ja mam finansować budowę stadionów albo rozgrywki w piłkę nożną? co ja "snikers" jestem albo inna coca-cola? a muszę. i tak samo czasami muszę finansować kościół. to jest skandal ale nie związany z kościołem tylko z socjalizmem który "wie lepiej" na co ja mam wydawać własne pieniądze niż ja sam.

!offerma "ja jestem ateistą i jako ateista właśnie traktuję kościół jak każdą inną instytucję. i tak jak dla mnie niedopuszczalne jest żeby żądać pozbawienia praw publicznych (czli zabierania głosu w polityce) ludzi z tytułu pełnienia funkcji w jakimś klubie filatelistów albo w polskiej akcji humanitarnej tak niedopuszczalne jest żeby żądać tego samego w stosunku do księży." To logiczne, że KAŻDY może zabrać głos w polityce. Mi chodziło o konkretne wpierdalanie się do polityki, jak to robił Rydzyk. O nadużywanie swoich przywilejów, wynikających z pełnionej funkcji. Obecnie KK jawi się jako jedna wielka obłuda i z całą pewnością powinni na nią nałożyć podatek. Wiem, że w twojej pustej głowie się to po prostu nie mieści i możesz się dalej bronić wyzywając mnie od szmat, ale czego byś nie powiedział, twoje słowa i tak niczego nie zmienią.

Gość ta konkretna osoba
rydzyk nie "wpierdala się "(jak to ujęła dama wyżej) bardziej do polityki niż popierający PO: Nycz, Dziwisz czy inny Pieronek już nie mówiąc o takim np. Sowie, który ma wręcz etat w tvn