Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

stanowczenie

ślub cywilny

Polecane posty

Mam kilka pytań do osób które mają tylko ślub cywilny. Otóż, planujemy tylko slub cywilny, z racji tego że żadne z nas nie chodzi do kościoła. Babki i ciotki zapewne będą miały problem z zakceptowaniem, bo one to że jak że nie w kosciele i takie tam, ale zawsze im można wmówić że ślub kościelny w dalszej przyszłości, bo nas np nie stac. Nie chce się nikomu z tego tłumaczyć ale lepiej dla starszych miec jakąś gotową odpowiedź, bo nas psychicznie zamęczą. 1. Ile kosztuje ta całą ceremonia ? Chodzi mi tylko o te koszty w USC. 2. Czy robiliście później jakąś impreze, ile było ludzi, ile Was wyniosła ta cała reszta imprezy i w ogóle. 3. I co z nazwiskiem? Dlatego że wspólnie z partnerem zdecydowaliśmy że on przyjmie moje nazwisko i nie wiem czy nie będa jakies problemy z tym związane.

Gość to żaden koszt
za śłub cywilny płaciliśmy chyba 80 złotych, plus wiadomo obrączki, stroje, można jeszcze sobie za szampana zapłacić. my mieliśmy potem małe przyjęcie, ale na ślubie byli tylko świadkowie, więc impreza była na 5 osób. obiad, tort, sałatki i alkohol co do nazwiska, to nie ma żadnego problemu, na pierwszej wizycie jak pójdziecie zapisać sie na termin, pan was zapyta jakie nazwisko będziecie nosic po śłubie i oświadczy jakie nazwisko będzie nosiło dziecko.

Gość krups
koszt ślubu to chyba w granicach 100 zł. a przyjęcie to po cholerę , dla ciotek ? zmiana nazwiska - czyli wymiana dowodu i trzeba się przespacerować do US i banku

Gość niektóry pozwolenie na pierdo-
lenie prywatne potrzebne jest państwowe pozwolenie, a bardziej poyebanym koscielne. Amen i jaja und kutas o.Rydzyka.

Gość kumoleczka
Ja byłam nie tak dawno na ślubie cywilnym i przyjęciu "po". Młodzi też właśnie brali tylko ślub cywilny. Z tego co wiem koszt zawarcia związku to 84 zł. A przyjęcie było w sumie na jakieś 40-50 osób więc skromnie, w restauracji, ale bez żadnej kapeli i innych cyrków. I tak było bardzo fajnie :)

Gość nie rozumiem dlaczegoo
nie rozumiem dlaczego używa się sformułowania "tylko cywilny" jakby to był jakis gorszy rodzaj ślubu. Opłata urzędowa 84 zł. Jeśli się chce to oczywiście można zapłacić jeszcze za szampana czy muzykę. Ja jestem za imprezą jak najbardziej. Będę robiła najprawdopodobniej nieduże wesele. Duże wesele to duże koszty bez względu na to jaki ślub się bierze.